Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü yani “çocuk psikiyatrisi” çocukların psikolojik gelişimleri, çocuk psikolojisine etki eden unsurlar, erkek ve kız çocuklarında görülebilecek psikolojik sorunlar, çocuk psikolojisinde annenin ve babanın kritik rolü, çocuklardaki olumsuz davranışlarla baş edebilme yolları ...
Tıp eğitimi üzerine, çocuk-ergen ruh sağlığı alanında ihtisaslaşmış kişidir. Çocuk psikiyatristi, çocuğun ruh sağlığı ile ilgili ilk başvurulması gereken kişidir. Çocuğun ruhsal, bilişsel, akademik ve sosyal alanlardaki tüm zorlukları çocuk psikiyatrisinin kapsamındadır.
Çocuk psikolojisi, psikolojinin en sık uzmanlık alınan dallarından biridir. Çocuğun, bebeklikten ergenliğe kadar olan duygusal ve ruhsal gelişimini sosyal, bilişsel, cinsel ve ahlaki açıdan derinlemesine inceleyen bu dal, aynı zamanda psikolojinin de temel taşlarından birini oluşturur.
Çocukların psikolojik sorunlarını tedavi etmek, çocuk psikoloğunun veya çocuk psikiyatristinin görevidir. Çocuk psikoloğu çocukların psikolojik süreçleriyle, çocuk gelişimcisi çocukların gelişimiyle, pedagog ise çocukların eğitimiyle ilgili çalışmalarını yürütmektedir.
Psikolojik teşhis ve tedavi için mutlaka çocuk psikoloğu ile çalışılmalıdır. İlaç tedavisi ise sadece psikiyatrlar tarafından yapılabilmektedir. Çocuk psikologları okul öncesi eğitim kurumlarında, okullarda, hastanelerde çalışabilmektedir.
İlgili 19 soru bulundu
Psikolojik sorunlarının çözülmesinde uzman kişiler çocuk psikiyatristleri ya da çocuk psikologlarıdır. En çok karıştırılan alan ise çocuk psikoloğu ile pedagogdur. İkisi aynı meslek sanılsa da ikisi de birbiriden farklıdır. Türk Dil Kurumun pedagoglara verdiği anlam 'eğitim bilimci' anlamını taşımaktadır.
Çocuk psikoloğu çocuğun farkındalık ve iç-görü kazanması için çalışır. Olayları ve bununla bağlantılı olarak ortaya çıkan duygu-düşünce-davranışlarını anlamasına yardım eder, olaylarla baş etme becerileri kazandırır ve çocuğun olumlu benlik algısı geliştirmesini destekler.
Bir tıp branşı olan psikiyatri, üniversite sınavında sayısal ağırlıklı puan türüyle öğrenci alır. Psikoloji bölümü ise eşit ağırlık puanla öğrenci kabul eder.
eleman.net verilerine göre, Çocuk ve Ergen Psikoloğu 2023 yılında ortalama 19.300 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Çocuk ve Ergen Psikoloğu , Ocak 2023 yılında ortalama 15.180 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 9.284 TL maaş alıyordu.
Tam adı çocuk ve ergen psikiyatrisi olan bu bölüm, 0-18 yaş arası bireylerin gelişimini ve ruh sağlığını takip eder. 18 yaşını doldurmuş bir birey psikolojik rahatsızlıkları için erişkin psikiyatriye başvurmalıdır.
Çocuk psikoloğu, çocukların ve ergenlerin psikolojik ihtiyaçlarını değerlendirir ve tedaviye başlar. Çocukların aile geçişi, boşanma, okul transferi ve yas gibi sosyal sorunlarla baş etmelerine yardımcı olurlar.
Psikiyatrise yada Psikoloğa gitmek için çocukların herhangi bir sorun yaşamasını veya bir hastalık, davranış bozukluğu geliştirmesini beklemek yanlıştır. 0-6 yaş döneminde çocukları, gelişim kontrolü yaptırmak için düzenli aralıklarla bir uzmana götürmek gerekir.
4 yıllık psikoloji lisans programından mezun olmuş, sonrasında 2 yıl “Klinik Psikoloji” veya “Klinik Çocuk Psikolojisi” yüksek lisans eğitimini tamamlamış kişiler “Çocuk Psikoloğu” olarak tanımlanır.
· Psikolog ve Pedagog Arasındaki Farklar
Öncelikle, pedagoglar çocuklara rehberlik etmek ve eğitmek için görevli çocuk eğitimcileridir. Psikologlar ise, yapmış oldukları yüksek lisans ya da doktoraya göre çocuk psikolojisi ya da yetişkin psikolojisi ile alakalı terapi ve tedaviye yetkili olan kişilerdir.
2023 yılı itibari ile 17 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Çocuk ve Ergen Psikoloğu maaşları 16370 TL'dir. En düşük Çocuk ve Ergen Psikoloğu maaşı 13090 TL iken, en yüksek Çocuk ve Ergen Psikoloğu maaşı 23990 TL'dir.
Psikoloji bölümü tercih edecek adayların en az 436 puan alması gerekmektedir. Bu puana ulaşabilmek için Türkçe' den 36 net, Matematik' ten 35 net, Fen bilimlerinden 8 net, Sosyal Bilimlerden ise 17 net yapması gerekmektedir.
Psikoloji taban puanları, AYT'de eşit ağırlık puan türünden hesaplanır.
Eşit Ağırlık Bölümünde En İyi Meslekler Hangi Alanlara İlişkindir? En iyi meslekler ekonomi, finans, işletme, mühendislik, bilgisayar bilimleri, yönetim, hukuk, sağlık ve çevre alanlarına ilişkindir.
Pedagoglar 0-12 yaş aralığında olan çocuklara özel olarak hizmet vermektedir. Daha büyük olan 13 yaşından sonraki çocuk grubuna ise psikolog ya da psikiyatrist uzmanı bakmaktadır.
Üstelik sadece gerçek uzmanlar da değil okul öncesi öğretmenleri, çocuk gelişimi mezunları da kendilerini pedagog olarak tanımlayıp çocuk psikoloğunun ve psikolojik danışmanların uzmanlık alanına dahil olup çocukların sorunlarına yönelik çalışma yapabilmektedir.
Çocuk ve ergen psikiyatrisi bölümü ülkemizde 1960 yılında İstanbul Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitelerinde kurulmuştur. Akdeniz Üniversitesi çocuk ve ergen psikiyatrisi bölümü 1995 yılında, yetişkin psikiyatrisi bölümü içinde kurulmuştur.
Çocuk psikiyatristi olmak için; üniversitelerin altı yıllık Tıp Eğitimini tamamlamak gerekmektedir. Lisans eğitiminin ardından, Tıpta Uzmanlık Sınavına girmek ve dört yıllık uzmanlık eğitimini tamamlayarak mesleğe adım atılmaktadır.
Psikolog maaşı büyük ölçüde çalışılan bölge, deneyim düzeyi ve uzmanlık alanına bağlıdır. Ortalama bir psikologun yıllık geliri, 2023 verilerine göre ortalama olarak 40.000 ile 80.000 TL arasında değişebilir.
Pedagog Eşit Ağırlık mı? Pedagog, psikoloji alanına ait bir meslek dalıdır. Bunun için de eşit ağırlık puan türünden öğrenci alan psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümü okunmalıdır.
Pedagog olmak için 4 yıl lisans eğitimi alınır. Lisansta Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü'nü okuyan kişiler çocuk gelişimi üzerine yüksek lisans yaptıklarında pedagogluk mesleğinde daha avantajlı hale gelirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri