Lenf bezi şişmesi, lenf dokularının olduğu yerlerde hassasiyet, ağrı ve ele gelen yumru şeklinde kendini belli edebilir. Enfeksiyon kaynaklı lenf bezi şişmesi, yaygın rastlanan bir hastalıktır ve genel olarak baş-boyun, koltuk altı, kasık bölgesi ve çene altında görülür.
Özellikle kemiklerde ağrı ve karın ağrısı Kalıcı öksürük, inatçı kaşıntılar ve cilt döküntüleri. Alkol tüketiminden sonra lenf bezlerinde ağrı Sık sık enfeksiyon geçirmek lenfomada görülebilen belirtiler arasındadır.
Hastada büyüyen lenf bezleri muayene edilerek bezin boyutu, sertliği, hareketliliği gibi parametreleri incelenir. Lenfoma tanısı için kan tahlili yapılarak lenfositler başta olmak üzere kan hücrelerinin sayısına bakılabilir.
Büyüyen lenf bezinin kıvamının lastik gibi olması lenfoma hastalığının belirtisi olabilir. Enfeksiyona bağlı oluşan büyümeler daha yumuşak kıvamlıyken, büyümüş lenf düğümünün sert yapıda olması altta yatan bir kanser varlığına işaret edebilir. Lenf bezleri kapsüllü dokulardır.
Lenfoma durumunda, lenf kanserinin yaygın semptomları arasında boyun, koltuk altı ya da kasıklar da lenf düğümleri şişmesi olur ve genellikle ateş veya açıklanamayan kilo kaybı ve gece terlemeleri lenf kanseri belirtileri arasında yer alır.
İlgili 45 soru bulundu
Lenf bezi şişmesi, lenf dokularının olduğu yerlerde hassasiyet, ağrı ve ele gelen yumru şeklinde kendini belli edebilir. Enfeksiyon kaynaklı lenf bezi şişmesi, yaygın rastlanan bir hastalıktır ve genel olarak baş-boyun, koltuk altı, kasık bölgesi ve çene altında görülür.
Lenf Kanseri (Lenfoma) Risk Faktörleri
Nedenleri henüz tam olarak tespit edilememekle beraber, Hodgkin lenfoma erkeklerde kadınlara kıyasla daha çok görülmektedir. Özellikle genç erişkinlik olarak tabir edilen 15-34 yaş aralığı ile 55 yaş ve üstünde daha sık görülür.
Hekimler çeşitli kan testleri istemekle beraber esas tanı koydurucu olan lenf bezi biyopsisidir. Biyopsi ile alınan parçada lenfoma hücreleri görülürse tanı konmuş olur. Hastalığın hangi evrede olduğunun anlaşılabilmesi için kemik iliği biyopsisi ve değişik radyolojik tetkikler yapılır.
Lenf Bezi Şişmesi Tedavisi
KBB uzmanlarına başvuran hastada kulak burun boğaz ve boyun dokuları çeşitli radyolojik görüntüleme yöntemleri ile değerlendirilmektedir. Lenf bezlerinin şişmesi hangi hastalığın belirtisi olduğu tespit edilmektedir ve tedavi planlaması ilgili hastalığa özgü olarak uygulanmaktadır.
Lenf düğümleri; kafanın arkası, kulağın ön ve arka kısmında, çenenin alt kısmında, boynun ön ve arka kısmında, köprücük kemiğinin üst kısmında, koltuk altında, dirseklerin çevresinde, kasık bölgesinde, diz çevresinde, daha derin yerleşimli olarak da göğüs ve karın içinde de bulunur.
kaşıntılı vücut
Bu genellikle lenf düğümlerinizin şiştiği bölge civarındadır veya bir kutanöz (cilt) lenfoma alt tipiniz varsa, lenfomadan etkilenen her yerde kaşınabilirsiniz. Bazı durumlarda, vücudunuzun her yerinde kaşıntı hissedebilirsiniz.
Tam olarak sebebini bilemediğimiz bu hastalıklarda bazı viral enfeksiyonlar (özellikle EBV ve HIV gibi) ve çevresel faktörler suçlanmaktadır. Her Lenf bezi büyümesi de Lenfoma değildir! Tabi ki her lenf bezi büyümesi lenfoma değildir. Lenfoma akla getirilebilecek önemli hematolojik hastalıklardan sadece birisidir.
CRP yüksekliği akciğer kanseri, mide kanseri, kalın bağırsak (kolorektal) kanseri, pankreas kanseri, karaciğer kanseri, idrar yolları (üriner sistem) kanserleri, yumurtalık (over) kanseri, yemek borusu (özefagus) kanseri, lenfoma ve osteosarkom hastalarında yüksek olabilir.
Lenf bezleri normalde ele gelmezler. Bağışıklık sisteminin kendisine yabancı bir uyarana cevabı ile büyüyebilirler.
Lenf sistemi üzerine binen yük enfeksiyonla artıyor, sistem artıkların uzaklaştırılmasında yetersiz kalıyor, enfeksiyon ödem için tetikleyici oluyor, tedavi edilip kontrol altına alınmazsa tüm vücuda yayılan bir enfeksiyon hastanın ölümüne kadar neden olabiliyor.
Büyüyen lenf bezinin karakteristiği için ultrason (USG), bilgisayarlı tomografi (BT) veya manyetik rezonans (MR) görüntüleme yapılabilir. Boyun lenf bezi büyümelerinde 14 yaşına kadar ilk tercih olarak USG, 14 yaş sonrası için BT tercih edilmektedir.
Boyunda Lenf Bezi büyümesi ( Lenfadenopati )
Enfeksiyon olduğunda , mikrop ve virüsler ile savaşmak üzere bağışıklık hücreleri lenf bezlerinde birikir ve büyümelerine sebep olur. Üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren insanların boyunlarındaki şişliklerin en sık sebebi lenf bezi büyümeleridir.
Şişlikte belirgin düzelme ve gerileme olmuyorsa mutlaka kontrole gidilmelidir. Boyun bölgesinde lenf bezi boyutu giderek büyüyorsa (1 cm başlayıp giderek artan), ağrısı artıyorsa, sayısı çoğalıyorsa veya birbirine yapışık halde çok sayıda lenf bezi varsa mutlaka Kulak Burun Boğaz doktoruna danışılmalıdır.
Lenf bezlerindeki şişme vücudun hastalıklarla savaştığının bir göstergesidir ve hastalık iyileştiğinde lenf nodları da eski boyutlarına dönerler. Bazen de kullanılan ilaçlar ya da maruz kalınan alerjenler de lenf nodunda büyümeye sebep olabilir.
Yetişkinlerde lenf bezlerinin şişerek 1 santimetreye ulaşması normal kabul edilmektedir. Ancak 1 santimetreyi aşan lenf bezlerinin mutlaka alanında tecrübeli bir hekim tarafından muayene edilmesi gerekmektedir.
Derinin T hücreli lenfomasında kaşıntı genellikle yaygın, şiddetli ve tedavilere dirençli şekilde görülmektedir. Belirtiler özellikle geceleri olmakta ve ısı ile şiddetlenebilmektedir. Ayrıca deriye su teması ile de kaşıntı ortaya çıkabilmekte veya şiddeti artmaktadır.
Lenf Bezi Şişmesi Belirtileri Nelerdir? Lenf düğümlerinde bezelye büyüklüğünde şişlik hissedilir. Şişliğe dokunmak acı verebilir. Çene altında ya da boynun her iki yanında şişmiş lenf bezleri, başı çevirirken ya da yiyecek çiğnerken acıyabilir.
Hastalık, sıklıkla lenf bezlerinde görülür. Görülme sıklığı, kadınlara kıyasla erkeklerde çok daha fazladır. Lenf kanseri, çocukluk çağında sık olarak görülebilen bir kanser türüdür.
Lenf kanseri ölümcül müdür? “Lenf kanseri ölümcül müdür?” sorusu şu şekilde yanıtlanabilir: Hodgkin Dışı Lenfoma ile 5 yıllık nispi sağkalım oranı %72.7 ve Hodgkin Lenfoma hastalarınınki %87.4'tür.
Hodgkin lenfoma genellikle ya erken erişkinlik döneminde (15 - 40 yaş) veya geç erişkinlik döneminde (55 yaş üstü) ortaya çıkar. Hodgkin dışı lenfoma ise sıklıkla yaşlılarda gelişir, 15 yaşın altında görülmesi nadirdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri