Leblebinin aşırı tüketilmesi, kabızlık sorununa yol açabilir. Özellikle kronik kabızlık rahatsızlığı yaşayan kişiler leblebi tüketimlerini sınırlandırmalıdır. Leblebi kabızlık dışında şişkinlik, gaz ve bağırsak krampları gibi rahatsızlıklara da neden olabilir. Elbette her bireyin sindirim sistemi farklıdır.
Sarı Leblebinin Faydaları
İçerdiği vitaminler (kalsiyum, fosfat, manganez, magnezyum, çinko) sayesinde vücut direncinizi artırıyor. Gününüzü daha rahat geçirmenizi sağlıyor. Protein kaynağı olduğu için özellikle spor yapanlara faydası bulunuyor. Bu şekilde almanız gereken besin değerlerini düzene koyabilirsiniz.
İlk olarak, sarı leblebi lif bakımından zengindir, bu da sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olabilir. Lif, bağırsak hareketliliğini artırarak kabızlığı önlemeye ve sindirimi kolaylaştırmaya yardımcı olur.
Ancak tüm besin maddelerinde olduğu gibi beyaz leblebi de aşırı tüketildiğinde mide krampları ve hazımsızlık gibi problemlere neden olabilir. Yüksek lif içeriği ile dikkat çeken besinin aşırı tüketimi bağırsaklarda şişkinlik, gaz ve kabızlık yaratır.
İlgili 17 soru bulundu
Sarı leblebi lif kaynağı olmasından dolayı bağırsak hareketlerini düzenli tutarken, iltihap, kramp, şişkinlik ve kabızlığı giderir.
Bağışıklık Sistemi Desteği: Beyaz leblebi, bağışıklık sistemini güçlendiren mineraller ve vitaminler içerir. Bu sayede vücudu enfeksiyonlara karşı daha dirençli hale getirebilir.
Kunak, midede gaz, yanma varsa sarı leblebinin yenmesi gerektiğini, böylece midenin rahatlayacağını belirtti.
Önemli bir not: Leblebinin faydalarını saydık ama söz etmeden geçmek olmaz: Leblebi aşırı miktarda tüketildiğinde mide ağrısı, kramp, bağırsaklarda şişkinlik ve gaz gibi sağlık sorunlarına sebep olabilir. Bu sebeple aşırı miktarda tüketmemeli ve ölçülü davranmalısınız.
Uzmanlar, günde 2 avuç kadar leblebi tüketmeyi öneriyor. Günde 2 avuçtan daha fazla miktarda leblebi tüketmek ise gereğinden fazla sayıldığı için vücutta bazı önemli sorunlara yol açabilir.
Nohuttan yapılan leblebi yüksek oranda lif içerdiği için gaz oluşumunda birebirdir. Nohut pişirilmeden önce bir süre suda beklediğinde içeriğindeki oligosakkarit içeriği azalır ve gaz yapıcı etkisi de düşer. Ancak leblebide bu olanak bulunmadığı için gaz yapıcı etkisi daha yüksek olmaktadır.
Lif sayesinde bağırsakların çalışmalarını düzenler, kabızlık ve şişkinliği giderir.
Bu gelenek yıllardır devam etmektedir. Leblebi birçok türde reyonlarda yer alır. Sarı leblebi, beyaz leblebi ve baharatlı tatları ile damak zevklerine hitap eder. Pek çok diyetisyen ara öğünlerde danışanlarına leblebi tüketmelerini tavsiye eder.
Leblebi üretimde kırmızı ve iri nohutlar kullanılır. Çorum yöresinde üretilen nohutlar daha çok sarı leblebiye dönüştürülürken, Ege bölgesinde yetiştirilen nohutlar daha çok beyaz leblebiye (sakız leblebisi) dönüştürülür.
Leblebi tüketilmesi ishali geçirebilmektedir. Bir avuç leblebi tüketilmesi yeterlidir. İshali ne keser yaban mersini ishali hafifletici etkidedir.
Diyet listelerinde özellikle yer alan beyaz leblebiyi sabah aç karnına ya da ara öğünlerde tüketmek uzun süre tokluk hissi sağlıyor. Ayrıca, gece acıkmalarına karşı da son derece iyi gelen bir besindir.
Çorumlular leblebi yedikten sonra neden su içer? Kabızlığa sebep olabilir. Çok tüketmeyin yoksa taş gibi olur, çıkartırken canınızı yakar bu yüzden su içiyorlar.
Günde bir ya da iki kere papatya çayı ya da nane çayı içmek, gaz sancısı nedeniyle oluşan krampları gidermektedir. Vücutta biriken gazın daha kolay çıkması için birkaç kimyon tohumu çiğnemek de gaz sancısının hafiflemesine yardımcı olmaktadır. Zencefil ve bal kabağı da gaz birikmesinde ve sancılarında etkilidir.
Libidoyu yükselterek, cinsel isteği artırıyor. Erken boşalma ve isteksizliği ortadan kaldırıyor. Kalp ve böbrekleri de koruduğu bilinen leblebinin diğer faydalarını aşağıda bulabilirsiniz.
Sarı leblebi içindeki bileşenler sayesinde mide suyunu emer ve yemeklerin sindirilmesine yardımcı olur. Reflü, gastrit gibi mide hastalıklarına çok iyi gelen sarı leblebi, düşük kalorisi ve yağ yakıcı özelliğiyle de diyetisyenimiz tarafından zayıflamak isteyenlere şiddetle tavsiye edilmektedir.
İçerdiği lif miktarı sayesinde sindirim sistemini rahatlatmaktadır. Böbrek taşlarının düşürülmesine yardımcı olur, böbreğinde taş olan hastalar leblebi tüketebilir. Hazımsızlığı da gidermektedir. Bu sayede bağırsakların düzenli çalışmasına da yardımcı olur.
Leblebide K, B6, A, C ve E vitamini gibi sağlık için çok değerli vitaminler bulunur. Sodyum açısından da zengin olan leblebi ayrıca demir, bakır, potasyum, fosfat, manganez ve çinko içerir. 100 gram leblebide bulunan besin değerleri de şu şekildedir.
Çıtır Leblebi, karbonhidrat, protein, B grubu vitaminleri, potasyum, fosfor, demir, çinko ve lif içeriği yüksek bir yiyecektir. Lif oranı yüksek olduğundan bağırsak hareketlerini hızlandırır ve bağırsak tembelliğinin ortadan kalkmasına yardımcı olur.
Kalsiyum deposu olan beyaz leblebi ishal yapmaz ve atta uzmanlar tarafından ishale iyi gelen besinler arasında gösterilmektedir.
Sarı leblebinin faydaları kolesterolü düşürmeden kilo vermeye kadar oldukça geniş bir yelpazeye uzanmaktadır. Oldukça faydalı olan bu baklagil lif, çinko, bakır, beta-sitostero açısından oldukça yüksektir. Ayrıca, sahip olduğu çok sayıdaki yeteneği içerdiği demir mineraliyle ilişkilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri