Taburculuktan sonra ilk birkaç hafta hafif derecede de olsa ağrı, ara sıra ufak kanamalar ve akıntılar olağan kabul edilir. Çünkü birkaç günde sosyal yaşama dönülebilmesine rağmen yara iyileşmesi 2-3 hafta sürebilir.
Lazerle hemoroid tedavisi, diğer hemoroid tedavi yöntemlerine göre daha hızlı bir iyileşme süreci sunar. İyileşme süreci, işlemin yapıldığı hemoroidin büyüklüğüne, hastanın yaşına ve genel sağlık durumuna bağlı olarak değişebilir. Ancak, genellikle 1-2 hafta içinde tamamlanır.
Ameliyat sonrası bol sıvı ve sindirimi kolay olan besinler tüketilmelidir. Tuvalet ihtiyacı sırasında ağrıyı hafifletmek adına ağrı kesici kremler kullanılabilir. İşlem yapılan bölgeye soğuk kompres uygulanabilir. Hasta oluşabilecek ödem ve ağrıyı hafifletmek için ılık suya oturabilir.
Hasta operasyondan sonra lokal anestezi de hemen, spinal anestezi de ertesi günü ayağa kalkar. Fakat iş ve sosyal yaşama dönmesi 7-10 günü bulabilir. Bu kişiye göre, hastalığa göre değişen bir durumdur. Ameliyat sonu iyileşme döneminde hasta hijyen kurallarına mutlaka uymalıdır.
Geleneksel cerrahi yöntemlerden farklı olarak kesi yapılmadığından ve dikiş atılmadığından yapılan işlem sonrasında iyileşme üst düzeydedir. Sonuçta hasta ameliyat sonrası daha az ağrı hisseder ve normal yaşamına daha kısa sürede döner.
İlgili 22 soru bulundu
Bunun haricinde lazer hemoroidoplasti (lazer hemoroid ablasyonu) olarak bilinen yeni bir yöntem de uygulanmaktadır. Bu yöntem sayesinde kişide bulunan hemoroidler 13W gücüne sahip bir lazer ile dairesel bir şekilde yakılarak tedavi edilmektedir. Bu yöntem ağrısız ve kısa süren bir yöntemdir.
Hastanemizde 1500 TL'den başlayan fiyatlarla lazerle hemoroid tedavisi yapılmaktadır.
Ameliyat sonrası ilk tuvalet kanlı olabilir. Bazen bu bir hafta sürebilir. Bir haftadan uzun sürerse mutlaka doktorunuz ile görüşünüz. Hastanın, günün geri kalan bölümünü dinlenerek geçirmesi uygundur.
Ameliyatın oluşturduğu doku hasarına bir yanıt olarak gelişen, Genellikle 72 - 96 saat arası süren, Hem hastane içinde hem de taburcu edildikten sonra kontrolü gereken akut ağrıdır. Nadiren kronik ağrıya dönüşür.
Kısacası Hemoroid yeterli tedavi sonrası tekrarlamaz.
Sıklıkla dış basurla karıştırılan anal hematom (makatta pıhtı toplanması) kendiliğinden küçülerek kaybolur ancak hemoroid için bunu söylemek mümkün değildir. Anal hematom gibi fazla ıkınmakla ortaya çıkan tromboze hemoroid de 2-4 haftada büyük oranda kendiliğinden küçülür.
Yine bu dönem bitmeden ağrı kesici başlanırsa hastanın konforu açısından iyi olur. Ameliyattan hemen sonra hasta ağızdan gıda alınabilir. Ameliyattan 4-5 saat sonra ayağa kalkmak ve yürümek mümkündür.
İlk bir hafta boyunca günde 2-3 defa, yara iyileşinceye kadar ise her dışkılamadan sonra sıcak oturma banyosu yapılması çok faydalıdır.
İşlem ne kadar sürmektedir? Lazer tedavisi yaklaşık olarak 10-15 dakika arasında süren bir işlemdir. Kısa süreli operasyon sonrası hastalık tamamen tedavi edilir.
Kısa süreli operasyon, kısa ve kaliteli iyileşme süreci gibi birçok avantajı ile hemoroid tedavisinde uygulanan en popüler tedavi yöntemi olan lazerle hemoroid tedavisi, alanında uzman doktorlar tarafından uygulandığında hemoroid hastalığından kurtulmak için en iyi tedavi yöntemi olarak bilinmektedir.
Lazer hemoroid ameliyatı; her geçen gün daha çok tercih edilir. Hastalığın birinci veya ikinci evresinde genellikle ameliyata başvurulmaz. Ancak, hemoroidin şiddetli olduğu üçüncü ve dördüncü evrede cerrahi operasyon şart haline gelir.
Dikişler yüz bölgesine atıldığında 5 gün ile 7 gün arasında bir kaynama süresine sahiptir. Kafa derisine atılmış olanlar 10 gün içerisinde kaynarken bacak bölgesine atılan dikişlerin kaynama ve iyileşme süresi 20 güne kadar çıkmaktadır.
Ameliyat sonrasında ilk 4 gün ameliyat yerinde ısı, kızarıklık, renk değişiklikleri, ağrı ve ödem görülmesi normaldir. Bu değişiklikler yara iyileşmesinin inflamasyon (yangı) fazına denk gelir. Kesi üzerinde yeni epidermis denilen cilt üst tabakasının oluşumu operasyon sonrası 72'nci saatte tamamlanır.
Ameliyat sonrasında anestezinin etkisinin geçmeye başlaması ile birlikte ağrı ya da rahatsızlık meydana gelebilmektedir. Bazen bu durumu engellemek için anesteziden uyanmanın başında ağrı giderici ilaç uygulamaları yapılabilmektedir.
4 -Tahriş yapabileceğinden, taharetlenirken sabun veya şampuan kullanmayın. Kurulanırken sert kağıt veya bez yerine yumuşak tuvalet kağıdını tercih edin.
Beslenme şekli olarak ilk 3 gün posasız besinler alınarak sindirimi fazla zorlamamak daha doğru olacaktır. Posasız besinlere örnek olarak sebzeli, pirinçli, tavuklu çorbalar, süt, yoğurt, fazla tuzlu olmamak şartı ile ayran, peynir, yumurta, terayağı,bal, reçel, kabuğu soyulmuş meyveler, taze meyve suları verilebilir.
– Ameliyattan sonra 2-3 gün bol sıvı almak ve hafif gıdalarla beslenmek iyi olacaktır. Pilav, makarna, tost, kraker, muz ilk 2 gün için uygun yiyeceklerdir. Çorba içilebilir. Normal gıda tüketimine 3. günden sonra yavaş yavaş geçilmelidir.
Taburculuktan sonra ilk birkaç hafta hafif derecede de olsa ağrı, ara sıra ufak kanamalar ve akıntılar olağan kabul edilir. Çünkü birkaç günde sosyal yaşama dönülebilmesine rağmen yara iyileşmesi 2-3 hafta sürebilir. İlk hafta ağrı kesici ve dışkı yumuşatıcı ilaçlar kullanılması gerekir.
Hemoroidin tedavisinde; hastalığın ilerlemesine bağlı olarak klasik cerrahi yöntemi tercih edilir. Daha çok 3. ve 4. evrede olan hemoroidler için tercih edilen cerrahi yöntem; genel anestezi ya da epidural anestezi ile yapılır. 3. evrede olan hemoroidler için lazer tedavisi de alternatif bir yöntemdir.
Birinci ve ikinci evre hemoroidler çok mecbur kalmadıkça ameliyat gerektirmez. İlaç tedavisi ve diyet programı ile kontrol altına alınabilir. Üçüncü ve dördüncü evre hemoroidler ise ameliyat aşamasına gelmiş kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri