şalgam kurulurken (mayalanırken) havuçla birlikte biraz da şalgam turpu konulur "reyha" ve lezzet vermesi için. ki verir de. bulgurdan yapılmış unumsu bir şeyle mayalanır. asitli olmasının nedeni budur.
- Şalgam suyu yapılırken şalgam turpu kullanılır fakat siyah havuç da hemen hemen aynı tadı verir. - Eğer acılı şalgam isterseniz, kavanoza 3-4 adet kurutulmuş acı biber ekleyebilirsiniz. Biberleri iki parçaya ayırarak ekleyin ki içindeki acıyı verebilsin. - Bulgur çeşidi olarak, siyez bulguru tercih edilebilir.
4 tatlı kaşığı limon tuzu, 6 adet meksika biberi (acı kırmızı biber), 2 avuç nohut, 2 avuç kalın bulgur.
Şalgam suyunun karakteristik kırmızı rengi, şalgamın en önemli hammaddesi olan mor havuçtan kaynaklanmaktadır. Şalgam suyunun sağlık üzerine olumlu etkisi, mor havucun yüksek oranda içerdiği antosiyanin veya fenolik asitler gibi fonksiyonel bileşenlerden ileri gelmektedir.
Kaya tuzu, acı biber, toz şeker, sarımsak ve limon tuzunu suya ekleyin ve karıştırın. Tülbentle bağladığınız bulguru suya atın, üzerine dilimlediginiz havuç ve şalgamı ekleyin. Kavanozun ağzını kapatın, birkaç günde bir kapağını açıp havasını alıp tekrar kapatın. En az 25 gün karanlık bir ortamda bekletin.
İlgili 21 soru bulundu
Şalgamın rengi havuçtan, tadı şalgamdan, ekşisi limon tuzundan ve mayası bulgurdan gelir nohut mayalanma sürecini hızlandırır. Elinizde çiğ nohut yoksa koymak zorunda değilsiniz ama bu sefer de şalgamın olgunlaşma süreci uzun olur.
Anavatanı Adana olarak bilinen şalgamin patenti Tarsus'tadır. Adana Ticaret Odası girişimiyle coğrafi işaret tescil belgesi alınmıştır. Adana, Mersin ve Osmaniye başta olmak üzere birçok güney ilinde yaygın olarak tüketilir. Kırmızı renkli, bulanık görünüşlü ve ekşimsidir.
Demir içeren ilaçlar, dalak gibi sakatat, üzüm-şalgam gibi gıdalar kanama olmaksızın dışkı rengini değiştirir.
Şalgamı tatlandırmak için kullanılan limon tuzu, kaya tuzu ve şeker de şalgamın olmazsa olmazı.
ev yapımı şalgam suyu ise yapılabilecek olan iştir. çünkü ev yapımı şalgam suyu aroma ve tat açısından daha yoğun. fabrikasyon şalgam suyu ise sulandırılmış hali. içine buz atınca iyice sulanacağı için tavsiye etmem.
şişeyi açtıktan birkaç gün sonra yüzeyde oluşan mayalanma belirtisi. bu durum, elinizdeki şalgam suyunun katkısız olduğuna işarettir. isterseniz şişeyi çalkalayıp gönül rahatlığı ile içmeye devam edebileceğiniz gibi, dilerseniz de mayayı süzüp o şekilde içebilirsiniz.
2 gün arayla kapağını açıp havalandırın. 15 günün sonunda şalgam suyunuz hazır hale gelmiş olacak.
Ağzı sıkıca kapatılır. 15 gün bidon kapağı ASLA açılmayacak. Serin bir balkon köşesinde muhafaza ediniz. 15 gün sonunda kesinlikle maya görevi gören tülbenti, petin içinden çıkarmanız gerekiyor.
Hiçbir katkı maddesi içermez, üretiminde sadece buğday ve su kullanır. 2- Bulgur yıkanmaz! Üretim aşamasında yıkanıp kaynatıldığı için ambalajlı bulgurun pişirilmeden önce yıkanmasına gerek yoktur. Ayrıca pirinç gibi suda bekletilmez.
Şalgamlı bulgur salatası için; küçük bir tencere içine 1 buçuk su bardağı acısız şalgam suyu koyup, kaynamaya bırakın. Kaynayan şalgam suyunun içine 1 su bardağı kalın bulguru ekleyip, karıştırın.
Çok keyifli ve heyecanlıdır hasat günleri. Bulgur için hazırlanan buğdaylar bir süre sonra sonbaharda çıkarılır.
Ağzına temiz bir poşet geçirip kapağını sıkıca kapatın. Güneş görmeyen bir yerde 15-20 gün kadar dinlendirin. Bu süre sonunda kapağı açıp tülbenti çıkarın. Sonrasında şalgam suyunuzu buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
Kış aylarında uzun süre taze kalabilen şalgam, yaz aylarında buzdolabında muhafaza edilmemesi durumunda bozulma sürecine girebilir. Bir başka deyişle sıcak havalar şalgamı olumsuz yönde etkiler. Şalgam suyunun bozulması durumunda tadı da olumsuz yönde değişir ve bozulmuş olduğu hemen anlaşılır.
ACILI ŞALGAM NASIL YAPILIR? Şalgam suyunu acılı sevenler yukarıdaki malzemelere 3-4 adet kurutulmuş acı biber ekleyebilir. Biberleri iki parçaya ayırarak ekleyin, böylelikle şalgam suyunuz acılı olacaktır.
çukurova üniversitesi gıda teknolojisi bölümü öğretim üyelerinin değişik zamanlarda yaptığı araştırmalarından öğreniyoruz ki, şalgam suyunda litrede 1.32 gram ile 7.3 gram arasında alkol bulunmuştur. türk gıda kodeksine göre ise litrede 5 gram ve daha fazla alkol bulunan içecekler alkollü sayılmaktadır.
Yatmadan Önce Şalgam Suyu İçilir mi? Gece yatmadan önce bir bardak şalgam suyu içmek, uyku esnasında metabolizmanın daha çok çalışmasını sağlayarak iç organların yağlanmasına engel olur. Sindirim sisteminin daha hızlı çalışmasını sağlayarak kabızlıktan kaynaklı şişkinliğe iyi gelmektedir.
Unutmayın, pancar, domates, karpuz gibi iyi hazım olmamış bazı yiyecekler yanıltıcı bir görüntü verebilir. Şiddetli bir ishal sonrası veya kabızlık sonrasında anüsün aşırı gerilmesine bağlı olarak hafif bir kan görülebilir.
Bir gıdanın fazla tüketilmesi yanlış bir harekettir. Şalgamın fazla tüketiminde şalgam zarar verir. Özellikle tansiyon hastası kişiler şalgam içerken dikkatli olmalılardır. Aşırı tüketildiğinde midede şişkinlik oluşturacağı için mide rahatsızlığına sahip kişilere zarar verir.
Adanalılar'ın ünlü acılı kebabının yanında hazmı kolaylaştırmak için içtikleri ''Şalgam suyu''nun mucidi olduğu belirtilen Ali Göde'nin çocukları, kuşaktan kuşağa geçen bu geleneği sürdürüyor.
İçerisinde A, B, C ve K vitaminleri, kalsiyum ve potasyum sayesinde, kalp, göz, kemik ve diş sağlığına oldukça faydalıdır. Vücuttaki toksinlerin dışarı atılmasında oldukça etkilidir. Şalgam suyunda afrodizyak etki vardır, erkeklerde cinsel gücü artırıcı özelliği bulunmaktadır. Sperm kalitesini artırmaya yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri