Toprağı kabartmada, havadar kalmasını sağlamada topraktaki tuzluluğu azaltmada, toprak yapısını iyileştirmede su tutma kapasitesini artırmada, faydalı mikroorganizmaların çoğalmasında olumlu rol oynar. Bitki yapısını kuvvetlendirmede olumlu rol oynar. Topraktaki besinlerin alınmasını kolaylaştırır.
Azot ve kükürt elementlerinin eksikliğinin birlikte tespit edildiği topraklar için değerli bir besin kaynağıdır. Kristal yapısı şekere benzediği için çiftçiler arasında “şeker gübresi” olarak da bilinir. Bünyesinde bulunan sülfat formundaki kükürt, bitkilerin ihtiyacını tamamen karşılayacak durumdadır.
Biovin ve Biovin Plus, bitkisel menşeili sıvı organik gübre olduğu için tarlada kalan anızın kısa sürede bozulmasını ve hafif topraklarda suyun tutulmasını ve nemli kalmasını sağlıyor.
Alternatif olarak, amonyak, karbon dioksit ve alçı ile su kombinasyonu da mümkündür, ayrıca amonyum sülfat üre gübresine göre suda daha az çözünür. Asit oranı yüksek topraklarda şeker gübresi yerine %33 amonyum nitrat gübresi tercih edilir.
En İyi Sıvı Gübre Hangisi
Organik madde oranı yüksek bitkisel menşeeli ve leonardit menşeeli hümik asit ürünlerimiz Leorganik Black ve Biorganik Dark en iyi sıvı gübre olarak tavsiye ederiz. Bitkinin her döneminde kullanılabilir.
İlgili 26 soru bulundu
Azot, fosfor ve potasyumca zengin, iz elementli besin maddeleri karışımıdır. Kök sistemini güçlendirir. Dal, yaprak ve sürgün gelişimini artırır, bodur gelişimi önler.
Üre, bitkilerin azot ihtiyacını karşılamak için hemen her tür üründe ve tütün fidelerinin gübrelenmesinde çok yararlıdır. Üre yetersiz verildiğinde bitkinin gelişimi yavaşlar, yapraklar sararır, verim düşer. Üre, bitki gelişiminin bütün evrelerinde kullanılabilme özelliğine sahiptir.
Bitkinin kök gelişimini hızlandırarak topraktaki besin maddelerinin bitkiye taşınmasını teşvik eder ve bitkilerin hızlı, sağlıklı ve gür gelişmesini sağlar. Çiçeklenmenin düzgün, meyve sayısı ve kalitesinin yüksek olmasını teşvik eder.
Bitkide Amino asit uygulaması;
topraktan uygulaması 21 günde bir yapraktan ise yedi günde bir uygulanmalıdır. Toprak uygulaması,yapraktan yapılan uygulamalardan çok daha etkilidir.toprakta sadece amino asitler kullanan kökler değildir.
Hümik asitler bitki büyümesi ve gelişmesi üzerine toprağın yapısını iyileştirerek katkıda bulunurlar. Topraktaki kil tabakaları birbirinin üzerinde bulunurlar. Topraktaki tuz, toprağın negatif elektrik yükünü azaltır. Fakat kilin kenarlarındaki pozitif yüklerin artmasını sağlar.
Hümik Asit Nedir – Teknik Tarımda Hümik Asit Kullanımı
* Toprak yapısını ve su tutma kapasitesini artırır. * Yararlı toprak mikroorganizmalarını artırır ve uyarır. * Gübrelerin etkinliğini arttırır ve besin kayıplarını azaltır. * Kök gelişimini destekler.
Üre gübresi: %45-46 azot içeriğiyle en yüksek azot içeren azotlu gübre olma özelliği taşıyor. Tarım araçlarında az paslandırma yaptığı için tercih edilen gübre, suda hızlı çözünüyor ve hızlı uygulamaya imkan tanıyor. Ayrıca birim azot miktarı gözetildiğinde üre gübresi en ekonomik alternatifi oluşturuyor.
İçeriğinde bulunan kükürt sayesinde, azotun bitki tarafından daha kolay alınmasını sağlayarak bitkinin kök, yaprak, gövde, dal, sürgün gelişimini destekler. Bunlara ilave olarak; Bitki stres ve hastalıklara karşı direncini arttırır. Soğuk ve sıcağa karşı bitkinin dayanımını arttırır.
Dane ve meyvelerin iri, dolgun ve sert; renklerinin canlı olmasını sağlar. Ürünün gıda değerini (şeker, protein, aroma maddeleri, vitaminler) artırır. Meyve dökümünü en aza indirir. Olumsuz yetişme koşullarına, yatmaya ve hastalıklara karşı dayanıklılığı artırır.
Enzim ve vitamin gelişimini ve aktivitesini artırır. Kök büyümesini ve tohum üretiminin ıslahına yardımcı olur. Bitkinin güçlü olmasına ve soğuğa dayanıklılığına yardım eder. Kükürt yağmur suyunda olabilir ve bitkilere yağmur suyundan kükürtü alabilirler.
Çiçeklenme ve kök gelişimi döneminde bitkilerin fosfor ihtiyacını karşılamak için kullanılır. MAP suda tamamen eriyen, fosfat kaynağı gübreler arasında en yüksek oranda fosfat içeren gübredir. Gübresindeki azotun tamamı amonyak azotu olduğundan, bu elementin bitkilere kontrollü olarak ulaşması sağlanır.
Topraktaki azot, fosfor, çinko ve bordan, toprak faktörleri vb. gibi nedenlerden dolayı, yeterince faydalanamayan, noksanlık nedeniyle büyüme ve gelişme geriliği gösteren bitkiler için kullanılır.
Domatese Hangi Gübre Atılır? Domatese azot, fosfor ve potasyum içeren gübreleri atabilirsiniz. Toprağınız dengeli ve kompostlu ise potasyum ağırlıklı gübreler kullanabilirsiniz. Bitkiler gelişim aşamasındaysa ve toprağınız azot açısından zayıfsa her üç bileşenin de dengelendiği gübreleri seçebilirsiniz.
Üre, bitkilerin toprak emebileceği organik bir azot gübredir. Tipik olarak ekimden dört ila sekiz gün önce uygulanır, toprakta çözünür ve bitkiler tarafından hidrojene bağlanarak adsorbe edilir. Üre bitkinin koloid adsorpsiyonu ve üreaz enzimi boyunca emebildiği bir çözünür amonyum karbonat formu olarak absorbe edilir.
15.15.15 + ZN gübresi mısır, tütün, patates, meyve ağaçları, bağ, zeytin ve narenciye ile her türlü sebze yetiştiriciliğince rahatlıkla kullanılabilir. Sebzelerde fide dikiminden 1-2 hafta önce, ağaçlarda ise tomurcuklanmadan 3-4 hafta önce kullanılmalıdır.
Fazla azot, bitkilerin hastalık etkenlerine karşı dirençlerinin azalmasına ve aynı şekilde bunların düşük sıcaklık derecelerinde zarar görmesine de sebep olur. Pratikte sonbaharda fazla miktarda azotlu gübre verilen meyve ağaçlarının dondan çok fazla zarar gördükleri sık sık gözlenmektedir.
Potasyum En Çok Hangi Gübrede Bulunur? Potasyum klorür, en yüksek oranda potasyum içeren gübre olarak tanınıyor.
Dişi organ oluşumundan – Temmuz başına kadar gerekli azot miktarının yarısı üre ve amonyum olarak; Temmuz başı – Ağustos sonuna kadar hesaplanmış azot miktarını kalan yarısı nitrat olarak haftalara bölünerek verilebilir.
Hayvan gübresi toprağımıza bir çok hastalık ve mantar bulaştırdığı halde, Leonardit, bünyesinde hiçbir hastalık barındırmaz. Hayvan gübresi toprağımıza çok çeşitli yabancı bitki tohumu taşıdığı halde, Leonardit hiçbir tohum içermez. Faydası daha az olduğundan, daha pahalıya mal olur.
Tütün, pamuk, şeker pancarı, çay gibi endüstri bitkilerinde;
Damla sulamada, dekara 1 ton suya max 500 gr karıştırılarak gelişim döneminin başında 2 kere ve çiçeklenme dönemi öncesi; yağmurlama sulama ise 4-8 lt. arası humik asit ilk 30 dakikada verilerek bitki yüzeyinden akarak toprağa karışması sağlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri