Kontakt lensler, korneanın üzerinde duracak şekilde tasarlanmışlardır. Esas olarak gözün ön kısmını kaplayan gözyaşı zarına yapışarak ve biraz da göz kapaklarının basıncı ile yerinde durur. Göz kırpıldıkça göz kapağı kontakt lensin yüzeyinde kayarak, onunu hafifçe hareket etmesine neden olur.
Göz HastalıklarıGöz İçi Lens (mercek) Kayması
Nadir görülen komplikasyonlardan biri koyulan göz içi lensin yerinden kaymasını içermektedir. Kaymış olan göz içi lensin en yaygın belirtisi görme değişikliğidir. Görmenin ne derece etkilendiği göz içi lensin ne kadar kaydığına bağlıdır.
Her ne kadar yeni nesil kontakt lenslerin göze uyumu eski jenerasyonlara göre daha iyi olsa da kullanım kurallarına dikkat edilmediğinde göz kaybına kadar gidebilecek ciddi yan etkilere yol açabilmektedir.
Sıkı lensler gözde hiç hareket etmez ve bu durum hassasiyet oluşumuna neden olabilir. Bunun aksine gevşek lenslerde gözde aşırı hareket eder. Çok hareket etmesi nedeni ile gözün kapanıp açılmasından sonra görüntü bulanıklaşır.
Eğer hastamızdaki hafif bir şaşılık varsa gözlük, kontakt lens, prizmatik cam, egzersiz tedavilerini önerebiliyoruz. Bu tedavilerle başarılı sonuçlar alabiliyoruz. Örneğin hipermetropiye bağlı hafif şaşılığı yani hafif içe kayması olan bir kişide hipermetropik gözlük ya da kontakt lens kullanmak şaşılığı düzeltebilir.
İlgili 21 soru bulundu
Kontakt lensler, korneanın üzerinde duracak şekilde tasarlanmışlardır. Esas olarak gözün ön kısmını kaplayan gözyaşı zarına yapışarak ve biraz da göz kapaklarının basıncı ile yerinde durur. Göz kırpıldıkça göz kapağı kontakt lensin yüzeyinde kayarak, onunu hafifçe hareket etmesine neden olur.
Göz kayması kimlerde görülür? Ailede şaşılık, göz tembelliği, yüksek kırma kusuru olanlarda göz kaymasına daha sık rastlanmaktadır. Kas felçlerine bağlı oluşan göz kaymalarında, hasta erişkin yaşta ise genellikle yüksek tansiyon, diyabet, damar hastalıkları ve kafa travması gibi bir durumdan kaynaklı olabilir.
Lens gözün arkasına kaçmaz, kaçamaz. Gözünün içinde hissediyorsan yavaşça ovala ortaya getirmeye çalış. Eğer hissetmiyorsan düşmüştür çıkartıcam diye gözünü tahriş edip zorlama.
6. Kontakt lens gözün arkasına kaçar mı? Cevap: Hayır, alt göz kapağını aşağı çektiğinizde ortaya çıkan cep, gerçekte üst göz kapağında da vardır. Yani bir çıkmazdır. Sadece bazen lens katlanarak bu ceplere sıkışabilir bu durumda kolay bir müdahele ile gözden çıkarılabilir.
Lensi yanlış takmak pek çok lens kullanıcısının yaptığı bir şeydir. Bazı lens kullanıcıları lensi yanlış taktığını anlayamaz. Ancak lensi yanlış takmak durumunda gözde acıma hissi ortaya çıkar. bir süre sonra yanlış takılan lens gözlerde acıya sebep olduğu gibi batma problemine de neden olacaktır.
Kontakt lens kullanımının göz derecesinin artmasına ya da azalmasına herhangi bir etkisi yoktur. Örneğin miyop (uzağı görememe) göz kusuru için gözlük yerine lens kullanmaya başladığınızda lens dereceniz artıyorsa, bunun sebebi lens değildir.
Lensler uzun süre kullanıldığı takdirde korneayı inceltebilir. Kısaca lens kullanmak korneayı inceltir mi sorusunun cevabı evettir.
Kontakt lensler çok güvenlidir. Yine de kontakt lens takmak, bunları çok uzun süreyle takarsanız, uygun biçimde temizlemezseniz veya göz doktorunuz tarafından belirtilen şekilde değiştirmezseniz, gözlerinize zarar verebilir.
Lens kaydığında yapılması gerekenler:
Derhal lensleri çıkarın. Göz doktorunuza muayene olun lenslerinizin temel eğrisinin gözünüzle uyumlu olup olmadığını öğrenin. Doktorunuzdan korneal eğiminizi gösteren lens reçetesi isteyin. Güvenli olduğuna inanmadığınız ürünlerden uzak durun.
Yetişkinlerde şaşılık durumunda kayma miktarına göre tedavi planı yapılır. Prizmatik camlar, göze hareket veren kaslara enjeksiyon tedavisi veya şaşılık cerrahisi ile hastanın hem kayması hem de çift görmesi ortadan kaldırılabilir.
Göz kayması içe doğru olduğunda Ezotropya, dışa doğru kayma ise Ekzotropya olarak adlandırılır. Göz kaymasının tedavisi gözlük veya ameliyattır. Göz kayması ameliyatı ile birçok hastada tamamen düzelme sağlanmaktadır.
Çoğu zaman da lensin gözde olduğu unutuluyor. Oysa gece gözde lens varken uyumak ciddi tehlikelere zemin hazırlıyor. Gece lensle uyunursa ertesi gün mutlaka lense ara vermek gerekir. 'Nasılsa gece lensle uyudum ertesi gün devam edeyim' dememek gerekir.
Uzun süre lens kullanımında göz kapağınızda düşüklük meydana gelebilir” dedi. Doç. Dr. Aylin Kılıç, kontakt lensin temiz kullanımında bile göze verdiği zararlar hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Başarılı bir cerrahi müdahale ile yerine konulan yeni merceğin kendiliğinden kayması söz konusu değildir. Fakat, hastanın ilerleyen zamanlarda çeşitli rahatsızlıkları dolayısıyla (yüksek miyopi, bazı bağ dokusu hastalıkları gibi) ya da göze darbe sonucu mercek kayması yaşanabilmektedir.
Durduk yere lensin gözünüzden çıkıp düşmesinin nedeni merkez kalınlığının fazla olması, temel eğri uyumsuzluğundan üst göz kapağına takılan lens kenarıdır. Göz yapısına uygun olmayan kontakt lens kullanımında sıkça rastlanan bir durum olan lensin gözden düşmesine engel olmak için sözlerimize kulak veriniz.
Bu meydana gelirse, lensi genellikle gözünüze birkaç ıslatıcı veya süni gözyaşı damlası damlatıp ardından göz kapağınıza hafifçe masaj yaparak bulabilirsiniz. Çoğu durumda, katlanmış lens gözünüzde onu görebileceğiniz ve çıkarabileceğiniz bir konuma hareket edecektir.
Lensleriniz göz yüzeyindeyken kuruluk hissedince, üzerine özellikle koruyucu içermeyen, tek kullanımlık suni göz yaşı damlası damlatabilirsiniz. Lens solüsyonunu gözünüzü nemlendirmek için kullanmayınız. Lens solüsyonunun içindeki bakteri karşıtı koruyucu maddeler göz yüzeyini tahriş edebilir.
Yalancı göz kayması, gerçekte göz kayması olmadığı halde kayma varmış gibi görünmesidir. İçe ya da dışa doğru yalancı şaşılık olabileceği gibi yukarı ya da aşağıya doğru da olabilir. Yalancı şaşılık, bebeklerde ve küçük çocuklarda daha sıklıkla görülen bir durumdur.
Ayrıca yukarı göz kayması; HİPERTROPYA olarak adlandırılır. Aşağı göz kayması ise HİPOTROPYA olarak adlandırılır.
Çok telefona bakmak göz yorgunluğuna sebebiyet verebilir bunu hepimiz biliyoruz. Bazı durumlarda ise özellikle yoğun kullanımlarda şaşılığa neden olabildiğini gözlemliyoruz. Özellikle günlük 4 saati aşan kullanımlarda ani gelişen içe göz kayması veya var olan gizli kaymaların artması ortaya çıkabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri