Reklam Yazılımı (Adware), reklamları destekleyen yazılımın kısaltılmış biçimidir. Reklam malzemelerini görüntüleyen programlar bu kategoriye girer. Reklam yazılımı uygulamaları genellikle otomatik olarak İnternet tarayıcısında reklam içeren yeni bir açılır pencere açar veya tarayıcının giriş sayfasını değiştirir.
Adware, (İngilizce açılımı ile advertising-supported software yani reklam destekli yazılım) yüklenildiği bilgisayara yüklenme işleminden sonra program kullanımdayken otomatik olarak çalışan, gösteren ve indirme yapan bir yazılım paketidir.
Bazı reklam yazılımları güvenli kabul edilseler bile Adware yazılımları genel olarak kullanıcı izni olmadan veri topladıkları için kötü amaçlı yazılım kategorisi altında değerlendirilir ve önemli bir siber tehdit olarak kabul edilir.
Virüsler, en yaygın zararlı yazılım türleridir.
Virüslerin neden olduğu başlıca zararlar arasında veri dosyalarının bozulması, sistemin kapatılması veya bir ağ içinde ise gizli bilgilerin çalınması sayılabilir. Virüsler ayrıca DDoS saldırıları ve fidye yazılımı saldırıları gibi diğer siber saldırıları da başlatabilir.
İlgili 44 soru bulundu
Teknik olarak adware bir virüs değildir zira virüslerin amacı kontrolsüz bir şekilde çoğalarak kullandığınız cihazdaki dosyaları bozmaktır.
Chrome reklam virüsü nedir? Chrome reklam virüsü olarak resmi bir adı olmasa da, temel olarak Google Chrome internet tarayıcısını hedef alarak saldıran bir virüs türü olduğu için bu isimle anılıyor. Virüs, hangi internet sitesini ziyaret ediyor olursanız olun karşınıza ilgisiz reklamlar çıkarıyor.
Adware Nedir? Genel olarak Adware, herhangi bir program çalışırken reklam açan yazılımdır. Adware internette gezerken otomatik olarak bilgisayarınıza inebilir ve pop-up pencereleri ile görüntülenebilir.
Telefon reklam virüsü bakımından iOS cihazlar çok daha güvenlidirler. Ancak Android cep telefonu modelleri çeşitlerinde her ne kadar bu risk yüksek de olsa eğer doğru tedbirler alınarak kullanıldığı sürece reklam virüsü bulaşma riski en aza indirilebilir.
Sitenizde kötü amaçlı yazılım bulunduğunun yaygın belirtileri arasında, istenmeyen URL yönlendirmeleri, pop-up reklamlar, değiştirilen arama sonuçları, istenmeyen tarayıcı araç çubuklarının veya kenar arama çubuklarının eklenmesi ve bilgisayarın yavaşlaması olabilir.
Yazılım, elektronik aygıtların belirli bir işi yapmasını sağlayan programların tümüne verilen isimdir. Bir başka deyişle, var olan bir problemi çözmek amacıyla bilgisayar dili kullanılarak oluşturulmuş anlamlı anlatımlar bütünüdür. Yazılım için çeşitli diller mevcuttur. Bunlardan bazıları Pascal, C++ ve Java'dır.
Ücretsiz sahipli yazılım (İngilizce Freeware), ücretsiz olarak herhangi bir özellik ve süre kısıtlaması olmadan kullanılabilen, sahipli (özgür olmayan) bir lisans ile lisanslı yazılımlara verilen genel addır.
Adware (Reklam Yazılımı)
Adware'ler kullanıcıdan habersiz bilgi topladığında kötü amaçlı yazılım olarak kabul edilir.
Eğer güvenli mod açıkken telefonunuzda herhangi bir sorun kalmıyorsa muhtemelen cihazınızda virüs var demektir. Yabancı yazılımların tespiti için kullanabileceğiniz bir diğer yöntem ise virüs tarama uygulamaları indirmektir. Android cep telefonu kullanıcıları virüs programlarına Google Play Store üzerinden erişebilir.
Uygulamaların çökmesine ve telefonunuzun aşırı ısınmasına neden olabilir. Daha da tehlikelisi Android virüsleri paranızı ve kişisel verilerinizi bile çalabilir. Kötü amaçlı yazılımlar, otomatik mesajlar gönderip telefonunuzu sahte ücretli servislere abone ederek faturanızın artmasına neden olur.
Hürriyet'te yer alan habere göre, Trojan (virüs) sesli mesaj, sohbet, ödeme, fotoğraf veya video yoluyla ulaşabiliyor. Bu mesajlar tanımadığınız kişilerin haricinde virüsün bulaşmış olduğu arkadaşlarınızdan da gelebilir. Eğer WhatsApp üzerinden gönderilen .
Bu tür virüsler genellikle uzantısı EXE ve COM olan dosyalara bulaşırlar. Virüsler genellikle bir başka dosyaya bulaşıp yer kaplamaktan öte gitmemekle birlikte bilgisayarda yavaşlama, kilitlenme ve bazen de dosyaların bozulmasına neden olmaktadırlar.
Bir siteye sadece bakarak virüs bulaşması imkansızdır -eğer mevcut kullandığınız tarayıcınızın internet sitelerini gösterebilmek için kimi programları otomatik olarak yüklemesine izin vermediyseniz-. Ancak illegal sitelerde gezinirken bilgisayarınıza virüs bulaşma ihtimali normal sitelerde olduğundan daha fazladır.
Android telefonda casus yazılımları nasıl tespit edebilirsiniz? Ayarlar'a bakarsanız, Google Play Store'da olmayan uygulamaların indirilmesine ve yüklenmesine izin veren bir ayar görürsünüz. Bunun etkinleştirilmiş olması, potansiyel casus yazılımların yanlışlıkla yüklenmiş olabileceğinin bir işaretidir.
AV-TEST tarafından yapılan testler nihayetinde en başarılı antivirüs yazılımları Avast, Avira, Bitdefender, G DATA, Kaspersky ve Trend Micro olarak belirlendi. Dünya genelinde oldukça popüler olan bu yazılımlar; koruma, performans, kullanılabilir testlerinden tam puan almayı başardılar.
Kötü amaçlı yazılımlar sisteminize nasıl bulaşabilir? Kötü amaçlı yazılımlar cihazınıza birçok farklı şekilde girebilir. Örneğin, virüs bulaşmış bir bağlantıya veya reklama tıklayarak ya da bir spam e-postadaki eki açarak bu yazılımların sisteminize bulaşmasına yol açabilirsiniz.
Yazılım sistemlerin belirli bir düzen dahilinde çalışmasını sağlayan en önemli unsurdur. Diğer bir adı ise programdır. Program olmadan bilgisayar ya da elektronik diğer cihazlar çalışamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri