Leff ü Neşr, söz simetrisi. Genellikle bir beyit içinde birinci dizede en az iki şeyi söyleyip ikinci dizede bunlarla ilgili benzerlik ve karşılıkları verme sanatıdır.
Leff ü neşr sanatı ne demek sorusunun cevabını arayanlar için bu, birinci dizede geçen kelime veya kelimelerin ikinci dizede karşılığını veya benzerini vermek için yapılan bir sanattır. Leff ü neşr örnekleri, bu söz sanatı ile ilgili bilgi almayı sağlar.
“Sözlük anlamı 'toplama ve yayma' olan leff ü neşir, bir ibare (beyit, bent, cümle vb.) içinde birden fazla söz söyledikten sonra onlarla aralarında benzerlik, çağrışım veya aitlik ilgisi bulunan aynı sayıda sözü, aradaki ilgiyi açıkça belirtmeden söyleme sanatıdır.”
Leff ü neşr, birden fazla söz söyledikten sonra, aralarında, zıtlık dışında benzerlik veya bir başka ilgi bulunan aynı sayıda sözü, aradaki ilgiyi açıkça belirtmeksizin söyleme sanatıdır.
Düzensiz leff ü neşr (müşevveş), leff ü neşr söz sanatının bir türüdür. Eğer paralellik kurulan öğeler, ters bir sıra ilişkisi ile verilirse ya da sıra ilişkisi bulunmazsa buna düzensiz leff ü neşr denir. Batı edebiyatındaki karşılığı kiyazmadır.
İlgili 24 soru bulundu
Sözlükte “kartal veya akbaba cinsinden kuş” mânasına gelen nesr kelimesi Kur'an'da Nûh peygamberin gönderildiği kavmin taptığı beş puttan sonuncusunun adı olarak geçer (Nûh 71/23).
müşevveş / مشوش / مُشَوَّشْ
Karmakarışık, anlaşılmaz, düzensiz.
Açıklama: Bu dizelerde bârana (yağmur) karşılık olarak gözyaşı, şafağa (güneşe batarkenki kızıllık) karşılık olarak ciğer kanı, ebr-i seher'e (sabah bulutu) karşılık olarak dud-ı ah (ah'ın dumanı) verilmiştir.
"Neşr"; yaymak, dağıtmak manasına yahut "nuşûr yapmak" yani ölüleri diriltmek anlamındadır. Buna "neşr", öldükten sonra insanları tekrar diriltmek; "haşr" de onları mezarlarından çıkararak, "mahşer" denilen yere sevkedip orada toplamaktır.
Rücû (geri dönüş) anlatımı güçlendirmek için, söylenilen sözden vazgeçip daha güçlü bir söz söyleme sanatıdır. Edebiyatta ve hitabet sanatında kullanılır.
haşır neşir, 11 karakter ile yazılır. Ayrıca, h harfi ile başlar, r harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'h', 'a', 'ş', 'ı', 'r', ' ', 'n', 'e', 'ş', 'i', 'r', şeklindedir. haşır neşir kelimesinin tersten yazılışı rişen rışah diziliminde gösterilir.
Rücu, söylenen bir sözü yalanlamadan geri çevirip onun yerine daha güçlü ve onu kanıtlayıcı bir düşünceyi söyleme sanatıdır. Sanatçılar bu durumu anlatımı güçlendirmek için kullanır. İlk düşünceden döner gibi yapıldığında genellikle "yok yok", "yok öyle değil", "yanlış söyledim" gibi ifadeleri kullanılır.
Neşir TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş Yayma, dağıtma, saçma. Yayım.
Dilimize Arapçadan geçen neşir kelimesinin sözlük anlamı yayılmak, dağılmak, her yere saçılmaktır. Kelimenin fiil hali ''intişar'' şeklinde yazılır.
Haşr kelimesi birlikte olmak, yan yana olmak her daim sevdiklerinle yan yana olmak demektir. Kur'an'ı Kerim'de ve birçok İslam kaynağında bu anlamda kullanılmıştır. "Haşır neşir olmak" deyimi de bahsi geçen haşr kelimesinden gelmektedir.
bad-ı subh / bâd-ı subh
Sabah rüzgârı.
Aslı ebrî olup, Farsça ebrū "kaş" sözcüğüyle kontaminasyon yoluyla telaffuz değişikliğine uğramıştır. ebr: bulut.
Farsça abrī أبرى "bulut gibi, hareli, dalgalı" sözcüğünden alıntıdır.
Mülevves TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Kirli, pis. Karışık, düzensiz.
Mübareze kelimesi TDK sözlük anlamına göre çekişme demektir. Bu kelimenin bir diğer anlamı ise, düşman olan taraflardan birer kişinin çıkarak birbiri ile çarpışması anlamına da gelir.
mütenebbih / مُتَنَبِّهْ
Uyanmış, tenbih ile uyarılmış olan. Bir şeyden ders alıp aklını başına toplayan.
Sade nesir, konuşma dilinde yazılan, açık, tabiî nesirdir. Bu nesirle halkla ilgili eserler ve bazı tarihler yazılmıştır. Süslü nesir ise yabancı kelime ve dil kurallarıyla yüklü, çeşitli söz sanatlarıyla ve kelime oyunlarıyla süslü nesirdir. Bu nesirle, aydın kimselere hitap eden eserler yazılmıştır.
Toprağa kazılan derince çukur. İçinden çıkılamayan durum veya yer.
Bir başka edebiyat terimi olarak nazım ise musarra (aynı kafiyede olan) bir beyitle başlayan kıtaya verilen isimdir. İkisi arasındaki en belirgin fark nazım genel olarak tüm şiir türlerini kapsarken, nesir ise edebiyatın şiir dışında kalan tüm biçimlerini kapsar. Yani tiyatro, roman, deneme ve öykü gibi türleri kapsar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri