Cilt lekelerinin en sık bulunduğu alanlar elin arkası, yüz, sırt ve omuzlardır. Daha koyu tene sahip bireylerde leke de daha koyudur. Normal zamana bırakıldığında oluşan en küçük lekenin kendiliğinden geçme süresi yaklaşık 12 aydır ve çok yavaş solar” diye konuştu.
Sivilce lekelerinin bazıları kendiliğinden geçerken bazıları ise kalıcıdır. Genellikle kırmızı renkte olan ve yara izlenimi veren sivilce lekeleri zamanla iyileşerek kaybolabilmektedir. Cildin iyileşme sürecinde ortaya çıkan hiperpigmentasyona bağlı oluşan bu lekeler çoğunlukla geçicidir.
Koyu tenli insanlarda, cildinden birkaç ton daha koyu olan noktalar genellikle 6 ila 12 ay içinde kaybolur. Daha derin renklenmelerin ise solması yıllar alabilir. Derin renk değişiklikleri genellikle mavi veya gri renkte görünür, ancak bir nokta kişinin doğal ten renginden çok daha koyu kahverengi de olabilir.
Ciltteki koyu lekelerin giderilmesi lazer tedavisi ile mümkün olabilir. Bazı koyu lekeler için lazer tedavisi gerekmeyebilir. Cildinde leke oluşan bazı insanlar lekelerin giderilmesi için kozmetik ilaçlar ya da ürünler de tercih edebilirler.
Güneş lekesi kendiliğinden geçmez. Güneş lekesi tedavisi için geceleri düzenli olarak leke açıcı serum ve kremler kullanılmalıdır. Özellikle geçmeyen cilt lekeleri için krem kullanmak gerekir.
İlgili 16 soru bulundu
Güneş lekeleri kalıcı mı? Güneşe maruz kalındıktan oluşan güneş lekelerini kısa bir süre içinde tedavi etmek kalıcılığı önler ancak tedavi edilmediği takdirde güneş lekelerinde kalıcılık olabilir ancak bu durum zararsızdır.
Ama ten güneşe maruz kalmaya devam ettikçe hem yeni lekeler oluşur hem de var olan lekeler koyulaşmaya devam eder. Güneş lekelerinin oluşumunda ön plana çıkan bir diğer etmen de, genetik yatkınlıktır. Genetik yapılarından dolayı teni daha hassas ve lekelenmeye meyilli olan kişilerde güneş lekesi daha sık görülür.
Cilt lekelerinin en sık bulunduğu alanlar elin arkası, yüz, sırt ve omuzlardır. Daha koyu tene sahip bireylerde leke de daha koyudur. Normal zamana bırakıldığında oluşan en küçük lekenin kendiliğinden geçme süresi yaklaşık 12 aydır ve çok yavaş solar” diye konuştu. Dr.
Makyaj, aşırı terleme, stres, depresyon ya da hormonal değişikliklerden dolayı oluşan akneler; sivilce, siyah veya beyaz nokta şeklinde görülebilir. Aknelerin sıkılması ya da doğru şekilde tedavi edilmemesi ise yüzde kalıcı lekelere yol açabilir.
Deride leke ile seyreden hastalıklar oldukça yaygın. Güneş ışınları, hormonlar, çeşitli ilaç ve kozmetikler leke oluşumunda sık suçlanan nedenler. Ayrıca travma ve çeşitli deri hastalıklarına cevap olarak da oluşabiliyor. Uzman ellerde yapılmayan lazer ve kimyasal soyma tedavileri de lekeye neden olabiliyor.
Ciltte oluşan kahverengi lekeler için retinol, ezelaic asit, hidrokinoni C vitamini, E vitamini gibi antioksidan içeren krem kullanılabilir. Kahverengi lekeler için uygulanan en doğal yöntemlerden biri de limon suyu uygulamasıdır. Yüksek oranda sitrik asit içeren limon kahverengi lekelerin azalmasına yardımcı olabilir.
Düzenli cilt bakımı yaptırmak lekelere iyi gelir ve onları hafifletir mi? Lazer sistemli cilt bakım yöntemlerinin gelişmesi ile leke tedavisinde eskiye oranla çok daha başarılı sonuçlar alınabilmektedir. Cilt tipi ve uygulanan yönteme göre sonuçlar değişebilir. Lekelerin temizlenme oranı %50-80 civarındadır.
- Kahverengi lekelerin diğer bir adı güneş lekesi veya karaciğer lekesidir. Yaş ilerledikçe cildin rengini veren melanin pigmenti cilt üzerinde birikir ve kahverengi lekelerin oluşmasına sebep olur. - Cilt uzun süre güneşe maruz kaldığı zaman cilt ışınlardan korunmak için yüksek miktarda melanin salgılar.
Lentigo (Güneş Lekesi): Hiperpigmentasyon olarak da bilinen lentigo, genellikle 40 yaş sonrası görülen cilt lekelenmesi çeşididir ve genellikle çillerle karıştırılır. Güneş lekesi ve çil arasındaki fark ise güneş lekelerinin daha koyu renkli ve boyutlarının daha büyük olmasıdır.
Güneş Kremi, Krem ve Losyon Lekelerini Çıkarma: Adım Adım
Sıvı deterjanı doğrudan lekeye uygulayın ve hafifçe yedirin. Sıvı deterjanı 10 dakika lekenin üstünde bırakın. Kumaş için güvenli olan en yüksek derecede yıkayın. Kalan losyon, güneş kremi ve krem lekelerini kontrol edin.
Stres altındaki insanların ciltleri lekelenmeye daha yatkın oluyor. Stres cildin de bağışıklık sistemini zayıflatıyor. Stresin sadece ruhu değil, cildi de kararttığını söyleyen Cilt Hastalıkları Uzmanı Doktor Betül Şengör, stresin cildin bağışıklık sistemini zayıflattığını belirtiyor.
E vitamini, bitkisel yağlar ve badem gibi yağlı tohumlarda bulunan yağda çözünen bir vitamindir. B12 vitamini gibi bazı eksikliklerin kahverengi lekelere neden olduğu düşünülmektedir. Çeşitli ve dengeli bir diyet, vitamin eksikliği riskini en aza indirmeye yardımcı olacaktır.
Dr. İnci Mevlitoğlu, özellikle güneş ışığına çok fazla maruziyet ile ortaya çıkan cilt lekelerinin yaygın bir şekilde görüldüğünü belirterek “Yüzdeki kahverengi lekeler genetik yapı, hormonal uyarılar, ultraviyole maruziyeti, ilaçlar, geçirilen deri hastalığı gibi nedenlerle ortaya çıkıyor” dedi.
1 çay kaşığı karbonat ile 1 çorba kaşığı yoğurdu karıştırın. Hazır hale gelen karışımı lekeli bölgeye sürüp, 15 dakika kadar bekletin. Ilık suyla yıkayarak temizleyebilirsiniz. Düzenli kullanarak kısa sürede lekelerden kurtulabilirsiniz.
Parmak uçlarınızla üzerlerine limon suyu damlatarak çil lekelerinizin rengini yavaş yavaş açabilirsiniz. Yüzünüzdeki çillere uygulandığında, 20 yemek kaşığı havuç suyu ve 2 damla limon suyu karışımı çillerin gelişimini durduracaktır. Çiller ve lekeler C vitamini açısından zengin besinler ile önlenir.
Doğum lekeleri ve cilt pigmentasyon bozuklukları genellikle tedavi gerektirmez. Bununla birlikte, bazı insanlar kozmetik nedenlerle tedavi görmek isteyebilir. Tedavi seçenekleri arasında lazer tedavisi, kimyasal peelingler ve topikal kremler bulunur.
Sirke-süt karışımı ile silmek bu yöntemlerden biridir. Bir başka çözüm olarak ise derideki izi silgiyle silmeyi deneyebilirsiniz. Daha riskli bir çözüm olarak kolonya/alkol/aseton gibi çözücü sıvılar kullanılabilir ancak bunlar deri yüzeyine zarar verecektir.
Cilt Lekelerine Güneş Kremi Kullanımı
Güneş kremi kullanımının cilt bakım rutinine yıl boyu dahil edilmesi, oluşabilecek lekeler için önleyici adımlardan biridir. Daha önceden oluşmuş cilt lekeleri içinse, leke giderici krem seçenekleri kullanılmalıdır.
Güneş lekeleri genellikle bir santimetre çapında yuvarlak kahverengi lekeler olarak hem yüz hem de sırtta görülür. Tek ortaya çıkma nedeni güneştir. Genellikle 50 yaş ve üzerinde de belirebilir ama yaşlılık lekelerinden farklıdır çünkü güneşten korunmuş bir ciltte hiç bir zaman ortaya çıkmazlar.
Güneş lekeleri, kendi kendine sürekli tekrar eden fırtınalar gibi düşünülebilir. Yaklaşık her 11 yılda bir güneş lekesi faaliyetleri döngüsel olarak devam eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri