6. Kontakt lens gözün arkasına kaçar mı? Cevap: Hayır, alt göz kapağını aşağı çektiğinizde ortaya çıkan cep, gerçekte üst göz kapağında da vardır. Yani bir çıkmazdır. Sadece bazen lens katlanarak bu ceplere sıkışabilir bu durumda kolay bir müdahele ile gözden çıkarılabilir.
- eğer lens üst göz kapağına kaçtıysa; gözümüzü kapalı tutup, işaret parmağımızla gözümüzü kavrayarak, göz kapağını ovarak lensi aşağıya ittirmeye çalışmak en mantıklısı.
Bulanık Görüş: Lens göze kaçtığında, görüşte belirgin bir bulanıklık veya net olmama hissi yaşanabilir. Eğer lens yeterince temiz değilse veya göz yüzeyine doğru oturmuyorsa, görüşte belirsizlik oluşabilir. Gözde Hassasiyet: Lensin gözde olduğu hissi, bir yabancı cismin varlığına işaret edebilir.
Lenslerinizin gözünüzün arkasında kaybolması gibi bir şey söz konusu değildir, ancak göz kapaklarınızın altına kayarak yada katlanarak yer değiştirebilir.
Bu meydana gelirse, lensi genellikle gözünüze birkaç ıslatıcı veya süni gözyaşı damlası damlatıp ardından göz kapağınıza hafifçe masaj yaparak bulabilirsiniz. Çoğu durumda, katlanmış lens gözünüzde onu görebileceğiniz ve çıkarabileceğiniz bir konuma hareket edecektir.
İlgili 32 soru bulundu
Uzun süreli lensler, genellikle, 6 gece 7 gün boyunca sürekli göze takılı halde kalabilen lenslerdir. Oksijenin lenslerden geçip gözünüze ulaşmasını daha iyi sağlayan silikon hidrojel lenslerin geliştirilmesi sayesinde, artık 30 gün boyunca takılı halde kullanılabilen lensler de vardır.
Lensler gözün arkasında kaybolmaz
Gözün üst ve alt ksımları konjonktiva denilen şeffaf yapıyla kaplı olup, orbita (göz çukuruna) içine burada herhangi bir geçiş yoktur.
Dolayısıyla göz küresinin altına veya üstüne herhangi bir yabancı cismin geçmesini engelleyecek şekilde konumlanır. Dolayısıyla düşen hiçbir kirpik, göz küresinin altına giremez. Sadece konjonktivanın kıvrım yaptığı göz kapağı köklerinin çıkmazına doğru ilerleyebilir.
Yalnızca özel üretilen uzun süreli lensler ile uyumak sıkıntı yaratmaz. Bunun dışında tüm lensler gece yatarken çıkarılması gerekir. Fakat en iyi lens kullanıcısı bile lenslerini çıkarmadan uyuya kalabilir.
Özellikle rahatsızlık duymaktan endişeleniyorsanız lensi gözünüzün akına doğru kaydırın. Lensi aşağıdaki göz kapağınıza doğru çekmek lensi gözünüzün yüzeyinden kaldırmaya yardımcı olabilir. Eğer lensinizin kenarları birbirine yapışırsa, bir damla taze temizleme solüsyonu ekleyin ve ayrılana kadar nazikçe ovun.
Kornea üzerine doğru bir şekilde yerleştirilmesi gereken kontakt lensin yanlış bir şekilde yerleştirilmiş olması sonucunda görme problemleri çözümlenmeyecek ve devam edecektir. Kontakt lensin ters takılması görüş bozukluğuna neden olacaktır.
Lensi, sanki ikiye katlayacakmışsınız gibi hafifçe sıkın. Merceğin kenarı yukarı bakıyorsa (sert kabuklu bir takoya benzer), mercek düz yönlüdür. Kenar dışa doğru eğilirse (başparmağınıza ve parmağınıza doğru), lens terstir.
Lens gözün arkasına kaçar mı? Merak etmeyin, lensin gözünüzün arkasına kaçmasının herhangi bir yolu yoktur. Konjonktiva denilen ince ancak dayanıklı bir zar göz kapaklarının iç kısmını kaplayarak gözün üstüne döner, lensler bu zarı geçemez.
Gözlerinizi kapatarak parmağınızı göz kapaklarınız üzerinde burnunuza doğru hafifçe hareket ettirmekte lensi görebilmenizi sağlar. Kontak lens kullanırken lenslerin gözün arkasına kaçma endişesi de sık sık yaşanmaktadır. Böyle bir durumun yaşanma ihtimali sıfırdır.
Kontakt lense bağlı alerji, göz kuruluğu, hatta kornea enfeksiyonu söz konusu olabilir. Bu nedenle kontakt lens kullanımı sırasında gözde batma, yanma, kızarıklık, ağrı gibi şikayetleriniz gelişirse kontakt lensinizi hemen çıkarıp vakit kaybetmeden göz hekimine başvurmanız önerilir.
Lensler yumuşak materyallerden yapıldıkları için kendiliğinden gözden düşmesi mümkün değildir.
9. Lens takılı iken ağlamak tehlikeli midir? Kontak lensleriniz takılı iken ağladıysanız, muhtemelen görüşünüzün bulanıklaştığını fark etmişinizdir. Kontaklar lensler belirli miktarda normal gözyaşı taşıyacak şekilde üretilmiştir, fakat bu normalin üstüne çıkarsa görüş bulanıklaşabilir.
Aylık Planlı Değişim Lensleri
30 gün kullanılmak üzere üretilmiştir, doktor tavsiyesi ve lens materyal özelliklerine göre 1-30 gün arasında gözde kalabilir.
Uyumadan önce lensinizi mutlaka çıkarın
Çoğu zaman da lensin gözde olduğu unutuluyor. Oysa gece gözde lens varken uyumak ciddi tehlikelere zemin hazırlıyor. Gece lensle uyunursa ertesi gün mutlaka lense ara vermek gerekir. 'Nasılsa gece lensle uyudum ertesi gün devam edeyim' dememek gerekir.
Hijyeninden emin olduğunuz bir nemli bez ile göze kaçan toz parçasını ya da kirpiği çıkarabilirsiniz. Göze kaçan cismi gözden almak için gözünüzü kesinlikle ovalamayın. Çünkü toz parçası gözünüzü çizebilir ve gözünüze zarar verebilir. Göz sürekli kapatıp açılarak yabacı cismin çıkması sağlanabilir.
Halk arasında “Japon yapıştırıcı” olarak bilinen siyanoakrilat yapıştırıcıların göze kaçması durumunda kurumasına fırsat vermeden antibiyotikli göz pomadı bol bir şekilde sürülüp acilen göz hekimine müracaat edilmesi gerekir.
Sol göz seğirmesi, birçok farklı nedenle ortaya çıkabilen yaygın bir kas kasılması durumudur. Bu nedenler arasında stres, yorgunluk, kafein veya alkol tüketimi, elektrolit dengesizlikleri, göz yorgunluğu ve bazı ilaçların yan etkileri yer alır. Ayrıca, bazen ciddi bir sağlık sorununun belirtisi de olabilir.
Lensin kullanım süresinin dolduğu nasıl anlaşılır diye soracak olursanız da, gözünüzde batma hissediyorsanız veya görüşünüzde bulanıklık oluşmaya başladıysa lensin kullanım süresi dolmuş demektir. Zaten, lenslerin kullanım süreleri önceden belirtilir. Siz de buna göre lensinizi kullanabilirsiniz.
Bulanık görme varsa lensi yanlış göze takmış ya da ters takmış olabilirsiniz. Böyle bir durum söz konusu değilse yine de lensi gözünüzden çıkarıp temizledikten sonra tekrar takın. Hala görmeniz netleşmiyorsa ve rahat değilseniz lensinizi çıkarıp doktorunuza başvurun. Ellerinizi yıkayın ve kurulayın.
Lensleriniz göz yüzeyindeyken kuruluk hissedince, üzerine özellikle koruyucu içermeyen, tek kullanımlık suni göz yaşı damlası damlatabilirsiniz. Lens solüsyonunu gözünüzü nemlendirmek için kullanmayınız. Lens solüsyonunun içindeki bakteri karşıtı koruyucu maddeler göz yüzeyini tahriş edebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri