Yeşil pasaport sahipleri 90 günü aşmayacak seyahatleri için vize almadan ülkeyi ziyaret edebilir.
Yeşil pasaport 6 ay kalış kuralı kısaca yeşil pasaport sahiplerinin Avrupa ülkelerinde son 180 günde (6 Ay) maksimum 90 gün kalabiliyor olmasıdır.
- Vizenin veya vize muafiyetinin Türkiye'de sağladığı kalış süresi, her 180 günde 90 günü geçemez. Türkiye'de son 180 gün içerisinde toplam kalış süresinin 90 günü geçmemesi kaidesi Türkiye'ye seyahat edecek tüm yabancı ülke vatandaşları için geçerlidir.
90 günlük sınır aşıldıktan sonra AB'ye dönüş
Ülkeler 90 gün sınırını aşanlara yeniden giriş yasağı getirebiliyorlar ve genellikle de getirirler. Bu yasağın süresi birkaç ay kadar kısa veya birkaç yıl kadar uzun olabiliyor.
Yeşil pasaportunuz ile vizesiz seyahat hakkınızı 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla yalnızca turistik girişlerde kullanabiliyorsunuz. Bu duruma yeşil pasaport 6 ay kuralı deniyor, yani 6 ay içerisinde en fazla 3 ay kesintisiz olarak kalabiliyorsunuz.
İlgili 42 soru bulundu
Pasaport sürenizin geçerliliği yolculuk yapacağınız ülkelere göre değişiklik gösterir ve çoğu ülke seyahat edebilmeniz için en az 6 ay geçerli pasaport şartı arar. Detaylı bilgiye; Resmi pasaportlar için http://www.mfa.gov.tr/resmi.tr.mfa.
180 günde 90 gün: Yeni uygulamaya göre Türkiye'de tekrar giriş yapabilme süresi, yabancının Türkiye'den son çıkış tarihinden geriye doğru 180 gün içinde 90 gün ile sınırlıdır.
C Tipi Schangen vizesi, kalış gününüzün en fazla 90 gün olduğu, turistik veya iş seyahati gibi durumlarda alınan klasik Schengen vizesidir. Bu 90 gün kalış hakkı (duration of stay) giriş tarihinden son 180 gün içinde 90 gündür (bu 30 veya 60 gün de verilebilir). Maksimum 5 yıla kadar veriliyor.
Yurtdışındayken pasaportunuzun süresi geçtiyse Türk konsolosluğundan geçici pasaport başvurusu yapabilir ve tek seferlik olarak bu geçici pasaportu kullanabilirsiniz.
Vize sahibinin yurt dışında kalış süresinin 180 gün içerisinde en fazla 90 gün olduğu durumlarda vizede 90 gün kuralı uygulanmaktadır. Vizede 90 gün kuralının aşılması durumunda vize ihlali cezası uygulanmaktadır.
Avrupa ülkelerine vizesiz seyahat edilebilen yeşil (hususi) ve gri (hizmet) pasaportlara muafiyet sınırlaması getirildi. Önceden hiçbir izin ve işleme tabi olmadan Avrupa ülkelerine gidebilen bu pasaport sahipleri, 2021'den itibaren önceden kayıt olmak zorunda.
Yeşil ve gri pasaportlar ile 2022 içinde vize, izin ve ön vize gerekmeksizin Avrupa'ya gidebilirsiniz.
İstediğiniz zaman birçok ülkeye giriş çıkış yapma şansı tanıyan yeşil pasaportta yaklaşık 160 ülkeye vize almadan rahatlıkla girmeniz mümkün. 5 yıl süresi olan yeşil pasaport diğer pasaport türlerine göre seyahatlerinizde daha pratik bir yol izlemenizi sağlıyor.
Schengen Vizesi ile 180 günlük zaman diliminde 90 günü geçmeyecek şekilde Schengen Bölgesine kısa süreli seyahatler yapılabilir. Bu hesapla, iki yıllık bir vize (C 2) ile 4 kez 90 günlük seyahatte bulunulabilir, fakat en geç kesintisiz 90 günün sonunda Schengen Bölgesinden çıkış yapılmalıdır.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Yeşil pasaport, vatandaşımızın uluslararası dolaşımı için tanınan bir haktır. Kimlerin bu pasaportu alacağı mevzuatımızda bellidir, geri alınması veya iptal edilmesi söz konusu değildir" dedi.
2-) Bazı ülkelere vizesiz giriş yapabilmek.
Yeşil pasaportlular, bordo pasaportluların vizesiz giremediği 67 ülkeye vizesiz giriş ayrıcalığına sahiptir.
Genel olarak yeşil pasaportun süre sonuna 6 aydan az süre kaldığında sorun yaşandığından pasaport süre sonuna 6 ay kala firmaların, İhracatçı Birliğine başvurarak yenileme işlemi yapmalarında fayda vardır.
Geçerlilik süresi “1 yıldan az kalan” yeşil pasaportların geçerlilik süresi uzatılabilmektedir. Ayrıca geçerlilik süresi “1 yıldan fazla olan” yeşil pasaportların geçerlilik süresi yapılmamaktadır. Bu nedenle geçerlik süresi 1 yıldan fazla olanlar yeniden pasaport başvurusu yapmaları gerekiyor.
Bir kişi en fazla iki geçerli pasaport alabilmektedir.
Yabancı plakalı araçlarını Türkiye'de kullanmak isteyenlere uygulanan 185 gün şartı, resmen kaldırıldı.
deniz, hava, kara veya demiryoluyla yapılan tüm giriş ve çıkışlar dikkate alınır. Aşağıdaki tabloda görüldüğü üzere 185 günlük sürenin kesintisiz olarak yurtdışında geçirilmesine gerek bulunmamaktadır. 2) 185 gün yurtdışında kalma şartının her girişte sağlanması gerekir.
Bu şartı sağlayıp sağlamadığınızı veya ne kadar süreniz kaldığını nasıl öğrenebilirsiniz? E-devlet üzerinden kullanıcı adı ve parolanızla giriş yaparak 'Yurt Dışında Yerleşiklik Sorgulama' bölümünden son 365 gün içerisinde yurtdışında geçirdiğiniz toplam süreyi öğrenebilirsiniz.
Schengen vizesi süresi ilk 6 ayda maksimum 90 gün ve sonraki 6 ayda da 90 gün olmak üzere toplamda 180 gün Schengen bölgesinde kalabilirsin.
Turistik vizelerde şahsi banka hesap ekstralarını gösteren, bankadan kaşelenmiş ve imzalanmış, son 3 aya kadar olan orijinal hesap dökümleri vize belgeleri arasına konmalı.15,000 TL ve üstü rakamlar iyidir. Birikim hesaplarınız varsa onları da koymayı ihmal etmeyin.Bankanızın kuvvetli olması vize almanızı güçlendirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri