Kontakt Lens Kullanımı: Kontakt lens kullanan kişilerde gözler yanma ve kuruluk yapabilir. Özellikle lensleri çıkarmadan uyumak ve lensleri uzun süre kullanmak, bu duruma sebep olabilir. Lenslerin yanlış kullanımı yanma hissinin dışında kızarıklık ve kaşıntıya da yol açabilen bir durumdur.
Kontakt lensler önerilen zamanlarından fazla süre kullanıldıklarında kenarlarında gözle görünemeyecek düzeyde yıpranmalar ve yırtıklar oluşuyor ve lensin her hareketinde göz yüzeyinde hasar oluşturarak batma/yanma gibi şikâyetlere neden olmakta ve enfeksiyona davetiye çıkartıyor.
Lens kullanan insanlarda göz yanması genelde farklı solüsyon etkileşimleri sonucunda Ph dengesinin anlık olarak yitirilmesinden kaynaklanmaktadır. Lensi çıkarmak solüsyonla iyice duruladıktan sonra tekrar takmak sorunu çözecektir.
Göz yanması ve sulanması gözü tahriş edici faktörlerden kaynaklanabilir. Duman, sigara dumanı, parfüm deodorant, deterjanlar, soğan doğrama gibi sebepler sulanma ve yanma yapar. Bunun dışında alerjik ve mikrobik konjonktivit hastalığında şiddetli yanma sulanma şikayetleri olur.
Lens kullanırken gözde kanlanma sorunu görülebilir. Gaz geçirgen sert lens kullanımı esnasında alışma sürecinde gözde kanlanma meydana gelebilir. Gözde enfeksiyon da bu süreçte yaşanabilir. Lens kullanımının herhangi bir döneminde de gözlerde kanlanma baş gösterebilir.
İlgili 40 soru bulundu
Göz doktorunuz özel bir inisiyatif almadığı sürece programınızı değiştirmemelisiniz. Günlük lensler insanların kişisel yaşam programlarına göre daha uzun ya da daha kısa şekilde gözde kalabilir. Ancak ortalama süreler 13-14 saat civarındadır.
9. Lens takılı iken ağlamak tehlikeli midir? Kontak lensleriniz takılı iken ağladıysanız, muhtemelen görüşünüzün bulanıklaştığını fark etmişinizdir. Kontaklar lensler belirli miktarda normal gözyaşı taşıyacak şekilde üretilmiştir, fakat bu normalin üstüne çıkarsa görüş bulanıklaşabilir.
Göz kapaklarına uygulanacak ılık çay veya kaynatılarak ılıtılmış suyla yapılan kompresler kuruluğa bağlı göz batmalarında, soğuk kompresler ise alerjik konjonktivite bağlı batma, yanma ve kaşıntılarda oldukça etkilidir. Gözlerinizi sürekli açık tutmak gözde batmaya neden olabilir.
Göz kuruluğunun yaygın belirtileri şu şekildedir: Gözlerde batma ve yanma hissi. Göze yabancı cisim, kum kaçmış hissi. Gözlerde kızarıklık.
Yukarıdaki önerilere dikkat ettiğiniz halde gözde yabancı cisim hissi ve ağrı devam ediyorsa doktorunuza danışmalısınız. Gözlerde yanma, batma, kaşıntı ya da sulanma; Lens yüzeyinde birikinti kalmış olabilir. Lenslerinizi çıkarıp lens solüsyonu ile iyice yıkadıktan sonra yeniden takmanız gerekir.
Lens kutusu içinde bulunan lens suyunu haftada bir olacak şekilde değiştirmek en etkili yöntemdir. Maksimum 30 gün süre aynı solüsyon içerisinde kalabilen lensler etkili kullanım için bu kadar bekletilmemelidir.
3. Kontakt lens kullanırken göze göz damlası damlatılabilir mi? Cevap: Sadece prezervan (koruyucu madde) içermeyen göz damlaları damlatılabilir. Diğer damlalar ancak lens gözden çıkarıldıktan sonra damlatılabilir.
Her ne kadar yeni nesil kontakt lenslerin göze uyumu eski jenerasyonlara göre daha iyi olsa da kullanım kurallarına dikkat edilmediğinde göz kaybına kadar gidebilecek ciddi yan etkilere yol açabilmektedir.
Lens solüsyonu, dezenfekte ve temizlemek için tasarlanmıştır. Göz damlası ile gözü ıslatma ve yağlama amacı ile kullanılmaktadır.
Lens varken yüz yıkanmaz.
Kullanılan kontakt lensin önerilen süreden daha fazla takılması günlük yaşamda gözde batma hissine yol açabilir. Lenslerin düzgün bir şekilde temizlenmeden ve bakımları yapılmadan gözlere yerleştirilmesi de bu batma hissini tetikleyebilir.
Göz Kızarıklığı
Papatya, rooibos ve yeşil çay kızarık gözlerde olumlu etkilere sahiptir. Bu çayların anti-enflamatuvar etkileri irrite gözlerde ödem ve enflamasyonu azaltmaktadır.
Sağlıklı insanlar yılda bir kez göz taramasından geçmeli, göz sağlığına ilişkin herhangi bir şikayeti bulunanlar Göz Sağlığı ve Hastalıkları bölümüne muayene olmalıdır.
Konjonktivit için ziyaret edilecek en uygun bölüm veya doktor, bir optometrist veya göz doktoru gibi bir göz sağlığı uzmanıdır. Bu profesyoneller, konjonktivit dahil olmak üzere göz hastalıklarının teşhis ve tedavisinde uzmanlaşmış eğitim ve uzmanlığa sahiptir.
Siyah çay, salatalık gibi ürünler ile gözlere kompres yapılarak gözleri dinlendirmek mümkündür. Soğuk suya batırılmış ıslak havlu ya da bez ile de gözler dinlendirilebilir. Papatya çayı içmek ise vücudu sakinleştirdiği gibi gözlerin de dinlenmesine yardımcı olacaktır.
Lenslerin gece uyurken çıkartılmaması göz sağlığını olumsuz etkileyerek hasara neden olabilir. Kontakt lenslerin tüm gece gözde kalması aşağıdaki sorunlara yol açabilir. Göz İrritasyonu: Gözün üstünde kalan lensler gözün oksijen almasını engelleyerek göz kuruluğuna ve tahrişe neden olabilir.
Lensler gözünüzdeyken makyajınızı silmeniz mümkündür. Bunu yaparken makyajın ya da makyaj temizleyici malzemenin lensinize değmemesine özen gösterin.
Lens gözün arkasına kaçmaz, kaçamaz. Gözünün içinde hissediyorsan yavaşça ovala ortaya getirmeye çalış. Eğer hissetmiyorsan düşmüştür çıkartıcam diye gözünü tahriş edip zorlama. Ama lens gözün arkasına asla kaçmaz bunu bil.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri