Lens kutuları sık, ideal olarak ayda bir değiştirilmeli. Birkaç kez kullanılan her lens, göze tekrar yerleştirilmeden önce mutlaka temizlenmeli ve mikroplardan arındırılmalı.
Lens kutusu içinde bulunan lens suyunu haftada bir olacak şekilde değiştirmek en etkili yöntemdir. Maksimum 30 gün süre aynı solüsyon içerisinde kalabilen lensler etkili kullanım için bu kadar bekletilmemelidir.
Günlük olarak kullanılan lensleri akşam yatmadan önce çıkarıp konulan lens sularının günlük olarak değiştirilmesi gerekir. Ancak sürekli kullanılmayan lensleri korumak için saklanan kutu içindeki lens suyunun her gün değiştirilmesi gerekmez. Bu durumda en fazla 7 gün süre ile lensler aynı su içinde kalabilir.
KONTAKT LENS BAKIMI
Lens temizlendikten sonra özel kaplarına yerleştirilip üzerine dezenfektan solüsyon konularak en az solüsyonun dezenfeksiyon süresi kadar (4-6 saat arası) saklama kabında bekletilir.
Kontakt lenslerinizi parmaklarınızla ovun ve sonrasında taze temizleme solüsyonu ile yıkayın. Çalışmalar, “ov ve yıka” metodunun, ovma gerektirmeyen kontakt lens temizleme solüsyonları kullanılıyorsa bile, kontakt lensleri temizlemede en iyi yöntem olduğunu göstermiştir. Tırnaklarınızı lenslerinize değdirmeyin.
İlgili 15 soru bulundu
Lens kutuları sık, ideal olarak ayda bir değiştirilmeli. Birkaç kez kullanılan her lens, göze tekrar yerleştirilmeden önce mutlaka temizlenmeli ve mikroplardan arındırılmalı.
Lens kaplarının en az 3 ayda bir değiştirilmesi gereklidir. Günümüzde lens solüsyonlarının içinden lens kapları çıkmaktadır. Solüsyon bittiğinde lens kabı da atılmalı ve yeni lens kapları kullanılmalıdır.
Günlük saydam lenslerde 1 kutu içerisinde, her bir adedi 1 gün kullanımlı 30 adet lens bulunur, İki gözünüz aynı numara (dioptri) ise 1 kutuyu 15 gün kullanabilirsiniz. Göz numaralarınız farklı ise her bir numara için birer kutu lens almanız gerekir.
Lenslerin gece uyurken çıkartılmaması göz sağlığını olumsuz etkileyerek hasara neden olabilir. Kontakt lenslerin tüm gece gözde kalması aşağıdaki sorunlara yol açabilir. Göz İrritasyonu: Gözün üstünde kalan lensler gözün oksijen almasını engelleyerek göz kuruluğuna ve tahrişe neden olabilir.
Lensleriniz göz yüzeyindeyken kuruluk hissedince, üzerine özellikle koruyucu içermeyen, tek kullanımlık suni göz yaşı damlası damlatabilirsiniz. Lens solüsyonunu gözünüzü nemlendirmek için kullanmayınız. Lens solüsyonunun içindeki bakteri karşıtı koruyucu maddeler göz yüzeyini tahriş edebilir.
Lensin musluk suyuyla teması körlüğe neden olabilir
Kontakt lens gözdeyken duş almak çok tehlikeli. Zira musluk suyu ile lensin en ufak bir teması, gözde çok ağır, çok ciddi boyutu olan ve körlüğe kadar gidebilen sorunlara yol açabiliyor.
Bir kişi ne zaman gözlerini ovuştursa veya çevresindeki bölgeye dokunsa bakteri ve virüslerin enfeksiyona yol açması için fırsat doğar. Lensle uyumak veya uzun süre boyunca takılan lensler de konjonktivit gelişme riskini artırırlar.
lens solüsyonunun bittiği durumlarda, alternatif olarak serum fizyolojik kullanılabilir. dezenfekte edici etkisi nedir bilinmez ama lens solüsyonuna benzeyen bileşimiyle lensleri sertleşmeden muhafaza edebildiği tecrübeyle sabittir.
Kullanıcının göz numaralarının aynı olması durumunda 1 kutu lens ortalama üç ay kullanılır. Göz numaraları farklı olan lens kullanıcıları 2 kutu lens satın almak zorunda olup bu durumda 2 kutu lensi 6 ay kullanır.
Ayrıca, lens solüsyonlarını düzenli olarak değiştirmeniz de gerekli bir uygulamadır. Genellikle, bir şişe solüsyonun kullanım süresi, üreticinin talimatlarına göre belirlenir. Solüsyonların belirtilen sürelerden daha uzun süre kullanılması, etkinliğinin azalmasına ve enfeksiyon riskinin artmasına neden olabilir.
Günlük ya da aylık olarak torik lens kullanabilir ya da renkli lens tercih edebilirsiniz. İnsanlarda göz değerleri her kişide farklılık gösterir. Bu sebeple kontakt lens ya da numarasız lens kullandığınızda hiç kimseyle paylaşmamanız gerekir. Siz de bir başkasının lensini kullanmamalısınız.
Kontakt lensler çok güvenlidir. Yine de kontakt lens takmak, bunları çok uzun süreyle takarsanız, uygun biçimde temizlemezseniz veya göz doktorunuz tarafından belirtilen şekilde değiştirmezseniz, gözlerinize zarar verebilir.
Aylık Planlı Değişim Lensleri
30 gün kullanılmak üzere üretilmiştir, doktor tavsiyesi ve lens materyal özelliklerine göre 1-30 gün arasında gözde kalabilir.
Lens varken yüz yıkanmaz.
konfor arttırmak için yapılabilir.
Lenslerin kullanım süresi aslında lenslerin ömrünü belirtmektedir. Örneğin aylık lenslerin kullanım süresi 30 gündür. 30 gün boyunca lensleri takabilirsiniz. 30 günün sonunda lensleri yenisi ile değiştirmeniz gerekiyor.
Lensinizi tekrardan öylesine alıp gözünüze yerleştirmek göz enfeksiyonuna da davetiye çıkartmak anlamına gelir. Lensleriniz yere düştükten sonra şayet yanınızda lens solüsyonu bulunuyorsa yapabileceğiniz ilk adım lenslerinizi temizlemek ve ellerinizi de yıkayıp tekrar temizledikten sonra lensi tekrar kullanmaktır.
Kontakt lenslerinizi asla su (şişe, musluk suyu veya arıtılmış su dahil), ev yapımı tuzlu solüsyon, tuzlu burun spreyi, göz damlası veya kontakt lensleri dezenfekte etmek ve saklamak için üretilmemiş herhangi başka bir sıvının içinde saklamamanız gerekir.
Nezle, grip, üst solunum yolu enfeksiyonu olduğunda, dudak kenarında uçuk çıktığı durumlarda enfeksiyon geçinceye kadar lensinizi takmayınız. Toz, rüzgar, klimalı ortam, sigara dumanı, güneş ışığı göz yüzeyini kurutarak lensin kurumasına ve rahatsızlığına yol açabilir.
Lensiniz, kenarı tamamen dik olacak şekilde mükemmel bir fincan şekli oluşturuyorsa, lens doğru yönündedir ve gözünüze yerleştirilmeye hazırdır. Kenarda belirgin bir dışa doğru bükülme varsa (ağızlı bir çorba kasesi gibi), lensler terstir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri