Böbrek ve cilt rahatsızlıklarına iyi gelir. İçerdiği C vitamini sayesinde soğuk algınlığı ve grip sırasında tedavi edici etkisi vardır.
Uzmanlar, paketlenmiş kuruyemişlerin tercih edilmesini tavsiye ederken, bir antioksidan olan “E vitamini” bulunan badem, fındık, ceviz, ay çekirdeği gibi sert kabuklu kuruyemişlerin, soğuk algınlığına karşı en etkili yiyecek olduğunu ifade ediyor.
Gün içinde domates, taze biber, roka, maydanoz, mandalina, greyfurt, portakal, nar, kuşburnu ve kivi gibi C vitamini içeren besinler tüketilmelidir. Çinko ve selenyum: Bağışıklık sistemi için önemli minerallerdir. Selenyum; deniz ürünleri, et, soğan ve sarımsakta bulunur.
Su ağırlıklı bol sıvı tüketmek. Adaçayı, ekinezya, nane-limon ve yeşil çay gibi sıcak bitki çayları içmek. Tavuk suyu veya et suyu çorbası soğuk algınlığına birebirdir.
İlgili 15 soru bulundu
Su, meyve suyu, ıhlamur, ekinezya ve nane çayı başta olmak üzere bol sıvı tüketilmeli: Soğuk algınlığının yol açtığı vücuttaki su kaybını telafi etmek için hastalık süresi boyunca bol su, taze meyve suları ya da ıhlamur, ekinezya ve nane gibi bitki çayları tüketilmelidir.
Su gibi burun akıntısını hafifletmek ve geçirmek için bol sıvı tüketmek, dinlenmek, nemli hava solumak ve burun spreyleri gibi semptomları hafifletebilecek ilaçları kullanmak faydalı olabilir. Ayrıca, nane buharları solunarak veya tuzlu su ile burun temizliği yaparak da rahatlama sağlanabilir.
Burun akıntısında bol sıvı tüketimi, burunu rahatlatmaya yönelik tuzlu su spreyleri, sıcak bitki çayları, burun çevresine uygulanan ılık nemli bez kompresi ve sıcak duş ile buhar solunması burundaki akıntıyı durdurmaya yardım eden yöntemlerdir.
Grip tedavisinde ağrı kesici-ateş düşürücü ilaçlar kullanılabilir. En iyi, en az zararlı ateş düşürücü parasetamol grubu ilaçlardır. Günde 3-4 kez düzenli aralıklarla kullanılması önerilir. Bu ilaçlar 72-96 saat kullanılabilir.
Özellikle terlemek gribin yarattığı ateşi düşürmeye yardımcı olur. Ardından alınacak ılık bir duş ise bağışıklık sisteminin güçlenmesine fayda sağlayarak gribin iyileşmesini ve kişinin rahatlamasını sağlar.
Soğuk su şoku kan dolaşımında lökositlerin salınımını artırarak enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olur. Soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara karşı direnç gösterilmesini sağlar. Rutin olarak sadece 3 dakikalık soğuk duş alanlarda solunum yolu enfeksiyonu riski %30 azalır.
Sıcak tavuk suyu çorba hem sıvı hem de protein alımı için gayet faydalıdır. Çorbanın sıcaklığı burun ve boğaz şikayetlerini azaltır. Her gün bir kase kaymağı alınmış yoğurt tüketin. Yoğurt yemenin soğuk algınlığını %25 oranında azalttığı bazı çalışmalarda gösterilmiştir.
Soğuk algınlığına karşı en çok tercih edilen ise çorba tavuk çorbası. Ayrıca tarhana ve mercimek çorbalarının da bağışıklık sistemini güçlendirdiğine yönelik bir inanış var.
Kahvaltıda hem C vitamininden zengin hem de antioksidan içeriği olan besinler tercih etmeniz çok daha hızlı bir şekilde toparlanmanıza yardımcı olur. Bu dengeyi sağlayabilmek için portakal suyunun yanında biraz böğürtlen tüketebilirsiniz. Vücudunuza ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlamak için de yulaf yiyebilirsiniz.
Soğuk algınlığı ve grip tedavisinde uzmanların önerdiği başlıca şifalı meyveler; Elma, mandalina, greyfurt, kivi, portakal, taze zencefil, havuçtur.
Yeşil mukus: Aslında bu da bir enfeksiyonun habercisi. Zira mukus ayrıca büyük miktarda ölü beyaz kan hücresi birikmesinden dolayı yeşile dönüyor. Bu renk birkaç hafta veya daha uzun süre devam ediyorsa, özellikle ateş veya mide bulantısı varsa doktora başvurulmalı.
Yatarken yastık gibi bir yükseltici ile başınızı dik tutun, tuzlu su ile gargara yapmak, buhar solumak, nemlendirici kullanmak ve ılık sıvılar içmek geniz akıntısının yarattığı öksürüğü dindirmeye yardımcı olacaktır. Bu yöntemler mukusu inceltmeye ve burun kanallarınızı nemlendirmeyi sağlayacaktır.
Tavuk çorbası, paça çorbası, portakal, greyfurt, mandalina, limonlu çay, zencefil, ekinezya, kuşburnu, adaçayı, kekik çayı, okaliptus çayı, bal, soğan ve sarımsak grip hastalığına faydalı olan başlıca besinlerdir.
Doğal ilaçlar kullanarak da yaz nezlesinden korunabilirsiniz. Özellikle adaçayı, ıhlamur gibi bitkisel çaylar boğaz ağrısını ve öksürüğü hafifletirken, bal ve limon gibi doğal ürünler de bağışıklık sistemine destek olur.
Sinüzit, sarı veya yeşilimsi renkte gelen burun akıntısı, burun tıkanıklığı, yüzde dolgunluk ve ateş, koku duyusunda azalma ve baş ağrısı gibi belirtilere sahiptir. Akut ve kronik sinüzitte ortaya çıkan belirtileri şu şekildedir: Sarı veya yeşil renkteki burun akıntısı Burun tıkanıklığı
Özellikle soğuk algınlığı nedeniyle meydana gelen göğüs ağrısını geçirmenin en etkili yolu sıcak bir duş almaktır. Duş alırken sıcak suyun buharını teneffüs ederseniz solunum yolları rahatlar. Öksürük ve tıkanıklık nedeniyle oluşan göğüs ağrısı hafifler.
Demir, potasyum, magnezyum, omega-3 gibi bileşikleri yanı sıra içerdikleri vitaminler ve mineraller ile enerji veren gıdalar arasında yer alan su, ılık süt, ginseng çayı, muz, badem, fındık, kabak çekirdeği, chia tohumu, yulaf ezmesi gibi taze meyve, sebze ve tahıllar ile kafeini azaltmak halsizliğe iyi gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri