Lehim temizleme teli lehimi temizlemek için kullanılan malzemedir. En önemli özellikleri arasında lehime zarar vermemesi yer alır. Genel olarak bakıldığı zaman lehim maddesi, bir alaşımdır. Dolayısıyla temizlik esnasında kullanılan madde önem arz eder.
Lehim telleri, havya ile birlikte eriyebilen düşük erime noktasına sahip tellerdir. Özellikle elektronik kart üretiminde ve tamirinde kullanılan tel lehimlerin içinde katı şekilde flux bulunur. Bu flux, lehimleme sırasında sıvılaşarak yüzeydeki oksitleri temizler ve lehimin yayılmasını, tutunmasını sağlar.
Lehim alma teli, lehim sökme amacıyla kullanılan fluks emdirilmiş lehim emici bakır örgü fitillerdir. Komponentleri sökerken delik içlerinden, pedlerin yüzeyinden lehimin temizlenmesi ve kısa devre bacaklardaki fazla lehimin alınması işleminde kullanılır.
Eriyen lehim, fitilin telleri arasına doğru ilerleyecektir. Fitilin tamamen lehimle dolan kısmı kesilerek tüm lehim emilene kadar işleme devam edilir. Lehim temizleme işlemi bittikten sonra PWB kalan artık lehim pastası, flux gibi maddelerden tiner ve fırça yardımı ile temizlenmelidir.
Elektronik devrelerde lehimleme için genellikle %40 oranında kalay bulunan lehim telleri tercih edilir. Sac lehimleme işlemlerinde bu oran genellikle %60 olur. Lehim Pastası : Lehimleme işleminin yapılacağı yüzeyin temiz olmasını ve lehimin daha kaliteli olmasını sağlar.
İlgili 41 soru bulundu
En kaliteli lehim teli hangisi ? Lehim teli markaları içinde en iyisi Soldex. Farklı kalınlıklarda birçok çeşidi bulunmaktadır. Pinax marka lehim telleri de oldukça kalitelidir.
Yüksek sıcaklıkta çalışan parçaların lehimlenmesinde kullanılır. Araç motorları, bobinaj motorları vb. 1,00 mm-6,00 mm aralığında istenilen çaplarda özel siparişleriniz alınır.
İyi bir lehimleme olduğunu şu maddelerle anlayabiliriz ; Parlak görünüşte olurlar ve üzerinde kir pas yoktur. Yüzeyi düz pürüzsüz ve deliksizdir. Hiç bir zaman kullandığınız havyanın metal bölümüne ya da ucuna dokunmayın.
tesisat bağlantıları, tamir ve bakım işlerinde kullanılır. Yumuşak lehim 450 °C altında, genellikle 230-250 °C sıcaklıkta, uygun pasta ve lehim kullanılarak yapılır ve bu sıcaklıklarda elektrikli havya (lehim tabancası) kullanmak genellikle yeterlidir.
Genelde Sn60/Pb40 lehim telleri kullanırız. Bu lehim için erime sıcaklığı yaklaşık 200 derecedir. Ancak erime sıcaklığından daha yüksek sıcaklıklar kullanırız. Çünkü lehimleme işleminin etraftaki komponentlere zarar vermeyecek şekilde kısa sürede yapılması gerekir.
İlk defasında güzelce yapılan lehimler kaliteli olur. Yeniden yeniden denenen ve sürekli olarak aynı alanda yenilenen lehim, ısıdan dolayı bozulur matlaşır ve saçaklaşır.
Paslanmış ve kalitesini kaybetmiş havya uçlarını ısıttıktan sonra limon tuzu (sitrik asit) ile eriterek iyice yüzeyine temas ettirin. Bütün kalıntıları çıkarır ve aşındırnadan lehim tutan bir havya ucunuz olur. Yanlız limon tuzunun çıkan buharını solumayın. Bu bilgi için bir teşekkür yeter.
İki veya daha çok metali farklı oranlarda içeren alaşımdır. Elektriksel işlerde, lehim genellikle kalay(Sn) ve kurşun(Pb) alaşımıdır. Yine de, özel lehimleme alaşımlarında gümüş(Ag), çinko(Zn), ve antimon(Sb) içerir.
Kurşunlu lehimler insan sağlığına zarar verir. Fakat kurşunsuz lehimler sağlığa zarar vermez. El ile lehimleme işlemi yapmak isteyenler için uygundur.
Lehim teli daha çok elektronik sektöründe yer alan kurşun ile kalay maddelerinin bir araya gelmesiyle oluşan ve belli sıcaklıkta eriyen bir malzemedir.
*Farklı metalleri sert lehimle birleştirebilmek mümkündür . Demir ve demir dışı metalleri ve ergime sıcaklıkları farklı metalleri birbirine kolaylıkla sert lehimleyebilirsiniz.
Küçük ve basit işlemleri yapmak için ya da hobi olarak kullanacağınız bir ürün düşünüyorsanız 12 volt lehim makinesi tercih edebileceğiniz bir modeldir.
Yaygın olarak iki tip lehim türü bulunmaktadır. Bunlar kurşunlu ve kurşunsuz lehim telleridir. Kurşunsuz lehimi eritebilmek için daha fazla sıcaklığa ihtiyaç duyulur.
Alüminyum folyo gibi şeyler kullanılabilir.
Genel elektronik işleri için 1.2 mm, ince işler için 0.75 mm lehim telini tercih ediniz.
Kurşunsuz lehim teli, yüksek ısı uygulanan alanlarda üstün performans sunar. Bu da lehimleme işleminin kusursuz olarak sonuçlanmasını sağlar. Oluşabilecek yağ tabakalarının temizlenmesinde kolaylık sağlayan pastalı malzemeler ile siz de temiz bir işçilikle çalışabilirsiniz.
Genellikle kurşun bazlı veya kurşunsuz lehim telleri tercih edilir. Kurşunsuz olanlar çevre dostu olmaları nedeniyle giderek daha yaygın hale gelmektedir. Ayrıca, farklı çaplarda lehim telleri bulunur ve projenin gereksinimlerine uygun olan doğru çap seçilmelidir.
Bu makalede, kurşun - kalay lehim alaşımları için AB tarafından getirilen yasak konu edilmektedir. Elektrik ve elektronik cihazlarda (cep telefonu, bilgisayar ve TV gibi) 2006 başından itibaren imalatta kurşunlu lehimin kullanılmasına yasak getirilmiş ve alternatif lehimler önerilmiştir (kalay - gümüş - bakır gibi).
Aslında, paslanmaz çelik doğru seçilirse ve paslanmaz boru kalitesi yüksekse lehimleme işlemi çok kolay bir şekilde gerçekleşir. Paslanmaz demir gibi alaşımların alüminyum veya magnezyum içeren alaşımlar hariç, bakır gibi metallerle lehimleme yapılması pratik olarak çok kolaydır.
(ARAX) FLUXLI LEHİM TELİ
Alüminyum dışındaki metallerin lehimlenmesinde kullanılır. Elektronik devrelerde kullanılmaz. Çeşitli kalay kurşun alaşımlarında kanallarında ağırlıkça nominal %7 oranında flux içeren şekilde üretilir. Sipariş üzerine özel oranlarda flux içeren ve çeşitli çaplarda ürünler üretilebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri