Etkilerini görmek için ne kadar sabretmeliyim, diye soruyorsan eğer, kısacası 10-20 dakikalık günlük meditasyon istikrarlı şekilde sürdürüldüğünde birkaç hafta veya ayda pozitif etkileri görmeye başlayacaksındır.
Kişilerin hayattaki motivasyonlarını ve işlevselliğini artıran bir yöntem olan bu meditasyon, oturarak ya da uzanarak, kişinin kendisini rahat hissettiği bir pozisyonda gerçekleştirilebilir. Kişi uygun gördüğü pozisyonda, düşüncelerinden arınarak kendi benliğinin derinlerine doğru bir yolculuğa çıkar.
Bunun temelinde meditasyon sırasında huzur, denge, mutluluk yerine baskın olarak hissedilen endişe, gerginlik, huzursuzluk hisleri ve bunlardan bir an önce kaçma isteği yatar.
İlgili 16 soru bulundu
Güneş doğmadan önceki 2.5 saat başlamak için en uygun zamandır. Ayrıca yatağa gitme zamanı da meditasyon için uygundur. Bu durumda yoga gerçekten uyku ile yer değiştirecektir ve sabah ve akşam rutinlerinizi yaptığınızda daha az uykuya ihtiyaç duyduğunuzu göreceksiniz.
Yapılan araştırmalar seans başına 13 dakikalık meditasyonun fayda sağlamak için yeterli olduğunu ifade ediyor. Yine de, süre kadar düzenlilik de aynı derecede önem taşır. Yabii ki yalnızca birkaç ayda bir 13 dakika pratik yapmak, her gün 5 dakika pratik yapmak kadar fayda sağlamıyor.
Sabahları erken saatlerde yapılan bir meditasyon günü daha zinde ve huzurlu geçirmenizi sağlamanın yanı sıra: Gün içinde yaratıcılığınızı ve üretkenliğinizi arttırır. Sabah yapılan meditasyon pratiklerini gün içinde hatırlamanızı ve siz farkında bile olmadan aralıklı meditasyonlar yapmanızı sağlayabilir.
Tavsiye olarak genelde 20 – 30 dakika sürer meditasyonlar. Kendinizi geliştirdikçe bu 40 dakika hatta bir saate kadar çıkabilir. Günlerce meditasyon yapabilen keşişler ve ruhani kişiler vardır. Veya günlerce tefekküre yani derin meditasyona dalan ermiş kişileri biliriz.
Dolayısı ile dingin bir zihne sahip kişi, dini ritüellerini yaparken çok daha odaklanmış, konsantre bir şekilde dikkatini yaptığı ritüele yönlendirebilir. O yüzden her dine ait farklı meditatif çalışmalar yapılmaktadır. Dolayısı ile meditasyon yapmak günah değildir.
Meditasyon yapmak odaklanmayı gerektirir. Dolayısıyla düzenli yapılan meditasyon dikkati yönlendirme, konsantrasyonu sürdürme, odaklanmayı artırma gibi konularda yardımcı olur. Bunlara ek olarak hafızayı kuvvetlendirmeyi de sağlayabilir. Böylece ilerleyen yaşlarda ortaya çıkacak hafıza kaybının da önüne geçebilir.
Günde 10 dakika meditasyon yapmak oldukça yeterli bir süre olabilecekken, meditasyonun faydalarını bedenimizde, zihnimizde ve ruhumuzda görebilmek için kilit nokta; düzenli uygulama, yani tekrarlı pratiklerdir.
Yoga geleneği üzerinden meditasyon, ideal olarak yoga asanalarından sonra takip edilmesi gereken bir parçasıdır yoganın. Dhyana, bilincin daha yüksek hali olmak anlamı taşır. Meditasyon, algıyı yükseltmek ile ilgilidir.
Meditasyon için genellikle günde 2 defa 20 dakikalık bir süre önerilir ancak özellikle yeni başlayanlar için bu süre uzun olabilir. Bunun yerine dilerseniz 5 dakika gibi kısa bir süreyle başlayıp, ilerledikçe meditasyon sürenizi arttırabilirsiniz.
Zaman zaman ofiste, evde, okulda kendinizi sıkışmış, baskı altında ve huzursuz hissedebilirsiniz. Meditasyon yapmak için ille de sessiz sedasız bir ortama ihtiyacınız yoktur. Herhangi bir zamanda, herhangi bir şekilde de anda kalmayı deneyebilir, meditasyon yapabilirsiniz.
Anksiyete ile başa çıkmak için en etkili yöntem terapi ve psikolog desteği olsa da sizin de tek başınıza yapabileceğiniz birçok metod mevcut. Meditasyon bunlar içinde en etkililerinden.
Köklü bir gelenek olan meditasyon, özellikle Hinduizm'in felsefi ve mistik kutsal kitabı olan Upanişad'ı Hindistan'daki Budist alışkanlıkları esas alır.
Meditasyon, Latince meditatio kelimesinden türemiştir ve derin düşünme anlamına gelir. Kişinin iç huzur, sükunet ve değişik bilinç halleri elde etmesini ve öz varlığına ulaşmasını sağlayan zihnini denetleme teknikleri ve deneyimleri olarak tanımlanır.
Stres, kaygı ve endişe gibi durumlardan kurtulmaya ve uyumadan önce vücudun rahatlamasını sağlayan meditasyon, düzenli olarak yapıldığında çok daha iyi sonuçlar ortaya çıkar.
Uygulama bağdaş kurup oturularak yapılacaksa sırt, 90 derece olmalıdır. Kesinlikle kambur durmamalı, dik oturulmalıdır. Minder üzerine oturulmalıdır. El: Meditasyon yaparken eller rahat olabilir.
Meditasyon seansı sırasında uyanık kalmakta zorlanıyorsanız direnmeniz için hiçbir neden yok. Uykunuz varsa vücudunuz size dinlenmeye ihtiyacınız olduğunu söylemeye çalışıyordur. Eğer zamanınız ve uygun bir ortamınız varsa biraz uyuyabilirsiniz.
Dilerseniz sabah ve akşam olarak bölebilir, günün farklı saatlerinde meditasyon yapmak için vakit ayırabilirsiniz.
Gündüz Meditasyonu
Günün başlangıcında, henüz kahvaltı yapmadan önce yapılan meditasyon sabah meditasyonu olarak adlandırılmaktadır. Bu hem yeni güne daha dinç bir şekilde başlamak hem de gün içerisinde meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı pozitif tutum sergileyebilmek adına önem arz eden bir zaman dilimidir.
Eğer uyku meditasyonu yapacaksanız yatağınızda uzanmanız tercih edilir. Gözlerinizi kapatın ve yavaşça nefes alın. Derin nefes alın ve nefes verin. Tamamen nefese odaklanmaya çalışın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri