Lenfoma Evreleri 1.evre: Bu evrede kanser bir lenf düğümünde timus gibi bir lenfoid organda veya lenfatik sistemin dışındaki tek bir organın bir alanında bulunur. Lenf kanseri 1. evre yaşam süresi %80 oranında 5 yıllık sağlıklı yaşamdır.
Evre I: Tek bir lenf nodu bölgesinde hastalık vardır. Evre II: Ya göğüs ya da karın bölgesinde birden fazla bölgedeki lenf bezlerinde hastalık vardır. Evre III: Hem göğüs hem de karın bölgesindeki lenf bezlerinde hastalık vardır.
Lenfoma tedavi edilebilir bir hastalıktır. Bir taraftan kanser tedavi edilirken diğer taraftan kanseri önleyici girişimler hayata geçirilmelidir. Lenfoma kür şansı olan yani tedavi sonrası tekrarlamayacak kanserlerden biridir. Güncel ilaç ve ışın tedavileri ile bazı lenfoma türlerinde %95'e kadar başarı sağlanabilir.
Standart yani ayaktan uygulanabilecek ilaç yöntemlerinin yanı sıra; hızlı seyirli ve yüksek riskli hastalarda da yatarak takip gerektiren yüksek doz kemoterapi uygulanmaktadır. Tedavi aralıkları genellikle 3- 4 haftadır ve 6-8 kür gerçekleştirildikten sonra tedaviden kesin sonuç alınması beklenir.
Bununla birlikte, nüks ederseniz, bu genellikle tedavinin bitiminden sonraki birkaç yıl içinde olur. Sessiz (yavaş büyüyen) Hodgkin Olmayan Lenfomanız varsa, nüks daha sık görülür.
İlgili 15 soru bulundu
Lenfoma iyi huylu mu? İyi huylu lenfoma, lenfositlerden gelişen bir tümördür (enfeksiyonla savaşan bir tür beyaz kan hücresi). Psödolenfoma veya iyi huylu lenfoid hiperplazi olarak da adlandırılan iyi huylu lenfoma, lenfositlerden oluşan, kanserli olmayan (iyi huylu) nadir bir tümördür.
En önemlileri Burkitt lenfoma ve lenfoblastik lenfomalardır. Bu lenfoma tipleri çoğunlukla genç hastalarda görülür. Burkitt lenfoma insanda en hızlı ilerleyen kanser tipidir. Bu hastalıklarda tedavinin hedefi hastalığı yok etmektir.
Lenf kanseri, lenf sisteminde yer alan yapılarda oluşan kanser türüdür. Dünya Sağlık Örgütü (WHO)'nün açıkladığı son verilere göre ülkemizde her yıl yaklaşık 8.000 kişiye lenf kanseri tanısı konmaktadır. Lenfoma olarak da adlandırılan bu hastalık, erken dönemde yakalanıldığında başarıyla tedavi edilebilmektedir.
Lenfoma tedavisinde hastalık ve kemoterapi nedeni ile görülebilen kas yıkımının önlenmesi açısından her zamankinden daha fazla proteine ihtiyaç duyulabilmektedir. Et, balık, yumurta, fasulye ve mercimek yüksek protein içeren gıdalar arasındadır. Kırmızı et çok iyi bir protein kaynağıdır.
Bir bölgeye sınırlı lenfomalarda hastalık bölgesine radyoterapi uygulayarak kemoterapi sayısını azaltmaya ve kemoterapinin yan etkilerini azaltmaya çalışırız. Lenfoma tedavisinde çok özel bazı acil durumlar dışında ameliyat uygulanmaz.
Lenfoma, bağışıklık sistemi düşük insanlarda daha sık karşılaşılan bir hastalık türüdür. Çevresel faktörler, virüsler, bakteriler, genetik faktörler, fiziksel sebepler, kemoterapi, bağışıklık sistemi hastalıkları ve kollajen doku hastalıkları kişilerde lenfoma gelişme riskini artıran sebepler arasında sayılabilir.
Hızlı ve agresif yayılım gösteren lenfomalar kısa sürede büyürler ve kimi zaman bir ay gibi kısa bir süre içerisinde bile kendisini gösterebilir. Yavaş seyirli lenfomalarda ise bu durum tam tersidir ve hastalık kimi zaman birkaç yıl içerisinde ancak kendini belli eder.
Ancak miyalom, lösemi gibi hastalıklarda yaşam süresi 20-25 yıla kadar uzatılabiliyor. Akıllı ilaçlar hastaya ilave bir yaşam süresi sağlıyor. Akciğer kanserinin bir tipinde, hastanın hiç kemoterapi görmeden sadece basit bir ilaçla ömrü, 1-2 seneden 4-5 seneye çıkabiliyor.
CRP yüksekliği akciğer kanseri, mide kanseri, kalın bağırsak (kolorektal) kanseri, pankreas kanseri, karaciğer kanseri, idrar yolları (üriner sistem) kanserleri, yumurtalık (over) kanseri, yemek borusu (özefagus) kanseri, lenfoma ve osteosarkom hastalarında yüksek olabilir.
Düşük dereceli lenfomalar (sessiz seyirli) yavaş ilerler, acil tedavi çoğu kez gerekmez. Hastalar uzun süre iyi bir yaşam kalitesi ile yaşarlar. Ancak tedavi ile tam şifa nadirdir. Bazı vakalar zamanla daha agresif lenfoma tiplerine dönüşebilir, o zaman daha yoğun tedavi gerekir.
Lenfoma hemen hemen her doku ve organda gelişebildiğinden ilgili organ hasarı ile belirti verebilir. Ama en sık lenf bezi büyümesi ile hastalar hekime başvurur. Lenfoma belirtileri aşağıdaki gibidir; Lenf bezi büyümesi: Genellikle boyun, koltuk altı veya kasık bölgesinde şişlik olarak dikkat çeker.
Yağlı yemeklerden ve baharatlardan ve fazla şeker tüketiminden kaçının. Süt yerine yoğurt ve ayran tüketiniz. Az yağlı yayla, yoğurt, acısız tarhana veya pirinç gibi çorbaları tercih ediniz. Mercimek, ezogelin vb. kurubaklagillerle yapılmış çorbalardan ve sebze çorbalarından kaçının.
Lenf kanserinde lenfosit adı verilen hücreler, lenfoma hücresine dönüşür. Bu hücreler lenf bezleri ve diğer dokularda kontrolsüz biçimde çoğalarak kitleler oluşturur. Çoğu vakada hastalığın nedeni bilinemez. Ancak EBV ve HIV enfeksiyonları ile lenfoma arasında ilişki bulunmuştur.
Yaşanan enfeksiyonlar sırasında lenf bezleri büyüyor. Hastalık sona erdiğinde ise yeniden eski boyutlarına dönüyor. Bu durum son derece normal olan bir mekanizmanın göstergesi. Lenfoma meydana geldiğinde, lenfatik sistemin hücreleri olan lenfositler bozuluyor ve çoğalıyor, böylece daha anormal hücreler oluşturuyor.
Lenfoma nedir, Lenfoma yani lenf kanseri lenfosit adı verilen beyaz kan hücrelerinin, diğer bir deyişle vücudun savunma hücrelerinin kanserleşmesi sonucu oluşan ve kan kaynaklı kanserlerin büyük bir kısmını oluşturan, zamanında müdahale edilmediğinde ölüme sebebiyet verebilecek, ciddi bir hastalıktır.
Lenf kanseri ölümcül müdür? “Lenf kanseri ölümcül müdür?” sorusu şu şekilde yanıtlanabilir: Hodgkin Dışı Lenfoma ile 5 yıllık nispi sağkalım oranı %72.7 ve Hodgkin Lenfoma hastalarınınki %87.4'tür.
Kan hücresi doğup büyüyemeden takılı kalırsa halkın bildiği kan kanserleri yani akut lösemiler oluşur. Akut lösemiler oldukça hızlı seyreder ve tedavisiz kalırsa haftalar ya da aylar içinde öldürücü seyreder. Lenfoma ise lenf düğümünü oluşturan hücrelerin habis hastalığıdır.
Kan, kemik iliği ve lenf bezinde ortaya çıkan lösemi, lenfoma ve multiple myeloma, hematolojik kanserler grubuna giriyor.
Ayrıca yaş dağılımı açısından da farklılık gösterir; Hodgkin hastalığı genç yetişkinlerde ve ileri yaş hastalarda olmak üzere iki ayrı yaş grubunda daha sıklıkla görülür. Erkeklerde de daha sıktır. Hastalığın genel seyri non-Hodgkin lenfomalara nazaran daha iyidir.
Hodgkin lenfoma, lenf bezlerinde yer alan bir tümör türüdür ve genellikle daha hafif bir seyir izler. Non-Hodgkin lenfoma ise, lenf bezlerinde olmayan bir tümör türüdür ve daha ciddi bir seyir izleyebilir. Lenfoma, her yaş grubunda görülebilir ancak genellikle 60 yaş üzerinde daha sık görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri