İçeriğindeki B6, C vitaminleri, lif ve potasyum sayesinde kalp sağlığını koruyucu etkisi vardır. Leblebide bulunan zengin lif; kötü kolesterolü düşürür. Bu sayede inme, felç, kalp krizi ve damar tıkanıklığı gibi kalp rahatsızlıklarına yakalanma riski düşer.
Leblebi mide özsuyunun dengelenmesini sağlayarak reflü, gastrit gibi mide hastalıklarının şikâyetlerinin azalmasını sağlar. Aynı zamanda bu gibi hastalıkların iyileşmesine katkı sağladığı da bilinmektedir. Sindirim sistemini düzenleyerek bağırsaklarda oluşabilecek ishal gibi rahatsızlıkların önüne geçer.
Beyaz leblebi kan basıncını dengeleyerek kalp rahatsızlıklarının önüne geçer. Sindirimi kolaylaştırır, kemik ve saç sağlığını güçlendirir. Zengin protein kaynağı olmasının yanında yoğun lif yapısına da sahip olduğu için tok tutar ve kilo vermekte yardımcı olur.
Leblebi; karbonhidrat, B grubu vitaminler, protein, fosfor, potasyum, çinko, demir ve lif içeriği yüksek olan bir besin kaynağıdır. Lif oranı yüksek olduğu için bağırsak hareketlerini hızlandırır ve bağırsak tembelliği rahatsızlığının ortadan kalkmasına yardımcı olur.
İlgili 26 soru bulundu
Sarı Leblebinin Faydaları
İçerdiği vitaminler (kalsiyum, fosfat, manganez, magnezyum, çinko) sayesinde vücut direncinizi artırıyor. Gününüzü daha rahat geçirmenizi sağlıyor. Protein kaynağı olduğu için özellikle spor yapanlara faydası bulunuyor. Bu şekilde almanız gereken besin değerlerini düzene koyabilirsiniz.
Kunak, midede gaz, yanma varsa sarı leblebinin yenmesi gerektiğini, böylece midenin rahatlayacağını belirtti.
Sarı leblebi lif kaynağı olmasından dolayı bağırsak hareketlerini düzenli tutarken, iltihap, kramp, şişkinlik ve kabızlığı giderir.
Sarı leblebinin faydaları kolesterolü düşürmeden kilo vermeye kadar oldukça geniş bir yelpazeye uzanmaktadır. Oldukça faydalı olan bu baklagil lif, çinko, bakır, beta-sitostero açısından oldukça yüksektir. Ayrıca, sahip olduğu çok sayıdaki yeteneği içerdiği demir mineraliyle ilişkilidir.
Bağışıklık Sistemi Desteği: Beyaz leblebi, bağışıklık sistemini güçlendiren mineraller ve vitaminler içerir. Bu sayede vücudu enfeksiyonlara karşı daha dirençli hale getirebilir.
Çorumlular leblebi yedikten sonra neden su içer? Kabızlığa sebep olabilir. Çok tüketmeyin yoksa taş gibi olur, çıkartırken canınızı yakar bu yüzden su içiyorlar.
Uzmanlar, günde 2 avuç kadar leblebi tüketmeyi öneriyor. Günde 2 avuçtan daha fazla miktarda leblebi tüketmek ise gereğinden fazla sayıldığı için vücutta bazı önemli sorunlara yol açabilir.
Mide sorunlarına iyi geliyor
Mide suyunu emen leblebi, bu özelliğiyle mide yanması başta olmak üzere birçok mide rahatsızlığına iyi geliyor. Reflü üzerinde dahi hafifletici etkileri olduğu biliniyor.
Leblebide K, B6, A, C ve E vitamini gibi sağlık için çok değerli vitaminler bulunur. Sodyum açısından da zengin olan leblebi ayrıca demir, bakır, potasyum, fosfat, manganez ve çinko içerir. 100 gram leblebide bulunan besin değerleri de şu şekildedir.
Leblebi, protein içerir. Protein kas kütlesinin artışına ve korunmasına katkıda bulunur, normal kemiklerin korunmasını destekler.
- Beyaz leblebi, sodyum açısından çok zengindir. Bunun sayesinde kandaki basıncın dengelenmesine destek olarak yüksek tansiyonun yaşanmasını engeller. - A vitamini açısından zengin olmasıyla beraber göz sağlığına çok iyi gelmektedir.
Demir açısından zengin gıdalar şu şekilde sıralanabilir: Organ etleri ve sakatatlar, Yağlı tohumlar ve kuruyemişler: fındık, fıstık, kaju, badem, susam, antep fıstığı ve kabak çekirdeği. Beyaz et: Tavuk, hindi, ördek gibi kümes hayvanlarının eti.
Kırmızı et, karaciğer ve diğer sakatatlar, nohut, mercimek,börülce, barbunya, bezelye, kuru fasulye gibi bakliyatlar; ıspanak, patates, kuru erik, çekirdeksiz üzüm, haşlanmış soya fasulyesi, kabak, yulaf, pekmez, bal gibi besinler demir yönünden zengindir.
Leblebi nohutun işlenmesiyle elde edilen bir kuruyemiş türüdür. Nohutun günlerce uğraşı sonucu terbiyesi ile, özel fırınlarda kavrulmasıyla elde edilir. Bu işlem şu aşamalardan geçer: Nohut 3 ayrı günde 3 kez tavlama işlemine yani ısıtılma işlemine tabi tutulur.
Diyet listelerinde özellikle yer alan beyaz leblebiyi sabah aç karnına ya da ara öğünlerde tüketmek uzun süre tokluk hissi sağlıyor. Ayrıca, gece acıkmalarına karşı da son derece iyi gelen bir besindir.
Nohuttan yapılıyor olması nedeniyle Beyaz Leblebi Gaz Yapar Mı sorusu beyaz leblebiye dair en çok merak edilen konuların başında yer alıyor. Tüm lifli gıdalarda olduğu gibi beyaz leblebide de aşırı tüketildiği zaman gaz problemi yaptığı görülür ancak uygun miktarda tüketildiğinde gazı önler.
– Beyaz leblebi midedeki asit oranını dengeleyerek mide yanması ve ekşimesine iyi gelir. Özellikle reflü, gastrit ve ülser gibi mide hastalıklarının yaşanma riskini azaltır.
Beyaz leblebi içindeki bileşenler sayesinde mide suyunu emer ve yemeklerin sindirilmesine yardımcı olur. Reflü, gastrit gibi mide hastalıklarına çok iyi gelen beyaz leblebi, düşük kalorisi ve yağ yakıcı özelliğiyle de diyetisyenimiz tarafından zayıflamak isteyenlere şiddetle tavsiye edilmektedir.
Bunlar; Zencefil tüketimi, kimyon tüketimi, sirke tüketimi, tarçın ve karbonat gibi doğal yöntemlerin yanı sıra sıcak su torbası uygulayarak da gaz sıkışması ve sancılara fayda sağlayabilirsiniz. Vücutta alerji durumlarının yaşanmaması için kişiler öncelikle uzman doktora görünmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri