SSH tarafından kullanılan 3 farklı şifreleme teknolojisi bulunur: Simetrik şifreleme. Asimetrik şifreleme. Hashing.
Kullanımı SSH genellikle uzak makineye giriş yapmak ve komutları çalıştırmak için kullanılır, ayrıca tünel açma, TCP portlarını ve X11 bağlantılarını iletmeyi de destekler; SSH dosya transferi (SFTP) veya güvenli kopyalama (SCP) protokolleri kullanarak dosyaları aktarabilir. SSH istemci-sunucu modelini kullanır.
SSH uzak bilgisayarla bağlantı için şifreleme ve doğrulama algoritmaları kullanmaktadır. Genellikle uzak bilgisayara bağlanıp komutlar çalıştırmak için kullanılır. SSH sunucusu default olarak 22 numaralı standart TCP portunu dinler.
Telnet esas olarak terminal emülasyonu için kullanılırken, SSH, rlogin komutuna benzer emülasyon yapmak için kullanılabilir – ayrıca rsh gibi remote komutlar vermek için, SSH Dosya Aktarım Protokolü (SFTP) ile dosya gönderimi ve diğer uygulamaları tünelleme için de kullanılır.
SSH, şifreleme olmadan veri aktaran bir uygulama katmanı protokolü olan Telnet'in yerine tasarlanmıştır. SSH'ın güvenli olmasının nedeni şifrelemenin söz konusu olmasıdır. Bu nedenle iki makine SSH üzerinden bağlandığında veri alışverişi şifreleme ile gerçekleşir.
İlgili 39 soru bulundu
SSH ile ağa bağlı olan cihazlar arasında veri aktarımı güvenlik kanalı üzerinden güvensiz bir ağda gerçekleşir. Cihazlardan biri SSH sunucusu diğeri ise SSH istemcisi olarak işaretlenir. Bağlantı aşamasında istemcinin uzaktaki makineye, yani SSH sunucusuna bağlanıp kimlik doğrulaması gerçekleştirmesi gerekir.
SSH tunnel nedir? Benzer bir VPN üzerinden web'de gezinti yapmaya benzer şekilde, Secure Shell veya SSH şifreli bir bağlantı üzerinden ağ trafiğine "tunnel" olarak hizmet eden, güvenilir bir oturum sunan şifreli ağ protokolüdür. SSH, genellikle uzak bir makineye giriş yapmak ve komutları yürütmek için kullanılır.
22 SSH (Remote Login Protocol): Uzak sunucu bağlantı protokolüdür. Ağ üzerinde bulunan bir sunucuya bağlanmaya ve bağlanılan sunucu üzerinde komut çalıştırma, dosya transferi gibi işlemleri gerçekleştirmeye olanak sağlar.
TELNET olarak bilinen port Ftp portu ile neredeyse aynı işlemleri sağlamaktadır. İnternete bağlı olan çok kullanıcılı bir bilgisayara bağlanmak için gerçekleştirilen TCP/IP protokolüne Telnet adı verilmektedir.
Günümüzün bilgisayarlar arası iletişim protokollerinden en popüler olan HTTP, HTTPS, POP3, SSH, SMTP, TELNET ve FTP gibi protokoller TCP protokolünü kullanır ve her birinin kendine özel bir 0-65535 arası numarası bulunur.
SSH, Secure Shell anlamına gelir. Uzak sunucu/sisteme bağlanmak için kullanılan bir protokoldür. Bu komut sunucuip IP adresine ve kullanıcı kullanıcı adına sahip bir sunucuya sizi bağlar. Bir diğer ve daha basit bir bağlanma yolu ise ssh serverip kullanmak olacaktır.
DNS udp ve tcp için 53 nolu portu kullanıyor.
SSH Nedir:
Telnet'in güvenlik kısmı olmadığı için ilk olarak onun yedeği olarak ortaya çıkmıştır. Şuanda da uzak makine bağlantılarında en çok kullanılan protokoldür. Telnet'in aksine SSH güvenlik konusuna önem vermiş olup iletişimin şifreli olarak iletilmesini sağlamıştır.
SSH Yöntemi ile Bağlanmak
Windows'ta cmd (Command Prompt) açılır ve “ssh kullanıcıadı@ipadresi” komutu ile sanal makineye bağlanabilirsiniz. (Not: Eğer kullanmış olduğunuz Windows'ta ssh yüklü değilse Putty, Winscp, OpenSSH vb. gibi programlar ile bağlantı sağlayabilirsiniz.)
SSH anahtar; farklı şifreler girmek ve bu farklı şifreleri hatırlamak zorunda kalmamak için oluşturulan bir anahtardır. Kullanıcılara ait parmak izi niteliğinde olan bir anahtar olma özelliğini taşımaktadır. Bu durumda yapılabilecek en güvenli işlem SSH Public key kullanımı olacaktır.
Bir bilgisayar ile uzak bir bilgisayar arasında güvenli bir bağlantı kurulum yapılmasını sağlayan bir ağ protokolüdür. SSH protokolü ile birlikte bir kişi, bağlanacağı uzak sunucuya erişim sağlaması durumunda sunucu için de istediği şekilde yönetimi sağlayabilir.
SSH varsayılan olarak TCP port 22 üzerinde çalışır.
SSH Tunnelling şifrelenmiş SSH bağlantısı üzerinden uzak sunucuda çalışan uygulamaların trafiğini iki yönlü olarak güvenli bir biçimde taşımak için oluşturulmuş bir tekniktir. SSH Tunnelling üç tipte karşımıza çıkar. İlk ve en çok kullanılan tip Local Port Forwarding olarak bilinen yöntemdir.
Putty windows yüklü bilgisayarlarda, ağ üzerinden Linux işletim sistemli sunuculara, ssh protokolü ile terminal bağlantısı sağlayan bir programdır. Boyut olarak oldukça küçük, kurulum gerektirmeden de çalışabilen ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir yazılımdır.
Ters tünel güvenlik duvarı veya nat arkasındaki bilgisayarlara bağlanabilmek için kullanılıyor. İşin ana fikri şu; biz güvenlik duvarı arkasına bir bağlantı açamayabiliriz fakat o bize açabilir. Yani bağlantıyı ilk başlatan karşı taraf olursa bağlantı gerçekleşir.
IPSec, bir ağ üzerinden güvenli bağlantılar kurmak için bir dizi iletişim kuralı veya protokolüdür. İnternet Protokolü (IP), verilerin internet üzerinde nasıl dolaşacağını belirleyen ortak bir standarttır. IPSec, protokolü daha güvenli hale getirmek için şifreleme ve kimlik doğrulama işlevleri ekler.
SSL VPN, Web VPN olarak da bilinir. SSL VPN, VPN portallı ve VPN tünelli olarak iki farklı şekilde çalışır. Bir istemci SSL VPN ağ geçidine, ağ geçidi tarafından desteklenen bir yöntemle doğrulandıktan sonra web tarayıcısına erişim sağlar. Bu yapılan işlem VPN portallı olarak adlandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri