Kontakt lensin ters takılması görüş bozukluğuna neden olacaktır. Bunun yanı sıra ters takılması sonucunda lensin gözde yanlış bir bölgeye baskı yapması olumsuz etkilere neden olacaktır. Bu gibi nedenlerle kontakt lensi ters takmak gözde ciddi problemlere neden olabilmektedir.
Lensiniz, kenarı tamamen dik olacak şekilde mükemmel bir fincan şekli oluşturuyorsa, lens doğru yönündedir ve gözünüze yerleştirilmeye hazırdır. Kenarda belirgin bir dışa doğru bükülme varsa (ağızlı bir çorba kasesi gibi), lensler terstir.
LENSİNİZE yandan baktığınızda U harfine daha yakın görünüyorsa lensiniz doğru şekildedir. LENSİNİZE yandan baktığınızda V harfine daha yakın görünüyorsa lensiniz ters konumdadır. Bu şekilde gözünüze takmaya çalışmanız rahatsızlık verecektir. LENSLERİNİZ düzken oval şeklindedir.
Gözlük gibi lenslerde çizilebildiğinden kişi uzun süre aynı lensi kullandığında baş dönmesi, mide bulantısı ve geçici göz kararması rahatsızlığı yaşar. Uzun süre kullanılan lens, geçici bir süreliğine gözün korneasını inceltebilir.
Lenslerin kullanım süresi bitmiş, son kullanma tarihi geçmişse değiştirilmesi gerekir. Lensin kullanım süresinin dolduğu nasıl anlaşılır diye soracak olursanız da, gözünüzde batma hissediyorsanız veya görüşünüzde bulanıklık oluşmaya başladıysa lensin kullanım süresi dolmuş demektir.
İlgili 41 soru bulundu
Günlük veya uzun süreli kullanılabilen, ömürleri 3-12 ay arasında değişen kontakta lenslerdir. Uzun ömürleri olmasına karsı üzerinde oluşan birikintiler özellikle alerjik bulguların oluşmasına ve göz sağlığı açısından problemler yaratabilmektedir.
Bu rahatsız edici olabilir, ama kesinlikle tehlikeli değil. Onları dikkatlice yerine geri getirebilirsiniz. Ağlarken gözlerinizi ovmamak en iyisidir, çünkü merceklere zarar verebilirsiniz. Gözyaşlarınızı silmeniz ayrıca kontaklarınızın düşmesine neden olabilir, bu yüzden dikkatli olun!
Mercek kaymasının belirtileri şunlardır: görme yetisinde bozulma, görme alanında bozukluklar, çift görme, görme alanında deformasyonlar ve görme alanında bulanıklık. Bu belirtilerin fark edilmesi halinde, hiç vakit kaybetmeden doktorunuza başvurulması çok büyük öneme sahiptir.
Göz doktorunuz özel bir inisiyatif almadığı sürece programınızı değiştirmemelisiniz. Günlük lensler insanların kişisel yaşam programlarına göre daha uzun ya da daha kısa şekilde gözde kalabilir. Ancak ortalama süreler 13-14 saat civarındadır.
Lensler yumuşak materyallerden yapıldıkları için kendiliğinden gözden düşmesi mümkün değildir.
Bulanık görme varsa lensi yanlış göze takmış ya da ters takmış olabilirsiniz. Böyle bir durum söz konusu değilse yine de lensi gözünüzden çıkarıp temizledikten sonra tekrar takın. Hala görmeniz netleşmiyorsa ve rahat değilseniz lensinizi çıkarıp doktorunuza başvurun. Ellerinizi yıkayın ve kurulayın.
Tarihi geçen, olumsuz koşullarda saklanan lens ürünlerini kullanmak gözde yanma ve kızarıklıklara daha ileri boyutlarda enfeksiyonlara neden olur. - Değişim vakitlerinin atlanması, bakım yapmadan lens takmak, pis eller, kirli tırnaklar, durulanmayan eller, terli göz kapakları gözde soğan doğramış gibi yanma yapar .
Lensi yanlış taktığımı nasıl anlarım diyorsanız lensi taktıktan bir süre sonra gözlerinizde batma ve acı meydana geliyorsa, pekala lensi yanlış taktığınızı anlayabilirsiniz. Bu durumda lensi hemen çıkartıp gerçek yüzünü döndürerek geri takabilirsiniz.
Özellikle renkli lens kullananların sık olarak karşılaştığı en önemli sorun lens kayması şikayetidir. Takıldıktan 5 dakika sonra lens kayarak bazen iris kısmının yarısına kadar gelerek huzurunuzu kaçırır.
Yukarıdaki önerilere dikkat ettiğiniz halde gözde yabancı cisim hissi ve ağrı devam ediyorsa doktorunuza danışmalısınız. Gözlerde yanma, batma, kaşıntı ya da sulanma; Lens yüzeyinde birikinti kalmış olabilir. Lenslerinizi çıkarıp lens solüsyonu ile iyice yıkadıktan sonra yeniden takmanız gerekir.
Bir kişi ne zaman gözlerini ovuştursa veya çevresindeki bölgeye dokunsa bakteri ve virüslerin enfeksiyona yol açması için fırsat doğar. Lensle uyumak veya uzun süre boyunca takılan lensler de konjonktivit gelişme riskini artırırlar.
Sıradan bir lens ile ortalama 14-16 saat kadar uyuyabiliriz. En kaliteli lenslerde ise bu süre aralıksız 2-3 haftayı geçmemelidir. Tabi tüm bunlarda temizlik ve hijyen en üst seviyede ise bu süreler geçerlidir.
Lens varken yüz yıkanmaz.
Bazı durumlarda bu son derece ince kapsüler kese ya da onu tutan lifler kopar ve göz içi lens desteği bozulur. Göz içi lens kayması ameliyattan sonra günler veya yıllar sonra ortaya çıkabilir ve yapılan ilk ameliyatın, göz travmasının veya kapsüler keseyi etkileyen hastalıkların bir sonucu olabilir.
Sağ işaret parmağınızın üzerine lensi koyup sağ orta parmağınızla göz kapağınızı aşağıya çekin. Sonra işaret parmağınızla lensi gözünüzün ortasına hafifçe yerleştirin. Bu duruşunuzu bozmadan aşağıya bakarak lensin yerine tam oturmasını sağlayın.
Birçok hastamız görmeyen gözde kayma kesinlikle tekrar eder düşüncesine sahiptir veya bu riski göze almak istememektedir. Görmeyen bir gözde şaşılık kendiliğinden düzelme şansı pek de olmayan bir durumdur. Hastalarımız zaman içinde kaymanın giderek arttığını ifade etmektedir.
Maskara: Rimeli her zaman lenslerinizi taktıktan sonra uygulayınız. Bir iki dakika kurumasını bekleyip sonra fırçalayınız. İçinde kirpik uzatmaya yarayan küçük katkı kıllar bulunan rimelleri kullanmayınız, zira bu kıllar düşebilir ve lenslerinizi kirletebilir.
Lens kullanırken göze herhangi bir kimyasal madde kaçarsa derhal lenslerin çıkarılması ve gözlerin bol suyla yıkanması gereklidir. Yüzerken veya banyo yaparken kontakt lenslerin çıkarılması gereklidir.
Lens Hava ve Sıcaklık Değişiminden Etkilenmez
Sislenme, buhar ve yağmur gözlük kullanıcıları için istenmeyen durumlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri