Lensin musluk suyuyla teması körlüğe neden olabilir Kontakt lens gözdeyken duş almak çok tehlikeli. Zira musluk suyu ile lensin en ufak bir teması, gözde çok ağır, çok ciddi boyutu olan ve körlüğe kadar gidebilen sorunlara yol açabiliyor.
Ayrıca su, kontakt lenslerinizin şeklini değiştirmesine ve bunları uygularken gözlerinize yapışmasına neden olabilir, bu da genellikle ciddi rahatsızlığa ve bulanık görmeye neden olur .
Kontakt lensleriniz bir kutuda duruyorsa kutunun içindeki dezenfektan solüsyonu en az 30 günde bir değiştirmeniz gerekir. Ancak bu olabilecek maksimum süredir - en iyisi, kontakt lens bakım ve saklama işlemlerini göz doktorunuzla konuşmanız ve vereceği tavsiyelere uymanızdır.
Bir Lensi veya Lens Kabını Temizlemek için Asla Musluk Suyu Kullanmayın. Çünkü bu lenslerinizi kirletebilecek veya onlara hasar verebilecek pislikler içerebilir ve göz enfeksiyonuna veya hasarına yol açabilir. Her zaman taze kontakt lens dezenfeksiyon solüsyonu kullanın.
Günlük kullanımda lens gözünüzden düşmezken, su ile temas ettiği takdirde aşırı basınç ile gözünüzden düşebilir ve kaybolabilir. Tabi işin bir de göz sağlığı açısından zararlı olan kısmı var. Sudaki bakteri virüs ve mantarlar lensinize temas ederek keratit göz enfeksiyonlarına sebep olabilir.
İlgili 21 soru bulundu
DUŞ ALIRKEN LENSİNİZİ ÇIKARIN!
Zira musluk suyu ile lensin en ufak bir teması, gözde çok ağır, çok ciddi boyutu olan ve körlüğe kadar gidebilen sorunlara yol açabiliyor!
Bir kişi ne zaman gözlerini ovuştursa veya çevresindeki bölgeye dokunsa bakteri ve virüslerin enfeksiyona yol açması için fırsat doğar. Lensle uyumak veya uzun süre boyunca takılan lensler de konjonktivit gelişme riskini artırırlar.
Yüzme veya banyo sırasında kontakt lenslerin su ile teması hem lenslerin enfekte olmasına hemde lensin yapısının bozulmasına neden olabilir.
Steril Tuzlu Su: Tuzlu su kullanırken en önemli şey tuzun miktarıdır. Distile suyun içine (eğer distile su yoksa içme suyu olsun) biraz tuz dökerek lensleri içine koyabilirsiniz. Sonrasında lens solüsyonu alır almaz lensleri doğru şekilde dezenfekte etmelisiniz.
Kimi zaman lens solüsyonu bitti ne yapmalıyım ya da lens solüsyonu yerine ne kullanılır gibi sorular akla gelir. Bu durumda uygulayabileceğiniz en pratik çözüm yolu bir çay bardağının çeyreğine kadar içme suyu koyarak lensleri içine atın. Daha sonra bu bardağı buzdolabında bekletin.
Lenslerin gece uyurken çıkartılmaması göz sağlığını olumsuz etkileyerek hasara neden olabilir. Kontakt lenslerin tüm gece gözde kalması aşağıdaki sorunlara yol açabilir. Göz İrritasyonu: Gözün üstünde kalan lensler gözün oksijen almasını engelleyerek göz kuruluğuna ve tahrişe neden olabilir.
Sıradan bir lens ile ortalama 14-16 saat kadar uyuyabiliriz. En kaliteli lenslerde ise bu süre aralıksız 2-3 haftayı geçmemelidir. Tabi tüm bunlarda temizlik ve hijyen en üst seviyede ise bu süreler geçerlidir.
Lens varken yüz yıkanmaz.
Eğer gözünüzde lens varken duş alırsanız gözünüze bulaşabilecek enfeksiyonlar için korunmasız olursunuz.
Lens solüsyonu bittiğinde yeni lens solüsyonu ile birlikte yeni lens kabına geçiniz. Lensleriniz ile uyumayınız. Lensleriniz ile denize, havuza ve duşa girmeyiniz.
Lenslerin kullanım süresi bitmiş, son kullanma tarihi geçmişse değiştirilmesi gerekir. Lensin kullanım süresinin dolduğu nasıl anlaşılır diye soracak olursanız da, gözünüzde batma hissediyorsanız veya görüşünüzde bulanıklık oluşmaya başladıysa lensin kullanım süresi dolmuş demektir.
Musluk veya steril su, tükürük, salin solüsyonu veya yeniden ıslatma damlaları kullanmayın. Bunların hiçbirisi kontakt lenslerinizi dezenfekte edemez ve doğru şekilde temizleyemez. Kontakt lenslerinizi parmaklarınızla ovun ve sonrasında taze temizleme solüsyonu ile yıkayın.
İçme Suyu Değildir
Sevdiklerinin bakımı ve sağlığı için hassas olanlar iyi bilir; temizlik ve sağlığın vazgeçilmezi olan izotonik su sadece içildiği takdirde insan bedenine zarar verebilmektedir.
Solüsyonda yer alan dezenfekte bileşenlerinden bazıları; PHMB, Oxipol ve Dymmed şeklindedir. Aynı zamanda belli lipid çözücü, nemlendirici ya da temizleyici maddeler de içeriğinde yer alır. Prezervanlar da aynı şekilde solüsyon içeriğinde önemli bir yer tutar.
Acil durumlarda lens solüsyonu yerine geçecek alternatif olarak kullanabileceğiniz birkaç önerimiz var. Bir bardağa çeyreği dolacak şekilde içme suyu doldurarak lenslerinizi içine atıp buzdolabına yerleştirin.
Kurumuş Lensler Neden Kullanılmaz? Unutularak susuz kalan bir kontakt lens havayla direkt temas ederek yüzey bakterilerinin hızla çoğalmasına neden olur. O nedenle kontakt lensi tekrar takmak bakterilerin gözünüze bulaşması anlamına gelmektedir.
Ayrıca, lens solüsyonlarını düzenli olarak değiştirmeniz de gerekli bir uygulamadır. Genellikle, bir şişe solüsyonun kullanım süresi, üreticinin talimatlarına göre belirlenir. Solüsyonların belirtilen sürelerden daha uzun süre kullanılması, etkinliğinin azalmasına ve enfeksiyon riskinin artmasına neden olabilir.
Aylık Planlı Değişim Lensleri
30 gün kullanılmak üzere üretilmiştir, doktor tavsiyesi ve lens materyal özelliklerine göre 1-30 gün arasında gözde kalabilir.
Gece kontak lens ile uyunduğu zaman mikroplar üreyerek enfeksiyonlara neden olur. Enfeksiyon çok hızlı şekilde tedavi edilmezse görme kaybına kadar gidebilir. Lens kullanan kişiler şikâyetleri olduğunda zaman kaybetmeden göz doktoruna başvurmalı.
konfor arttırmak için yapılabilir. Sert kontakt lens olarak bilinen RGP gaz geçirgen. lensler keratokonus hastalarında görme arttırıcı etkisi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri