MS, beyindeki ve omurilikteki (vücudun mesaj merkezi) sinirleri etkiler ve vücudun etrafına çelişkili sinyaller gönderilmesine veya hiçbir sinyal göndermemesine neden olur. Bu durum uyuşukluğa sebebiyet verir.
Multiple Skleroz hastalığında genellikle uyuşma ve karıncalanma, duyularda eksiklik, yürüme zorluğu gibi denge ve koordinasyon güçlüğü, halsizlik, kas spazmları, bulanık görme, idrar kaçırma titreme belirtileri görülür.
MS'de uyuşma ve karıncalanma hissi vücudun herhangi bir yerinde meydana gelebilir, bu da konumlarına bağlı olarak çeşitli problemler ortaya çıkarabilir. Örneğin, etkilenen bölge ayaklar ise, yürüme sorunları yaşanabilir, koordinasyon ve denge bozulabilir.
Yapılan araştırmalar göre MS atakları en az 24 saat boyunca devam eder ve bir önce alevlenmeden en az 30 gün sonra ortaya çıkar. Bununla birlikte atak belirtileri günler veya haftalarca devamlılık gösterebilir.
Hastalığın belirtileri plak adı verilen lezyonların sinir sistemindeki yerleşimleri ile ilişkilidir. Örneğin, görme sinirindeki bir lezyon görme bozukluğuna (bulanık veya çift görme), omurilikteki lezyon kol ve bacakta uyuşukluk ve kuvvetsizliğe, beyinsapı lezyonu ise baş dönmesi ve dengesizliğe neden olmaktadır.
İlgili 33 soru bulundu
MS hastalarında görülen titremenin en yaygın nedeni istemli kas hareketi ve dengeyi koordine eden yollardaki sinir liflerinin üzerindeki miyelinin kaybıdır. Sıklıkla kontrol edilebilir ve hafif bir sorunken kimi zaman günlük yaşamı sınırlandıran bir hale gelebilir.
MS hastalarında nöropatik ağrı sık görülür. Kol ve bacaklarda yanıcı batıcı acı biber sürülmüş gibi tuhaf ağrılar olur . Spastisite nedeniyle bacaklarda ağrı,kramp sık görülür. MS hastalarında spastisite nedeniyle aşağı bel ağrısı sendromu genel popülasyona göre daha sıktır.
Bağışıklık sistemi miyelin kılıflarına saldırdığında 'plak' adı verilen hasarlı bölgeler oluşur. Bunun sonucunda yürüme, konuşma, görme gibi eylemlerde bozulmalar olabilir, bunlara MS atakları denir. Ancak miyelin tabakası kendini tekrar yeniler ve hastalar günlük yaşamına geri döner.
Bunlar arasında halsizlik, karıncalanma, uyuşma, duyu eksikliği, denge bozukluğu, çift görme, görme azlığı, konuşma bozukluğu, titreme, kol ve bacaklarda sertlik, güçsüzlük, idrar kaçırma veya yapamama, erkeklerde cinsel güç azlığı sayılabilir. Tanımlanan belirtilerin bir ya da birkaçına birlikte rastlanabilir.
MS hastalığını tümüyle durduracak kesin bir tedavi yoktur, ancak çoklu tedavi seçenekleri mevcuttur. Bu tedavilerle hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilmek, atakların sıklığını ve şiddetini azaltabilmek amaçlanmaktadır. MS ataklarının sıklığı ve şiddetine göre ilaç tedavisine karar verilmektedir.
Karıncalanma hissi ve uyuşma, MS'in en yaygın uyarı işaretlerinden biridir. Yaygın uyuşma bölgeleri arasında yüz, kollar, bacaklar ve parmaklar bulunur.
MS hastalarında genel olarak gözlemlenen belirtiler ise aşağıdaki gibidir: Yüz bölgesinde karıncalanma ve uyuşma. Kol ve / veya bacaklarda uyuşma, karıncalanma, güçsüzlük, yorgunluk.
Ayak uyuşması; sinir hasarı, kan dolaşımındaki bozukluklar, enfeksiyonlar, travmalar veya alınan darbeler sonucu her iki ayakta da meydana gelebilen hissizlik olarak ifade edilir. Sayılan nedenlerin dışında enflamasyon ve tümör olarak da yaşanabilen ayak uyuşması, bacak uyuşması yaşanmasına da sebebiyet verebilir.
MS 3 farklı tipte ortaya çıkıyor
İlk ataklarda düzelme kendiliğinden dahi olabilir. Ataklarda genellikle tam düzelme beklenir.
Bir süre sonra bağışıklık sistemindeki şaşırma fark edilir ve yine bağışıklık hücrelerinin yardımı ile iyileşme başlar. Bu süreç değişkenlik göstermekle birlikte çoğu hastada, belirtiler saatler günler içinde artar, tipik olarak 2-6 hafta sürer ve sonra düzelir.
Bulgular: Multipl skleroz grubunda kontrol grubuna göre lökosit, lenfosit ve nötrofil sayısı düşük, MPV, PDW, PDW/PLT, PLT indeksi, platelet lenfosit oranı (PLR), nötrofil lenfosit oranı (NLR) ve platelet nötrofil oranı (PNR) değerleri anlamlı yüksek bulunmuştur.
Ataklar halinde görülen multipl skleroz tanısı için kişinin, nöroloji uzmanı tarafından muayene edilmesi gerekir. Nörolojik muayeneye ek olarak yapılan nörolojik test ve radyolojik görüntülemelerin ardından MS tanısı koyulur. Hastalık hemen her yaş aralığında ortaya çıkabilir.
Hastalığın en sık başlangıç belirtisi duyusal-hisle ilgili şikâyetlerdir. Genellikle, elimi ayağımı hissetmiyorum değil de uyuşma-karıncalanma-keçelenme tarzında olur. Duyusal belirtiler, anlık izlenen belirtiler olarak hastaların %50-70'inde ortaya çıkar.
Kan testleri: Kan testleri tek başına MS teşhisi koyamaz, ancak doktorunuz kanınızda hastalığa işaret eden maddeleri tespit etmek için kan testlerine başvurabilir.
Gözde Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doktor Yusuf Ziya Bahşi, MS (Multipl Skleroz) hastalığının aniden ortaya çıkabileceğini ve aniden kaybolabileceğini söyledi.
MS genellikle gençlerde 20-40 yaş arasında ortaya çıkmaktadır. Ortalama tanı yaşı otuzlu yaşlardır. Hastalık kadınlarda erkeklere oranla daha sık gözlenmektedir. Hastalığın çocukluk ya da ileri yaşlarda da başlayabileceğine dikkat edilmelidir.
Engel oranı %40 veya üzerinde engelli sağlık kurul raporu olan yetişkinler ve Özel Gereksinim Raporu olan çocuklar, engelli kimlik kartı/özel gereksinimli birey kartı alabilirler.
Ağrı MS hastalarında sık görülen bir şikayettir. Genel vücut ağrıları dışında Lhermitte belirtisi olarak isimlendirilen, genellikle boyun bölgesinde oluşan bir plak sonucu ortaya çıkan, boyundan sırta, kollara ve bacaklara yayılan kısa süreli elektriklenme karıncalanma hissi oluşabilir.
Bu sistemik hastalıklar arasında sistemik lupus eritematosus (SLE), Sjögren sendromu, Behçet hastalığı, romatoid artrit gibi bağ dokusu ve damar duvarı hasarına neden olan hastalıklar vardır. Vaskülitler dışında bağışıklık sisteminde granülomlara neden hastalıklar da MS ile karışabilecek lezyonlar oluşturabilir.
MS hastalarında en sık karşılaşılan şikayetlerden biri yorgunluktur. Her 10 MS hastasının 8'inde bu şikayet ortaya çıkmaktadır. MS'te görülen yorgunluğun kesin nedeni bilinmemekle birlikte; sigara kullanımı, kansızlık, uyku bozukluğu ve huzursuz bacak sendromu yorgunluğu artıran etkenler arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri