Oksitlenme lehimlemeyi imkansız hale getirmektedir. Uygun temizlik ve uygun ısı ile lehim yapmak mümkün.
İlk defasında güzelce yapılan lehimler kaliteli olur. Yeniden yeniden denenen ve sürekli olarak aynı alanda yenilenen lehim, ısıdan dolayı bozulur matlaşır ve saçaklaşır.
Sert lehim yumuşak olana kıyasla daha dayanıklı ancak elektrik iletkenliği düşük bağlantılar sağlar. Otomotiv, elektrik ekipmanlar, kesici takımlar, mücevher yapımı, kimyasal işlem endüstrisi, boru (özellikle doğalgaz vb.) tesisat bağlantıları, tamir ve bakım işlerinde kullanılır.
İyi bir lehimleme olduğunu şu maddelerle anlayabiliriz ; Parlak görünüşte olurlar ve üzerinde kir pas yoktur. Yüzeyi düz pürüzsüz ve deliksizdir. Hiç bir zaman kullandığınız havyanın metal bölümüne ya da ucuna dokunmayın.
Paslanmaz çelik ergime noktasına gelene kadar bakır ergiyip akacaktır . Bu birleşmeyi sert lehimle kolaylıkla yapabilirsiniz. Yapmak zorunda olduğunuz bütün iş ergime derecesi her iki metalin ergime derecesinden düşük bir ilave metal seçmektir.
İlgili 19 soru bulundu
Lehimleme ile alüminyum metali dıĢındaki bakır, pirinç, çelik DKP sac, paslanmaz sac, çinko ve kalay kaplı sacların birleĢtirilmesi yapılabilir. Aynı veya farklı yapıdaki iki metali ergitmeden birleĢtirilmelerini sağlayan alaĢım maddesine lehim denir.
Bu rehber malzemeleri, sıcaklıkları, işaretleyicileri, eritkeni ve lehimi en iyi şekilde seçmeyi ve kullanmayı ortaya koyar. Alüminyum bileşenleri bir araya getirmenin en etkili yöntemi pasta ve lehim ile lehimlemektir.
En kaliteli lehim teli hangisi ? Lehim teli markaları içinde en iyisi Soldex. Farklı kalınlıklarda birçok çeşidi bulunmaktadır. Pinax marka lehim telleri de oldukça kalitelidir.
Genelde Sn60/Pb40 lehim telleri kullanırız. Bu lehim için erime sıcaklığı yaklaşık 200 derecedir. Ancak erime sıcaklığından daha yüksek sıcaklıklar kullanırız. Çünkü lehimleme işleminin etraftaki komponentlere zarar vermeyecek şekilde kısa sürede yapılması gerekir.
Lehim yapılırken ek olarak lehim pastası kullanmıyorsanız eğer bu bakır yüzeylere tutunma top şeklinde kalır, yüzeye tutunma, yapışma kabiliyeti pek kalmamış olur.
Kurşunlu lehimler insan sağlığına zarar verir. Fakat kurşunsuz lehimler sağlığa zarar vermez.
Çeliği Lehimleme
Alüminyumun çeliğe kaynaklanmasında kullanılan başka bir kaplama yöntemi de sert lehimlemedir. Çelik yüzeyin gümüş lehimle kaplanması anlamına gelir.
Kaynak işleminde ana malzemeden ergime olurken lehimde ergime gerçekleşmez. Bu hadise kaynak ve lehim arasındaki en temel farkı oluşturur. Lehim işlemi bir nevi iki metali birbirine yapıştırma işlemidir. Ana malzemenin ergidiği yöntemlerde ulaşılan mekanik değerlere, lehim yöntemi ile ulaşmak zordur.
Elektriksel işlerde, lehim genellikle kalay(Sn) ve kurşun(Pb) alaşımıdır. Yine de, özel lehimleme alaşımlarında gümüş(Ag), çinko(Zn), ve antimon(Sb) içerir. Genel tanım Kurşunlu lehim madde oranlarını içermektedir.
Eriyen lehim, fitilin telleri arasına doğru ilerleyecektir. Fitilin tamamen lehimle dolan kısmı kesilerek tüm lehim emilene kadar işleme devam edilir. Lehim temizleme işlemi bittikten sonra PWB kalan artık lehim pastası, flux gibi maddelerden tiner ve fırça yardımı ile temizlenmelidir.
Yaygın olarak iki tip lehim türü bulunmaktadır. Bunlar kurşunlu ve kurşunsuz lehim telleridir. Kurşunsuz lehimi eritebilmek için daha fazla sıcaklığa ihtiyaç duyulur.
Yumuşak lehimlemede ısıtma bakır havya ile yapılır. Bakırdan yapılan havyanın üzeri oksit tabakalarından eğe ile temizlenir. Lehimleme sırasında eğer lehim pastası kullanılıyorsa bir nişadır parçasına sürülerek temizlenir. Parçaları ısıtmak için elektrik direnç ve indüksiyon metodları da kullanılır.
Havya, elektrik ve elektronik devrelerde elemanları birbirine lehimlemek için gereken yüksek ve hızlı ısıyı sağlayan alet. Havyalar 200 ile 500 derece arasında sıcaklık sağlayabilirler. Güçleri ise 5 ile 300 watt arasında değişebilmektedir.
-Plastik ürünlere, sıcak hava tabancası ile lehim yapma ve lehim sökme işlemleri güvenle yapılabilir.
Bu makalede, kurşun - kalay lehim alaşımları için AB tarafından getirilen yasak konu edilmektedir. Elektrik ve elektronik cihazlarda (cep telefonu, bilgisayar ve TV gibi) 2006 başından itibaren imalatta kurşunlu lehimin kullanılmasına yasak getirilmiş ve alternatif lehimler önerilmiştir (kalay - gümüş - bakır gibi).
Aslında, paslanmaz çelik doğru seçilirse ve paslanmaz boru kalitesi yüksekse lehimleme işlemi çok kolay bir şekilde gerçekleşir. Paslanmaz demir gibi alaşımların alüminyum veya magnezyum içeren alaşımlar hariç, bakır gibi metallerle lehimleme yapılması pratik olarak çok kolaydır.
Elektronik devrelerde lehimleme için genellikle %40 oranında kalay bulunan lehim telleri tercih edilir. Sac lehimleme işlemlerinde bu oran genellikle %60 olur. Lehim Pastası : Lehimleme işleminin yapılacağı yüzeyin temiz olmasını ve lehimin daha kaliteli olmasını sağlar.
Pirinç oldukça tok ve kolay işlenebilen bir malzemedir. Dövülebilirliği bakır muhtevasına bağlıdır. %55'ten az bakır içeren beyaz pirinçler, kolay işlenemez. Bunlar ancak toz haline getirilerek sert lehim işlemlerinde kullanılma sahası bulurlar.
Görüntülerden elde edilen sonuçlara göre 700°C'de titanyum ile bakır malzemelerin ara bağlayıcı gümüş folyo kullanılarak emniyetli bir şekilde sert lehimleme ile birleştirilmesi mümkündür.
Tesisat borularında yaygın olarak kullanılan iki yöntem vardır: bakır lehimleme ve bakır lehimleme. Flux, lehimin serbestçe akmasına yardımcı olacaktır ve başarılı bir lehimleme işlemi için her iki yüzeye de uygulanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri