Lavaş (lavaj, lavas) genellikle mayalı hamurdan yapılır. Un, tuz, su ve ekşi ev mayası kullanılır.
Yaş maya ile lavaş yapımı kullanılan maya miktarı dışında aynıdır. Sadece yaş mayalı olan bir miktar daha fazla kabarabilir. Tariflerde verilen yaş mayayı, aktif kuru maya ile değiştirmek için miktarı ikiye bölmek yeterlidir. Yani kırk gram yaş maya yerine yirmi gram aktif kuru maya kafidir.
Ekmek karbonhidrat yüklü bir besindir. Aşırı tüketimde metabolizmayı yavaşlatır ve damar tıkanıklığına neden olur. Ölçülü şekilde tüketilmesi en sağlıklı karar olarak belirtilir. Diyet beslenmesinde lavaşın yeri de muhakkak olacaktır.
İlgili 40 soru bulundu
Sert hamur olursa, lavaş da sert olur. Ele çok yapışan bir hamur olursa ince açamazsınız, bu şekilde de dürüm yapmaya uygun olmaz. (Lavaş hamurunu akşamdan yoğurup buzdolabının alt kısmında saklayabilirsiniz.) Bezeleri önceden alıp dinlendirmek hem hamuru kolay açmanızı, hem de pişerken daha güzel kabarmasını sağlar.
Beyaz undan yapılan mayalı hamur, ince açılarak yufka haline getirilir. Elips şeklinde yöresel olarak rapata adı verilen kalıbın üzerine yerleştirilir. Ardından bu yufka rapata yardımıyla tandır duvarına yapıştırılır. Yaklaşık 15-20 saniye pişen yufka el ile duvardan alınır ve tüketime hazır hale gelmiş olur.
Lavaş ekmek az yağ içerdiğinden vücudunuzu şişmanlatmaz. Genel olarak ekmeğin aksine, çok fazla yağ ve ayrıca ağırlığı önemli ölçüde artırabilen şeker içerir.
Lavaş da, bir nevi ekmek türüdür. Çok aşırı tüketimlerde, metabolizmayı yavaşlatır ve de damar tıkanıklıklarına neden olur. Ölçülü şekillerde tüketilmesi ise, en sağlıklı karar olarak belirtilebilir. Diyet beslenmelerinde, lavaşın yeri de yaygın biçimde olacaktır.
Lavaşın kalorisi beyaz ekmeğin kalorisinden düşüktür. ... Kalorisine ilaveten lavaş ekmeğinin besin değeri de normal ekmekten daha azdır. Bu yüzden öteki ekmek çeşitlerine göre fazla kilo aldırmaz. 100 gram lavaş ekmeğinde 12.46 gram yağ, 3.59 gram protein, 15.04 gram karbonhidrat bulunur.
Lavaş, genellikle mayalı, geleneksel olarak tandırda veya tavada pişirilen, Güney Kafkasya, Batı Asya ve Hazar Denizi'ni çevreleyen bölgelerin mutfaklarında yaygın olan ince bir yassı ekmektir.
Bu tarifi ne kadar beğendiniz? Yumuşacık lavaş ekmeğinin içerisine bolca malzeme konur, ardından da dürülür. Yanında turşu, ayran, salata ise olmazsa olmazlarından.
Ilık su, şeker, mayayı önce koyun sonra süt, tuz ve şeker en son unu.
Ekmek fermentasyonunda en sık kullanılan maya Saccharomyces cerevisiae'dir. Ekmek mayası undaki ( hamurdaki ) fermente edilebilir şekeri; CO2 ve Et.OH'e dönüştürür. CO2, ekmeğin kabarmasını sağlar.
Lavaş ekmeği, geleneksel olarak un, su ve tuz ile yapılan bir ekmek tarifidir. Biraz daha lezzetlendirmek için, içine bu tarifte olduğu gibi az miktar zeytinyağı ya da su miktarını azaltıp, su yerine süt katarak da yapıldığı olur.
Restoranlarda yenilen tantuni, kebap ve lavaş dürümler onunla hemen hazırlanır. Bir güzel yanı da bizim için geleneksel bir lezzet olsa da Dünya mutfaklarındaki farklı tatlara da çok uyumludur lavaş ekmek! Tacos, lavaş pizza, caprese sandviç, wrap gibi farklı tarifler lavaşla epey lezzetli olur.
Ekmek yerine lavaş yiyebilir miyim? 🔻 Bir dilim tam buğday lavaş (70 gram) yiyecekseniz, diyetinizden yaklaşık 3 dilim ekmek (75 gram) eksiltmeniz gerekir.!
Lavaş da, bir nevi ekmek türüdür. Çok aşırı tüketimlerde, metabolizmayı yavaşlatır ve de damar tıkanıklıklarına neden olur. Bu besinlerin çok büyük bir kısmı çeşitli katkı ve koruyucu maddeler içerir. Ayrıca hazır paketli her gıdada olduğu gibi hazır çorbaların sodyum içeriği yüksektir.
Özellikle tam buğday ve ekşi mayalı olarak hazırlanan ekmeklerin glisemik indeksi düşüktür ve şeker hastalarının bile yiyebileceği bir seviyededir.
Genellikle lavaş içinde dürüm halde sevilerek tüketilen çiğ köfte çok fazla yenirse biraz sıkıntılı sonuçlar verebilir. Çiğ köftenin içindeki tuz, yağ, salça ve baharatlar ölçülü miktarda kullanılmışsa kilo alımına bir etkisi olmaz.
1 lavaş kaç kalori: 185 kalori. 50 gramlık ince lavaş kalori: 142 kalori. 100 gramlık lavaş: 284 kalori.
Trabzon ekmeği veya Vakfıkebir ekmeği. Buğday ekmeği veya Vakfıkebir ekmeği adı verilen ekşi mayalı hamurdan yapılan kiloluk buğday unu ekmeği Karadenizli fırıncılar sayesinde günümüzde ülke çapında ünlenmiştir. Bu ekmeğin lezzetini de ekşi mayalı hamur kullanılmasının yanısıra özel yapım taş fırınların da payı vardır.
Tandırlık un genellikle ince ekmekler ve lavaş gibi ekmek türleri için kullanılır.
Erzurum yemek kültürünün ayrılmaz bir parçası olan lavaş, hazırlanışından meslek olma biçimine kadar kendine has özellikleri olan lavaş, türkülere dahi konu olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri