Endüstriyel Tasarım/Marka Tescili; ürettiğiniz ürünün marka ve tasarımına ait tüm özelliklerinin (ölçü, şekil, biçim, renk, yapısal fark gibi) diğer ürün ve markalardan ayırt edilebilmesini sağlayan ve o tasarım ve markayı koruyan tescil işlemidir.
Marka tescili, bir markanın ticari marka tescili yoluyla yasal olarak korunması sürecidir. Bir şirket, bir markayı tescil ettirerek tüketiciler arasında kafa karışıklığına neden olacak şekilde başkalarının aynı veya benzer markayı kullanmasını engelleyebilir.
Endüstriyel tasarım tescili, 6769 Sınai Mülkiyet Kanunu'na göre bir ürünün ya da tasarımın dış görünüşünü koruma altına alır. Bu kanuna göre tasarım tescil belgesinin alınması için tasarımın yeni ve özgün olması aynı zamanda da diğer tasarımlar arasında ayırt edici özelliklere sahip olması gerekir.
Tescil edilen marka belgesi, belgede yazılı olan ürün ve hizmetler üzerine markayı koyma ve kullanma hakkı verir ve sahibine tescilli markayı haksız yere kullanan ve taklit edenlere ihtarname çekme, markayı taşıyan ürünlere ihtiyati tedbir ve el koyma hakkı ile maddi ve manevi tazminat davası açma hakkını sağlar.
Marka tescil başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumu üzerinden yapılır. Belirlenen evraklarla ya da online başvuru sistemi üzerinden yapılabilir. Marka tescil başvurusu için ilk şart, ticari bir işletmenin olmasıdır. Aynı şirkete ait farklı markalar mevcutsa, her marka için ayrı marka tescili alınmalıdır.
İlgili 36 soru bulundu
İşletmelerin insanlara sunduğu hizmet veya ürünleri eş veya benzerlerinden ayıran işaretlere marka denmektedir. İşletmelerin kimliğini de yansıtan işaretlerin yasal olarak korunmasına da marka tescili denilmektedir.
Marka tescili için gerekli evraklara; atanmış olan yetkili kişinin imzalanmış vekaletname, şirketin merkezini gösteren ticaret sicil evrağı, vergi numarası , vergi dairesi ismi ve şirket faaliyet belgesi örneği olması gereklidir.
1- Marka Tescilini Kimler Yapabilir? Türkiye'de marka tescil işlemlerini sadece Türk Patent ve Marka Kurumu siciline kayıtlı, her yıl kaydını yenileyen, mesleki sorumluluk sigortası primini ödeyen YETKİLİ marka vekilleri yapabilir.
Marka tescili, kapsamlı bir araştırma yapılmış, üzerine düşünülmüş, ve sonunda halka mal olmuş bir markanın, kullanılmasını ve kopyalanmasını engellemek amacı ile alınması gereken bir belgedir.
Ülkemizde marka tescili konusunda yetkili kurum Türk Patent ve Marka Kurumu'dur. Marka tescil başvurusu elden, posta yoluyla veya internet üzerinden yapılabilir.
Tescilsiz tasarımların koruma süresi 3 yıldır. Tescilli tasarımların koruma süresi ise 5 yıldır ve 5'er yıllık yenilemelerle 25 yıla kadar uzatılabilir. Bir tasarımın korunabilmesi için öncelikle “tasarım” ve “ürün” tanımlarına uyması ve “yenilik” ve “ayırt edici nitelik” kriterlerini taşıması gerekmektedir.
Logo tescil başvurusu, Türk Marka ve Patent Kurumu'na istenilen belgelerin eksiksiz bir şekilde teslim edilmesiyle yapılır. İstenilen belgelerde bir eksik yoksa başvuru işleme alınır ve logo tescili yapılacak logonun değerlendirilmesi adımına geçilir. Bu adımın olumlu olmasından sonra logo tescili yapılmış olur.
Tasarıma ilişkin tüm başvurular Türk Patent ve Marka Kurumu'nun (“Kurum”) sisteminden online olarak yapılmaktadır. Tasarım tescil başvurusu, Kurum nezdinde kayıtlı bir marka veya patent vekili aracılığı ile yapılabilmektedir. Başvuru ile aynı gün, müvekkilimize başvurunun yapıldığını gösterir belgeler sunulmaktadır.
Marka tescil edilmesi sonrası sahibine, tek başına kullanma hakkı veren ve bu yönüyle üzerinde ekonomik olarak yararlanma hakkı sağlayan bir belgedir. · Aynı şekilde, marka belgesi hak sahibine başkalarının aynı ya da ayırt edilemeyecek kadar benzer markaların kullanılmasını önleme hakkı vermektedir.
Marka Tescili Neleri Kapsar? Marka tescili, bir işletmenin ürün, hizmet veya ticari olarak kullanılan sembollerin yasal olarak koruma altına alınmasıdır. Tescil kapsamı; markanın kullanmış olduğu her türlü logo, işareti veya sembolü içerebilir.
Marka olabilecek işaretler arasında olan “Şekil” unsuru; mal veya hizmete ait ambalaj, logo, grafik, arma, vs. gibi dış görünüş itibariyle ayırt edilmeyi sağlayan mal veya hizmetin dış çizgilerini ifade etmektedir.
Markanın başvuru süreci, şekli inceleme, başvurunun mutlak ret nedenleri çerçevesinde değerlendirilmesi, karara ve yayıma itiraz, üçüncü kişilerin görüş ve itirazlarının değerlendirilmesi ile başvurunun tescil edilmesi aşamalarından oluşmaktadır.
Mutlak ret nedenlerinden birinin varlığı halinde başvuru, tescili talep edilen mal ve hizmetlerin tamamı veya bir kısmı için reddedilmektedir. ZORUNLU MUDUR ? Markaların tescili zorunlu olmamakla birlikte, tescil marka üzerindeki hakları ispatlayan ve marka ihlalini engelleyen en önemli araçtır.
Tasarım tescili, tasarımınızın izinsiz kullanılmasını, üretilmesini, piyasaya sunulmasını, ithalatını ya da ticari amaçla kullanımını ve satışını engelleyerek tasarım koruması sağlar.
Marka başvurusunun sahibi yaklaşık 11 aylık bir süre sonunda Tescil Belgesini temin etmiş olur. Marka tescil işlemleri ile ilgili TPE (Türkiye Patent Enstitüsü) tarafından belirlenen fiyatlar.
Herhangi bir şeyi resmi olarak kaydetme ve kütüğe geçirme işlemine tescil denir. Tescil kavramı birçok farklı alanda kullanılır olsa da bu kavram en çok marka tescili, gayrimenkul tapu tescili ve trafik tescili olarak karşımıza çıkar.
Patent veya faydalı model belgesi ile buluş- unuzun üzerinde belirli bir süre boyunca bazı haklara sahip olursunuz. Patent belgesi, başvurunun patentlenebilirlik kriterlerine (yenilik, buluş basamağı, sanayiye uygulanabilirlik) sahip olup olmadığını gösteren araştırma raporu ve inceleme raporuna dayanılarak verilir.
Etkin Patent, 2024 yılı İNDİRİMLİ tasarım tescil ücreti 2.433 TL, 5'li tasarım tescil fiyatları 5.591 TL, 10' lu tasarım 8.315 TL +KDV' dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri