Böbrek taşı kırma işleminde hastalar genellikle ağrı ya da acı hissetmemektedir. Hastalara acı hissetmemeleri için duruma göre lokal ya da genel anestezi uygulanmaktadır. İşlem sonrasında hastalarda hafif idrarda yanma, ağrı görülebilir.
İşlem sırasında hastanın hissettiği şok dalgalarının ciltten geçerken yarattığı hafif batmalardan ibarettir. Yeni kuşak ESWL cihazlarında işlem oldukça ağrısız ve konforludur. İşlem sırasında ağrı hissedilmesi durumunda bir ağrı kesici uygulamasının ardından işleme devam edilebilmektedir.
Lazerle böbrek taşı kırma işlemi genellikle 30-40 dakika sürer ve böbreğin boşaltım kanalına (üreter) teleskop (üreteroskop) yardımıyla girilerek lazerle taş kırılır ve vücut dışına çıkarılır.
Böbreğe hiç zarar verilmez ayrıca vücutta bir yara olmadığı için hasta çok çabuk ayağa kalkar ve işine geri dönebilir. Kanama yapmadığı için kan sulandırıcı ilaç kullanan kalp hastalarına bile rahatlıkla uygulanabilir.
İşlem yaklaşık 30 dakika sürer. Kalan parçalar aletler yardımıyla vücuttan çıkarılabilir ya da küçük parçalar idrar yoluyla vücuttan atılması için yerinde bırakılabilir. Ufalanmış taş parçaları, işlemden sonraki gün ve haftalarda idrardan kolayca geçmelidir.
İlgili 16 soru bulundu
Idrar kanalından girlen özel ışıklı bir alet (üreteroskop) ile böbreğe kadar çıkılır. Üreteroskop ile taş bulunur ve görüntülenir. Bu aletin içinden geçen lazer fiberleri sayesinde taşlar kırılır. Kırma işlemi sonrasında taşlar tamamen kum haline gelmektedir.
Şok dalgalarıyla taş kırma işlemi sancısız, anestezi almadan yapılır. Hastaya en az zarar veren son teknolojik yöntemler kullanılır. İşlem 30-45 dk sürer. Hasta 30 dk gözlem altında tutulur, sonra taburcu edilir.
Bu bir insandan çıkarılan en büyük böbrek taşı olarak kayıtlara geçti. Sri Lanka ordusu doktorları 62 yaşındaki emekli bir askerden ameliyatla, 13,37 santimetre uzunluğunda ve 801 gram ağırlığında bir böbrek taşı çıkardı.
2 cm'den büyük taşlar (Taşlar daha zor kırılır; taşlar kırılırsa çok sayıda parçacık oluşacağı için idrar kanallarında tıkanıklık olur ve hastanın acilen ameliyat edilmesi gerekir)
Böbrek taşı kırma işleminde hastalar genellikle ağrı ya da acı hissetmemektedir. Hastalara acı hissetmemeleri için duruma göre lokal ya da genel anestezi uygulanmaktadır. İşlem sonrasında hastalarda hafif idrarda yanma, ağrı görülebilir.
ESWL ile taş kırma işlemi yapıldıktan sonra kırılan taşların idrarla atılması beklenmektedir. Hastalardan günde en az 2 litre su içmeleri ve bolca hareket etmeleri beklenmektedir. Bu dönemde taşların düşme hızını ve oranlarını arttırmak için ek ilaç tedavileri verilmektedir.
Lazerle böbrek taşı kırma ameliyatlarında taburculuk 12-24 saat içinde gerçekleşir. Perkütan nefrolitotomi ve laparoskopik taş ameliyatı sonrası ise hastanede ortalama 2 gün yatarak tedavi görülür.
Taşın verdiği cevaba göre 1-5 seans uygulanır. Bir seans çocuk hastalar için ortalama 20-30 dakika sürmektedir. Erişkinlerden en önemli farkı çocuk hastalara anestezi uygulanmasıdır.
Hastalarımızın 'böbrek taşı eriten ilaç' arayışı da mevcuttur. Böyle bir ilaç da maalesef yoktur.
Taş kırma işlemi sırasında ciltten taşa iletilen şok ses dalgaları böbrek ve çevre dokulara da zarar verebilir. Böbrekte hafiften ciddi kanamaya varan yan etkileri olabilir (<%1-19). Nadiren çevre dokularda da hasara sebep olabilir.
Genel kabul, 6 mm üstündeki taşların müdahale ile düşürülmesi gerektiği yönündedir. 4-6 mm arasındaki taşların bazıları kendiliğinden, bazıları da müdahale ile düşer. 4 mm altındaki taşlar ise kendiliğinden düşmesi beklenir. Medikal Tedavi: 5 mm'ye kadar olan taşların tedavisinde medikal tedavi tercih edilebilir.
Böbrek taşının düştüğünü nasıl anlarım? Ağrılarınız bir anda kesildiyse, idrar yaparken bir parçanın çıktığını hissettiyseniz ve uzun süredir ağrı yaşamıyorsanız böbrek taşınız düşmüş olabilir.
Hoplayarak zıplayarak böbrek düşürme hareketleri yaparak taş düşürme gerçekleşebilir. Böbrek taşı zıplayarak geçebilir, ameliyatsız, kendi kendine yapılacak hareketlerle böbrek taşı düşürme mümkündür. Üroloji Uzmanı Opr.
4 mm'den küçük taşların %90'ı herhangi bir müdahale gerektirmeden kendiliğinden düşer. 4-7 mm arası taşların yarısı ve 8 mm'den büyük taşların ise nadiren kendiliğinden düştüğü söylenebilir.
Daha önce "dünyanın en büyük" böbrek taşı rekoru, 2008'de Pakistan'daki bir hastadan çıkarılan 620 gramlık böbrek taşıyla, "dünyanın en ağır böbrek taşı" rekoru ise 2004'te Hindistan'daki bir hastadan alınan 13 santimetre boyundaki böbrek taşıyla kırılmıştı.
Böbrek taşı nasıl düşürülür? 5 mm'nin altındaki böbrek taşları bol su tüketimi, egzersizlerle kendiliğinden düşebilir. Doktor kontrolünde kullanılan üreter kanallarını genişletici ilaç tedavileri ile de böbrek taşı düşürülebilir. Ancak 5 mm üstündeki böbrek taşları ameliyat ile böbreklerden temizlenebilir.
Bol miktarda su içmek, böbrek taşı düşürme sürecinde en önemli faktördür. Yeterli miktarda sıvı tüketmek, idrarın yoğunluğunu azaltarak taşların kolayca atılmasına yardımcı olur. Günde en az 2-3 litre su içmek önerilir.
Kum veya taş dökme sırtta ya da yanlarda ağrı, idrarda kan ve ağrı ile birlikte mide bulantısı-kusma ile belirti verebiliyor. Çoğu böbrek taşı nohut büyüklüğünde iken, bir kum tanesi kadar küçük ya da bir golf topu kadar büyük de olabiliyor.
Günde 10-12 bardak sıvı tüketimi (en az 6 bardak su olmalı); idrar miktarını artırarak kimyasalların böbrek taşına dönüşmeden çözülmesini ve idrarla atılmasını sağlar. Turunçgiller, taş oluşumunun önlenmesi ve azaltılmasına yardımcı olur. Mevsiminde portakal ve taze limon ve limon suyunu eksik etmemeye özen gösterin.
Börek taşı ameliyatından sonra cinsel ilişkiye tıbbi olarak izin verme böbrek ile mesane arasında takılan kateterin çıkarılmasıyla eş zamanlıdır. Genel olarak ameliyattan 10 gün sonra kişi, cinsel yaşam dahil olmak üzere tür türlü yaşantısına normal bir şekilde devam edebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri