Lenslerin batma sorununda en sık karşılaşılan sebep lensin kirli olmasından, üzerinde toz ya da yabancı bir cisim kalmış olmasından kaynaklanmaktadır. Lens bakımı özen gösterilmesi gereken, her kurala harfiyen uyulması gereken bir süreçtir.
Değişim vakitlerinin atlanması, bakım yapmadan lens takmak, pis eller, kirli tırnaklar, durulanmayan eller, terli göz kapakları gözde soğan doğramış gibi yanma yapar . Ufak lens yırtıkları göz yaşı akışını bozarak yırtık nokta kornea yüzeyine bası yapması hafif yanma ve batma sorununa yol açar.
Kontakt lense bağlı alerji, göz kuruluğu, hatta kornea enfeksiyonu söz konusu olabilir. Bu nedenle kontakt lens kullanımı sırasında gözde batma, yanma, kızarıklık, ağrı gibi şikayetleriniz gelişirse kontakt lensinizi hemen çıkarıp vakit kaybetmeden göz hekimine başvurmanız önerilir.
Yukarıdaki önerilere dikkat ettiğiniz halde gözde yabancı cisim hissi ve ağrı devam ediyorsa doktorunuza danışmalısınız. Gözlerde yanma, batma, kaşıntı ya da sulanma; Lens yüzeyinde birikinti kalmış olabilir. Lenslerinizi çıkarıp lens solüsyonu ile iyice yıkadıktan sonra yeniden takmanız gerekir.
Yeni kullanmaya başlayanların belli bir alışma süresi olur. Bu süre yumuşak lens kullananlarda daha az, sert lens kullananlarda daha uzundur (1 hafta-1ay). Kontakt lens kullanımında temizliğe çok dikkat etmek gerekir. İleride anlatılacak olan bazı göz sağlığı sorunları kontakt lens kullananlarda meydana gelebilir.
İlgili 36 soru bulundu
Göz doktorunuz özel bir inisiyatif almadığı sürece programınızı değiştirmemelisiniz. Günlük lensler insanların kişisel yaşam programlarına göre daha uzun ya da daha kısa şekilde gözde kalabilir. Ancak ortalama süreler 13-14 saat civarındadır.
Lensleriniz göz yüzeyindeyken kuruluk hissedince, üzerine özellikle koruyucu içermeyen, tek kullanımlık suni göz yaşı damlası damlatabilirsiniz. Lens solüsyonunu gözünüzü nemlendirmek için kullanmayınız. Lens solüsyonunun içindeki bakteri karşıtı koruyucu maddeler göz yüzeyini tahriş edebilir.
Kontak lens kullanımında gerekli önlemler alınmadığı taktirde meydana gelebilecek enfeksiyonlar körlüğe varan sonuçları ortaya çıkarabiliyor” diyor.
Lensi yanlış taktığımı nasıl anlarım diyorsanız lensi taktıktan bir süre sonra gözlerinizde batma ve acı meydana geliyorsa, pekala lensi yanlış taktığınızı anlayabilirsiniz. Bu durumda lensi hemen çıkartıp gerçek yüzünü döndürerek geri takabilirsiniz.
Kontakt lens kullanımının göz derecesinin artmasına ya da azalmasına herhangi bir etkisi yoktur. Örneğin miyop (uzağı görememe) göz kusuru için gözlük yerine lens kullanmaya başladığınızda lens dereceniz artıyorsa, bunun sebebi lens değildir.
Peki, lens solüsyonu ne zaman değiştirilmelidir? Lenslerinizi günlük olarak kullanıyorsanız belirli aralıklarla temizlenmesi için lens solüsyonunun değiştirilmesi önemli etkendir. Fakat aralıklı kullandığınız lensleriniz varsa bu süreyi 15 günde bir olarak planlayabilirsiniz.
Kontakt Lenslerin Kullanım Süresi :
Günlük lensler günün sonunda mutlaka gözden çıkarılıp çöpe atılmalıdır. Lens, solüsyon kabına yerleştirilip ertesi gün kesinlikle tekrar kullanılmamalıdır.
Kontakt lens ile gözyaşı damlası kullanımı konusu farklı bir noktadadır. Çünkü kontakt lens ile gözyaşı damlası kullanamazsınız çünkü gözyaşı damlalarını birçoğunun içeriğinde olan prezervan maddesi kontakt lenslere zarar verir. Bu durumdan ötürü kontakt lens ile gözyaşı damlası kullanımı uygun olmayan bir durumdur.
Unutularak susuz kalan bir kontakt lens havayla direkt temas ederek yüzey bakterilerinin hızla çoğalmasına neden olur. O nedenle kontakt lensi tekrar takmak bakterilerin gözünüze bulaşması anlamına gelmektedir.
Gözlerde yanma, batma, kaşıntı ya da sulanma. Lens yüzeyinde temizleme solüsyonu veya sabun kalmış olabilir. Lenslerinizi çıkarıp iyice yıkadıktan sonra yeniden takmanız gerekir.
Lensler, düzenli olarak temizlenmezse bakteri, virüs ve mantar gibi enfeksiyonlara neden olabilecek zararlı organizmaların birikmesine neden olabilir. Lens solüsyonu, lenslerin yüzeyindeki kir, yağ, protein ve diğer kirleticileri çıkarmak için tasarlanmıştır.
Yana veya çok hafif aşağı yukarı kaçmış olabilir. Lens gözün arkasına kaçmaz, kaçamaz. Gözünün içinde hissediyorsan yavaşça ovala ortaya getirmeye çalış. Eğer hissetmiyorsan düşmüştür çıkartıcam diye gözünü tahriş edip zorlama.
Kontakt lens kullanımının kornea üzerinde etkisi bulunmaktadır. Yani kontakt lens korneayı inceltir mi sorunun cevabı evettir.
Kaliteli renkli lens arıyorsak CE belgeli olup olmadığına dikkat etmeli kullanılan ham maddenin ince ve oksijen geçirgenliği yüksek bir lens olması istenmelidir. Kaliteli renkli lens genel olarak %40 su %60 polymade ham maddeden meydana gelmeli ve yumuşak ve ince bir lens olmalıdır. meydan okuyor.
Lens varken yüz yıkanmaz.
Distile suyun içine (eğer distile su yoksa içme suyu olsun) biraz tuz dökerek lensleri içine koyabilirsiniz. Sonrasında lens solüsyonu alır almaz lensleri doğru şekilde dezenfekte etmelisiniz.
Lens Suyu Yerine Normal Su Kullanılır Mı? Lens suyu yerine normal su kullanılamaz. Lens suyunun olmadığı zaman unutulmamalıdır ki su lens için geçici bir alternatiftir. Lens için en doğru olanı lens suyunun kullanılmasıdır aksi halde lensin yapısında bozulmalar görülebilir veya göz sağlığını tehdit edebilir.
Solüsyon kullanıldıktan sonra şişenin kapağının hemen kapatılması gerekir, solüsyonun şişesinin ağız kısmının herhangi bir yerle teması lens solüsyonunun enfekte olmasına neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri