İlk etapta aylık lensinizin yırtıldığını farketmeyebilirsiniz, çünkü çok küçük bir noktadan aslında yırtılmaya başlamıştır! ne zaman ki yırtık kısım büyür ve korneaya bir baskı yapar o zaman takılamaz duruma gelir ve rahatsızlık verir, ısrarla takılması halinde gözde iritasyona sebep olur.
İşte, altına bir şey kaçmasına rağmen takmaya devam edilmesi veya kenarı yırtılmasına rağmen aynı lensin kullanılması gibi durumlarda, korneanın oksijen geçişinde problem oluyor. Hem mikrop kolaylıkla oraya yerleşebiliyor hem de yırtık bir kontakt lens uzun süre takıldığında kornea oksijensiz kalıyor.
Toz parçacıkları, lens yüzeyinde kirlenme veya çizikler, lensi önerilenden daha uzun süre takma veya lensi çıkarırken gözü zedeleme bu duruma sebep olur. Bu durumda lensinizi çıkarın, temizleyin. Çizik veya yırtık tespit ederseniz lensi takmayın.
Lensin temiz ve nemli olması gerekir. Çizik, çentik, yırtık veya çatlak bulunmamalı ve küçük parçacıklar yapışmış olmamalıdır. Lens hasar görmüş ise asla kullanmadan atınız.
Göz yaşının doğal akışı için kontakt lens kenarı ince bir yapıda ve farklı bir eğimde olmak zorundadır. Bu noktadaki kural tasarım ve eğim, lensin bu noktadan yırtılmasına sebep olur. İlk etapta aylık lensinizin yırtıldığını farketmeyebilirsiniz, çünkü çok küçük bir noktadan aslında yırtılmaya başlamıştır!
İlgili 37 soru bulundu
Suya batırılmış lensi, nem zarar görmeden açmasına yardımcı oluncaya kadar hafifçe masaj yapın. Bunları nemli tutun – Kuru bir lens kolayca zarar görebilen bir mercektir. Lenslerinizi asla kuru halde saklamayın, daima çözeltide saklayın. Lensleriniz gözlerinizde kuruysa, çıkarmadan önce ıslatıcı damlalar kullanın.
Göz doktorunuz özel bir inisiyatif almadığı sürece programınızı değiştirmemelisiniz. Günlük lensler insanların kişisel yaşam programlarına göre daha uzun ya da daha kısa şekilde gözde kalabilir. Ancak ortalama süreler 13-14 saat civarındadır.
- Lens kullanan insanlarda göz yanması genelde farklı solüsyon etkileşimleri sonucunda Ph dengesinin anlık olarak yitirilmesinden kaynaklanmaktadır. Lensi çıkarmak solüsyonla iyice duruladıktan sonra tekrar takmak sorunu çözecektir.
konfor arttırmak için yapılabilir.
Duşta kontakt lens takıldığında Acanthamoeba keratite yakalanma riskinin arttığını belirten uzmanlar, bu yüzden lens gösterirken takmayın uyarısında bulundu. Acanthamoeba ile karşılaştığımızda genel olarak herhangi bir zarar vermiyor.
lens yırtılır onu da lense bakarak rahatça anlarsın. lensi gözüne ters takarsan çok fena batma yapar. lensi büyük olasılıkla ters takmışsınızdır.
Lensleriniz göz yüzeyindeyken kuruluk hissedince, üzerine özellikle koruyucu içermeyen, tek kullanımlık suni göz yaşı damlası damlatabilirsiniz. Lens solüsyonunu gözünüzü nemlendirmek için kullanmayınız. Lens solüsyonunun içindeki bakteri karşıtı koruyucu maddeler göz yüzeyini tahriş edebilir.
Peki, Lens Yere Düştü Ne Yapmalı? Elbette, lensinizin yere düşmesi gibi bir sorun ile karşılaşabilirsiniz. Bu durumda ise yapılacaklar oldukça nettir. Gözünüzden lens hangi şekilde ve ne nedenle çıkıyor olursa olsun fark etmeksizin mutlaka tekrardan dezenfekte -temizlenerek- edilerek gözünüze takılmalıdır.
Lenslerin kullanım süresi bitmiş, son kullanma tarihi geçmişse değiştirilmesi gerekir. Lensin kullanım süresinin dolduğu nasıl anlaşılır diye soracak olursanız da, gözünüzde batma hissediyorsanız veya görüşünüzde bulanıklık oluşmaya başladıysa lensin kullanım süresi dolmuş demektir.
Günlük lens ise ertesi gün tekrar kullanılmaz ve tekrar kullanılmak üzere saklanmaz. 1 kutuda genellikle 30 blister bulunur.
Lensin temizlenmesi sırasında fazla basınç uygulanması lensi kırabilir. Sürekli basınç lensi deforme eder ve optik açıdan kullanılamaz hale getirir. Yumuşak lensler solusyonsuz açık havada bırakılırsa kuruyabilir ve bozulur. Bu durumdaki lenslerin kullanılmaması gerekir.
Kontakt lens kullanımının göz derecesinin artmasına ya da azalmasına herhangi bir etkisi yoktur. Örneğin miyop (uzağı görememe) göz kusuru için gözlük yerine lens kullanmaya başladığınızda lens dereceniz artıyorsa, bunun sebebi lens değildir.
Günlük veya uzun süreli kullanılabilen, ömürleri 3-12 ay arasında değişen kontakta lenslerdir. Uzun ömürleri olmasına karsı üzerinde oluşan birikintiler özellikle alerjik bulguların oluşmasına ve göz sağlığı açısından problemler yaratabilmektedir.
Göz doktorunuz uygun olduğunu söylemedikçe, uyurken kontakt lenslerinizi takmayın. Kontakt lensleriniz gözünüzdeyken yüzmekten veya duş almaktan kaçının, ancak yüzerken yüzme gözlüğü takıyorsanız, takabilirsiniz. Kontakt lensler takılıyken gözlerinizin suya maruz kalması göz enfeksiyonlarına neden olabilir.
Unutularak susuz kalan bir kontakt lens havayla direkt temas ederek yüzey bakterilerinin hızla çoğalmasına neden olur. O nedenle kontakt lensi tekrar takmak bakterilerin gözünüze bulaşması anlamına gelmektedir.
Üretildiği tarihten itibaren lensler eskimeye başlar. Bir lens paketinin açılmamış olması ve son kullanma tarihinin geçmemiş olduğu durumlarda kullanılması gerekir. Aksi bir davranış, çeşitli göz hastalıklarına davetiye çıkartmak anlamına gelmektedir.
Lensi, sanki ikiye katlayacakmışsınız gibi hafifçe sıkın. Merceğin kenarı yukarı bakıyorsa (sert kabuklu bir takoya benzer), mercek düz yönlüdür. Kenar dışa doğru eğilirse (başparmağınıza ve parmağınıza doğru), lens terstir.
Sıradan bir lens ile ortalama 14-16 saat kadar uyuyabiliriz. En kaliteli lenslerde ise bu süre aralıksız 2-3 haftayı geçmemelidir. Tabi tüm bunlarda temizlik ve hijyen en üst seviyede ise bu süreler geçerlidir.
Lens solüsyonu yerine damıtılmış, musluk, normal ya da şişe suyu gibi herhangi bir su kullanılmamalıdır. Bu tür suların içerisinde ne kadar temiz olursa olsunlar göze zarar verebilecek mikroorganizmalar bulunabilir. Ayrıca ssu tek başına lenslerin temizliği için etkili bir yöntem değildir.
Çoğu zaman da lensin gözde olduğu unutuluyor. Oysa gece gözde lens varken uyumak ciddi tehlikelere zemin hazırlıyor. Gece lensle uyunursa ertesi gün mutlaka lense ara vermek gerekir. 'Nasılsa gece lensle uyudum ertesi gün devam edeyim' dememek gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri