Lepistes balıkların doğum ve kuluçka süreleri 23 ile 28 gün arasındadır. Bu süre bazen 30 güne kadar çıkabilir bazen de 20 güne kadar düşebilir. Lepistesler ayda bir kez doğururlar. Akvaryum şartları ise hamilelik sürecini doğrudan etkiyelebilir.
Balığın dayanıklılığına, genetik kalitesine, su sıcaklığına, iyi beslenmesine bağlı olarak 20-40 gün gibi bir gebelik döneminden sonra gelişkin yavrular yumurtlar. Dişi yumurtlamadan sonra iyi beslenmelidir, mümkünse canlı yem (yetişkin artemia, su piresi) kullanılmalıdır.
Balığınızın doğumunun yaklıştığını karnında ki siyahlıkla kısmen anlarsınız ama sakın sadece karnı siyahlaştı diyerek yavruluğa koymayın. Hatta yavruluğa koymayın.
Gündüz gece diye bir olay yoktur.
Erkeklerde bulunan gonopod dişilerde yoktur. Üreme: Canlı doğururlar, yavrulaması ve yavruların büyütülmesi kolaydır. Erkek sürekli dişinin peşinde takipte olacağı için her erkeğe birçok dişi düşmesi tavsiye edilir.
İlgili 33 soru bulundu
Erişkinler sanırım 20-30 arası yavruluyor. Erişkin bir lepistes 20-30 yavru mu ben ilk doğuran lepistesimden 19 tane aldım yetişkin haline geldiğinde 40-50 arası yapıyodu. eğer balığınızın güvenle doğum yapabileceği bir yer yoksa fazla verim alamazsınız çünki kendini güvende hissetmez..
Çok az kalır doğum tam bittiğinde balığınızın karnı iyice içine çekilecektir. Lepistesin doğumunun kesin olarak bittiğini kimse anlayamaz. Doğum süreci 1-2 saat gibi kısa bir sürede biteceği gibi bazen 1 güne kadar da uzayabilir.
Lepistes balıklarının doğumu başladığında akvaryum sıcaklığı 1-2 derece daha arttırılmalıdır. Bu işlem sonrasında doğum daha hızlı ve daha kolay olacaktır. Bazı balıkların doğum süresi 2 saat sürerken, bazılarının 2 gün süreceği unutulmamalıdır.
Lepistes balıkları hamilelik sırasında veya doğumdan hemen sonra ölürse, bu balıkların doğumdan önce hastalanmış olabileceğini gösterir. Bu durum, kötü bakım, kötü su koşulları ve yanlış su değerleri gibi çeşitli şeylerden kaynaklanıyor olabilir ve stres seviyeleri de bu balığın ölmesine yol açar.
Yavrular için ilk 1 hafta çok önemlidir.İyi beslenmeleri gerekir. Buda yine yavrulukta yada yavru tankında gerçekleşir. Daha sonra 3.haftada yavruları ana tanka koyabilirsiniz.
yukarıda değindiğim gibi canlı doğuranlarda lepistesler bir iki doğum sonrası büyük bir yüzdeyle ölürler kılıçlar ve diğer moli platiler daha dayanıklıdır bunu yıllar boyunca tecrübe ettik.
Bir haftalık olduklarında lepisteslerin cinsiyeti belirginleşmeye başlar. Erkek dişi ayrımını yapabilmek için balığın vücut şekli, yüzgeçleri ve rengi incelenmelidir.
Yem olarak pul yemleri çok küçül parçalar haline getirip verebilirsiniz. Solucan, artemia ve yavru toz yemlerini de kullanabilirsiniz. Burada önemli olan çok küçük ağızları olan yavruların yemleri kolayca yemesidir.
Ayırmaya gerek yok akvaryum bitkili bir sure sonra yeni balik almanız balik uremesi bakımından sağlıklı olur.
Eğer tatil yemi bulamıyorsanız 10 gün yemsizlikten birşey olmaz.
Balığın karnında önce yumurtaları oluşmaya başlar. Bu oluşum süresi ise, ortalama olarak 2-3 gün kadar sürer. Oluşum tamamlandığında dişi lepistesin karnı bal rengine yakın bir renk alır. Yumurtaların oluşum sürecinden sonra da dişi, suya östrojen salgılayarak erkekleri çiftleşmeye davet eder.
Doğumdan sonra dişiyi en azından birkaç saat sakin bir akvaryumda tutmak ve beslemek gerekir. Bu sayede karma akvaryuma gitmeden önce gücünü toplamış olur. Eğer yavru sayısı çok fazlaysa kendini toparlaması için birkaç gün dinlendirmek faydalı olacaktır. Ancak çok uzun süre yalnız kalmamalıdır.
yETERLİ OALCAKTIR. Aydınlıkta melekler yavrularla pek ilgilenmiyo gibi görünürler ama gece çökünce yavruların istirahatleri sırasında löp löp yutarlar. Su yüzeyinde olduğu kadar dipte de saklanma alanı oluşturmalısınız.
Tam olarak yetişkinliğe ulaşmaları ve anal yüzgeçlerinin sivrilerek gonopodyum isimli üreme organına dönüşmesi 2.5-3 ayı bulur. Dişilerin tam olarak yetişkinliğe ulaşması için 3 ay geçmelidir. Eğer balıklarınızın daha fazla üremesini istemiyorsanız dişi ve erkekleri ayırın. Hemen üremelerini istemek de doğru değildir.
Bu nedenle, küçük bir akvaryumda sadece erkeklerin beslenmesi önerilir ve eğer yer buna imkân veriyorsa, erkek başına 2-3 dişi olmalıdır. Gerekli ekipmanın ve canlı bitkilerin olması halinde, Lepistesler küçük akvaryumlarda bile kolayca yaşar ve çoğalırlar.
LEPİSTES yavruları 6 ayda yetişkinliğe erişirler.
Eğer balığı poşete koymadan önce bir iki gün aç bırakırsanız ve poşetşin üçte birini su gerisini hava doldurursanız ve su da sıcak ise ortalama 12 saat kadar yaşabiliyorlar.
Hamile kalmaları için yumurtaların döllenmesi gerekir. Yumurta oluştuktan sonra 3 haftalık bir kuluçka süreci başlar. Üç hafta sonunda 22-25 gün gibi bir sürede lepistesler yavrularını doğurur. Lepistes balığınızın içinde yavrular oluştukça sırtı siyah olmaya başlar.
Yetişkin lepistes balıklarınızı günde bir ya da iki defa besleyebilirsiniz. Ancak günde iki defa beslemenizde fayda vardır. Çünkü bir defada çok yem vermektense, iki defada daha küçük porsiyonlarda yem vermek daha faydalı olacaktır.
Petshoplardan temin edebileceğiniz Lepistes Balıklarında sağlıklı beslenme ve düzenli yaşam alanı sağlandığında dişileri 3-4, erkeklerin de 4-5 yıl kadar yaşayabildiği de gözlenmektedir. Lakin her tür bu kadar uzun süreler yaşayamıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri