Kutun: Mısır koçanı.
Mısır koçanı, mısır'ın ortasında yer alan genellikle sert bir yapıya sahip parçadır. Başak çekirdeklerinin büyüdüğü kısımdır. Başak, aynı zamanda bir koçan ya da sırık olarak kabul edilir, ancak kesilene veya kulak çevresindeki bitki materyalinden çıkarılana kadar tamamen "sırık" değildir.
lazca'da mısır demekmiş.
Ayrıca Anadolu'da mısır en çok Doğu Karadeniz bölgesinde ekildiğinden ve Karadeniz bölgesine mısırı Laz denizciler yaydığından dolayı mısıra "Laz otu" ya da kısaca "lazut/lazot" da deniyordu.
Amerika kökenli bir tahıl (zea mais) olan mısır bitkisi ilk olarak Meksikalı yerliler tarafından ekilmişse de bitkiyle karşılaşan Avrupalı göçmenler tarafından (İspanyol, İngiliz, Fransız) tarımı hemen benimsenmiştir.
İlgili 21 soru bulundu
Lazut kelimesi Türkçe'de "mısır (Doğu Karadeniz ağızları)" anlamına gelir.
Lazut kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Lazlar (Lazca: Lazepe (çoğul), Lazi (tekil) Güney Kafkas dillerinden Lazca konuşan ve Türkiye ve Gürcistan'ın Karadeniz kıyısındaki bölgelerinde yaşayan bir etnik gruptur.
ANNE= NANA BABA= BABA (EBA)... | Facebook.
lazca anneciğim deme şekli. lazca anneciğim. "nana" türkçe'de "anne", "çkimi"/"içkimi" ise türkçe'de ki "ciğim" anlamına gelir.
nitekim mohti, lazca "gel" anlamındadır. sözcük, rize'nin ilçeleri olan pazar ve fındıklı'da lazcada 'gel' anlamına gelmektedir. ama ardeşen ilçesinde, lazca gel demek için, yunancada da aynı anlamda kullanılan 'ela' kelimesi kullanılmaktadır.
Lazca (Lazca: Lazuri nena), Türkiye'nin Doğu Karadeniz kıyı şeridinde Rize ilinin Pazar ilçesinde bulunan Melyat Deresi'nden itibaren ve Gürcistan'ın Türkiye ile paylaştığı Sarp köyüne kadar yaşayan Laz halkı tarafından konuşulan ve eski Kolhis dilinin devamı olduğu sanılan, Zanik bir Güney Kafkas dilidir.
Şana, Lazcada "mutluluk" anlamına gelmektedir.
arapça ismi olan mısr'dan türkçeleştirilmiş isimdir. yediğiniz mısır ile bir alakası yoktur. cevabı şöyle olan bir sorudur: * ülkenin ismi cumhûriyet masr'al arabiye diye geçer kendi dillerinde, mısır kelimesi de masr'al 'dan gelir. mısırlılar ülkelerine "mısr" diye hitap ederler.
Yetiştirilmesi diğer birçok tahıla nazaran daha kolay olduğundan hızla üretimi yapılan mısır, ilk dönemlerde yalnızca mısır buğdayı ve mısır darısı olarak anılır. Ancak ülkemize girişi Mısır'dan olduğundan, bu ülkeyle birlikte anılır ve zamanla darı, buğday kelimeleri atılarak “mısır” olarak kalır.
Koçan çapı da 3-6 cm arasındadır. Koçanda tane sayısı 300-1000 arasında ise de 500-600 tane çoğunlukla yeterli sayılmaktadır. Koçan : Bir bitkide iyi tane bağlayan koçan sayısı genellikle 1-2 dir.
LAZCA DESTAN: NANAŞKİMİ (ANNECİĞİM)
Ma-i vana futboli-i? Aşkım benim! Oroperi çkimi!
Günaydın! Ndğa gatanan!
3. Laz damarı diye bir şey vardır. İnadı inat, kararı karardır.
Lazlar Rumdur. Lazcanın Pontusça(Rumca) ile bir ilgisi yoktur. Bu diller birbirinden tamamen farklı dillerdir. Lazlarla Pontoslu Rumlar tamamen farklı halklardır.
lazca'da kapça denen balık. hatta lazlar hamsi gibi hareketli kişilere de "kapça steri" derler.
Koliva: Suda pişmiş mısır. Kolva: Buğday ve mısır haşlaması.
Lazuti cari.. mısır ekmeği. Mdika cari..Buğday ekmeği.
misir tanelerinin arasında kalan odunumsu sopa.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri