Lensin musluk suyuyla teması körlüğe neden olabilir Yaz demek sık sık duş almak demek. Kontakt lens gözdeyken duş almak çok tehlikeli. Zira musluk suyu ile lensin en ufak bir teması, gözde çok ağır, çok ciddi boyutu olan ve körlüğe kadar gidebilen sorunlara yol açabiliyor.
Eğer gözünüzde lens varken duş alırsanız gözünüze bulaşabilecek enfeksiyonlar için korunmasız olursunuz.
Lens kullanırken göze herhangi bir kimyasal madde kaçarsa derhal lenslerin çıkarılması ve gözlerin bol suyla yıkanması gereklidir. Yüzerken veya banyo yaparken kontakt lenslerin çıkarılması gereklidir.
Gözünüzde lens varken denize, havuza ve ne kadar temiz olsa da okyanusa bile girmek oldukça zararlıdır. Su içerisinde bulunan mikroorganizmaların gözünüz ile temas etmesi durumunda mikrop kapma riskiniz oldukça yüksek olacaktır. Bu yüzden hiçbir uzman doktor gözünüzde lens varken suya girmenizi tavsiye etmemektedir.
Ayrıca su, kontakt lenslerinizin şeklini değiştirmesine ve bunları uygularken gözlerinize yapışmasına neden olabilir, bu da genellikle ciddi rahatsızlığa ve bulanık görmeye neden olur .
İlgili 31 soru bulundu
Kontakt lens gözdeyken duş almak çok tehlikeli. Zira musluk suyu ile lensin en ufak bir teması, gözde çok ağır, çok ciddi boyutu olan ve körlüğe kadar gidebilen sorunlara yol açabiliyor.
Lens solüsyonu bittiğinde yeni lens solüsyonu ile birlikte yeni lens kabına geçiniz. Lensleriniz ile uyumayınız. Lensleriniz ile denize, havuza ve duşa girmeyiniz.
Kontak lensler sudaki çeşitli kimyasal maddeleri ve kirliliği absorbe edebileceğinden yüzücü gözlüğü olmadan kullanılmaları önerilmiyor. Ayrıca su altında gözler açılırsa lensler gözden çıkabiliyor. Yüzerken kontak lens ile yüzücü gözlüklerini birlikte kullanarak görme sorununuzu çözebilirsiniz.
Lens Varken Makyaj Temizleme
Tüm makyajı yüzünüzden çıkardıktan sonra ellerinizi iyice yıkayıp lensi de o şekilde güvenli olarak çıkarabilirsiniz.
Maskara: Rimeli her zaman lenslerinizi taktıktan sonra uygulayınız. Bir iki dakika kurumasını bekleyip sonra fırçalayınız. İçinde kirpik uzatmaya yarayan küçük katkı kıllar bulunan rimelleri kullanmayınız, zira bu kıllar düşebilir ve lenslerinizi kirletebilir.
Göz doktorunuz özel bir inisiyatif almadığı sürece programınızı değiştirmemelisiniz. Günlük lensler insanların kişisel yaşam programlarına göre daha uzun ya da daha kısa şekilde gözde kalabilir. Ancak ortalama süreler 13-14 saat civarındadır.
Eğer lensler uzun süre kullanılmayacaksa dezenfekte edilip özel lens saklama kutusunda taze lens suyu içine yerleştirilmeli. Bu şekilde suyun saklama özelliğine göre en fazla 7 gün saklanabilir. 7 gün sonunda lensler kullanılmasa da yeniden kutunun temizlenip suyun tamamen taze lens suyu ile değiştirilmesi gerekir.
DUŞ ALIRKEN LENSİNİZİ ÇIKARIN!
Zira musluk suyu ile lensin en ufak bir teması, gözde çok ağır, çok ciddi boyutu olan ve körlüğe kadar gidebilen sorunlara yol açabiliyor!
Bu rahatsız edici olabilir, ama kesinlikle tehlikeli değil. Onları dikkatlice yerine geri getirebilirsiniz. Ağlarken gözlerinizi ovmamak en iyisidir, çünkü merceklere zarar verebilirsiniz. Gözyaşlarınızı silmeniz ayrıca kontaklarınızın düşmesine neden olabilir, bu yüzden dikkatli olun!
Bir kişi ne zaman gözlerini ovuştursa veya çevresindeki bölgeye dokunsa bakteri ve virüslerin enfeksiyona yol açması için fırsat doğar. Lensle uyumak veya uzun süre boyunca takılan lensler de konjonktivit gelişme riskini artırırlar.
Lens kutusu içinde bulunan lens suyunu haftada bir olacak şekilde değiştirmek en etkili yöntemdir. Maksimum 30 gün süre aynı solüsyon içerisinde kalabilen lensler etkili kullanım için bu kadar bekletilmemelidir.
Lensi taktıkça yüzeyi kirleniyor. Süresi dolmasına rağmen kullanılan lensler, gözde alerjik problemlerin baş göstermesine neden olur. Üstelik kirli lenslerle de görüş kalitesi epey azalır.
Günlük veya uzun süreli kullanılabilen, ömürleri 3-12 ay arasında değişen kontakta lenslerdir. Uzun ömürleri olmasına karsı üzerinde oluşan birikintiler özellikle alerjik bulguların oluşmasına ve göz sağlığı açısından problemler yaratabilmektedir.
Lensleriniz göz yüzeyindeyken kuruluk hissedince, üzerine özellikle koruyucu içermeyen, tek kullanımlık suni göz yaşı damlası damlatabilirsiniz. Lens solüsyonunu gözünüzü nemlendirmek için kullanmayınız. Lens solüsyonunun içindeki bakteri karşıtı koruyucu maddeler göz yüzeyini tahriş edebilir.
Günlük saydam lenslerde 1 kutu içerisinde, her bir adedi 1 gün kullanımlı 30 adet lens bulunur, İki gözünüz aynı numara (dioptri) ise 1 kutuyu 15 gün kullanabilirsiniz. Göz numaralarınız farklı ise her bir numara için birer kutu lens almanız gerekir.
Örneğin aylık lenslerin kullanım süresi 30 gündür. 30 gün boyunca lensleri takabilirsiniz. 30 günün sonunda lensleri yenisi ile değiştirmeniz gerekiyor.
Gözde enfeksiyona ve görme bozukluklarına sebebiyet verebilir. Ayrıca havuz ve denize girerken de lens takmamız gerekir. Lens kullananlar duşa, havuza ve denize girmeden önce lensini kesinlikle çıkarmalı.
Günümüzde kontak lenslerin kullanım süresi günlük, 15 günlük ve 1 aylık olabilir. Belirtilmiş süreler sonunda lens atılır ve yeni bir lens takılır. Aylık lens bazen 1 ay gözde kalabilen lens olarak algılanmaktadır. Bütün lensler uyumadan önce mutlaka çıkarılmalıdır.
Kontakt Lenslerin Kullanım Süresi :
Günlük lensler günün sonunda mutlaka gözden çıkarılıp çöpe atılmalıdır. Lens, solüsyon kabına yerleştirilip ertesi gün kesinlikle tekrar kullanılmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri