Lenf bezleri normalde ele gelmezler. Bağışıklık sisteminin kendisine yabancı bir uyarana cevabı ile büyüyebilirler.
Vücudun daha derininde bulunan lenf nodları elle muayenede hissedilemez ancak enfeksiyon ve kanser gibi durumlarda büyüyüp belirgin hale gelir. Ancak atletik ve zayıf insanlarda da lenf düğümleri hissedilebilir.
Lenf bezi şişmesi, genel olarak bakteri ve virüslerin neden olduğu enfeksiyon sonucu meydana gelir. Lenf bezi şişmesi, lenf dokularının olduğu yerlerde hassasiyet, ağrı ve ele gelen yumru şeklinde kendini belli edebilir.
Boyun lenf bezi şişmesi nasıl anlaşılır sorusunun cevabı elbette ki boyundaki lenf bezlerinde ele gelen bezeler ile anlaşılmaktadır.
Bir boyun şişliğinin en olası nedeni lenf düğümü olarak bilinen lenf bezlerinin enfeksiyonu yani iltihaplanmasıdır. Normalde boyun bölgesinde çok sayıda lenf bezi olmasına rağmen bunlar ele gelmezler.
İlgili 20 soru bulundu
Normalde boynumuzda yerleşen lenf nodları ele gelmez ve dışarıdan belli olmazlar.
Lenf düğümlerinde bezelye büyüklüğünde şişlik hissedilir. Şişliğe dokunmak acı verebilir. Çene altında ya da boynun her iki yanında şişmiş lenf bezleri, başı çevirirken ya da yiyecek çiğnerken acıyabilir. Lenf bezleri kasıkta ise yürürken veya eğilirken ağrıya neden olabilir.
Lenf bezlerindeki şişkinlik halk arasında ilk olarak lenfomayı akla getiriyor. Ancak boyunda veya vücudun herhangi bir yerinde lenf bezlerinde yaşanan şişkinliğin büyük bir çoğunluğu kanser dışı nedenlerden meydana geliyor. Yine de bu tür şişkinliklerde zaman kaybetmeden doktora başvurmak hayati önem taşıyor.
Şişlikte belirgin düzelme ve gerileme olmuyorsa mutlaka kontrole gidilmelidir. Boyun bölgesinde lenf bezi boyutu giderek büyüyorsa (1 cm başlayıp giderek artan), ağrısı artıyorsa, sayısı çoğalıyorsa veya birbirine yapışık halde çok sayıda lenf bezi varsa mutlaka Kulak Burun Boğaz doktoruna danışılmalıdır.
Boyunda çene altında, kulak ön ve arkasında, boyun orta hattı ve yanlarında, boyundaki en büyük kasın üst, orta ve altında gruplaşırlar. Baş boyunda her hangi bir yerde vücuda zarar verme potansiyeli olan bir olay varsa bu bezeler irileşir.
Büyüyen lenf bezinin kıvamının lastik gibi olması lenfoma hastalığının belirtisi olabilir. Enfeksiyona bağlı oluşan büyümeler daha yumuşak kıvamlıyken, büyümüş lenf düğümünün sert yapıda olması altta yatan bir kanser varlığına işaret edebilir. Lenf bezleri kapsüllü dokulardır.
Boyunda ve kasıkta çapı 1.5 cm üzerinde, koltuk altında ise 0.5 cm' nin üzerinde olan lenf bezleri normal boyutlarda olmayıp araştırılması gerekir.
Lenf bezi şişmesi ne kadar sürede geçer? Enfeksiyona bağlı lenf nodu büyümeleri genellikle 3-4 hafta içerisinde geriler. Ancak bazı durumlarda kronik vasıf alıp uzun süre devam edebilir veya kalıcı olabilir.
Şişmiş lenf bezlerini fark edebileceğiniz en yaygın bölgeler; boynunuz, çenenizin altı, koltuk altlarınız ve kasıklarınızdır.
Soğuk Algınlığında Lenf Bezi Şişer
Reaktif ve lenfadenit büyümede diğer büyüme çeşitlerindendir. Lenf bezelerin hiç olmaması da patolojik bir durumdur, vücut savunma kusuruna bağlı olabilir.” değerlendirmesini yaptı.
Boyunda Lenf Bezi büyümesi ( Lenfadenopati )
Enfeksiyon olduğunda , mikrop ve virüsler ile savaşmak üzere bağışıklık hücreleri lenf bezlerinde birikir ve büyümelerine sebep olur. Üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren insanların boyunlarındaki şişliklerin en sık sebebi lenf bezi büyümeleridir.
Baş ve boyun bölgesi lenf bezi şişlikleri için ilk gidilmesi gereken doktor Kulak Burun Boğaz uzmanıdır.
Boyunda Kitleler-Şişme-Yağ Bezesi-Kızarıklık. Boyunda şişme ve yumrulara yol açan en sık neden, bu bölgedeki, komşu organlardaki birtakım infeksiyonlar ve/veya şişen lenf bezleridir. Yine bazen abseleşmeler, tükürük bezi şişmeleri veya kistik kitleler de olabilir.
Lenfoma durumunda, lenf kanserinin yaygın semptomları arasında boyun, koltuk altı ya da kasıklar da lenf düğümleri şişmesi olur ve genellikle ateş veya açıklanamayan kilo kaybı ve gece terlemeleri lenf kanseri belirtileri arasında yer alır.
Yetişkinlerde lenf bezlerinin şişerek 1 santimetreye ulaşması normal kabul edilmektedir. Ancak 1 santimetreyi aşan lenf bezlerinin mutlaka alanında tecrübeli bir hekim tarafından muayene edilmesi gerekmektedir.
kaşıntılı vücut
Bu genellikle lenf düğümlerinizin şiştiği bölge civarındadır veya bir kutanöz (cilt) lenfoma alt tipiniz varsa, lenfomadan etkilenen her yerde kaşınabilirsiniz. Bazı durumlarda, vücudunuzun her yerinde kaşıntı hissedebilirsiniz.
Lenf Bezi Şişmesi
Bu lenf düğümleri, çene ve çene altı dahil olmak üzere baş ve boyun bölgesinde bulunur. Lenf düğümleriniz şiştiğinde, genellikle soğuk algınlığı, grip, kulak enfeksiyonu, sinüs enfeksiyonu, boğaz ağrısı ve daha fazlası gibi bir enfeksiyonun varlığına işaret eder.
Hematoloji, kan, kan oluşturan organlar ve kan hastalıklarını inceleyen bilim dalıdır. Anemi, kanama bozuklukları, kemik iliği yetersizlikleri, lösemi, lenf kanseri ve hemofili gibi kalıtsal geçişli kan hastalıkları hematoloji alanının uzmanlığındadır.
Lenf bezelerinin parmak uçları ile nazikçe ellenip yoklanarak boyutu, niteliği, duyarlılığı, hareketliliği değerlendirilir. Hastanın boynunu, omuz ve kolunu, bacaklarını rahat bırakması ve uygun pozisyon ile adalelerin gevşek kalması sağlanmalıdır.
Lenfoma belirtileri aşağıdaki gibidir; Lenf bezi büyümesi: Genellikle boyun, koltuk altı veya kasık bölgesinde şişlik olarak dikkat çeker. Şişliklerin ağrısız olması lenfoma lehinedir. Karında şişkinlik, ağrı: Dalak büyümesi ile ilişkilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri