Her yaşta görülebilmesine rağmen en sık 60-64 yaşlarında görülür. Yumurtalık kanseri görülme riski bazı koşullarda artmıştır, 40 yaş üzerinde olmak, çocuk doğurmamış olmak, yağdan zengin diyetle beslenmek, talk pudrası kullanmak ve ailede yumurtalık kanser öyküsüne sahip olmaktır.
Yumurtalık kanserinde ortalama tanı yaşı 63tür. Over kanser görülme sıklığı yaşla birlikte artmaktadır. 20 yaş altında germ hücreli over tümörleri belirginken, ara form tümörler 30lu 40li yaşlarda tipik olarak ortaya çıkar, 50 yaşından sonra ise epitel kökenli yumurtalık kanserleri belirgindir.
Birinci derece akrabalarında meme, yumurtalık ve kolon kanseri olanlar, hiç doğum yapmamış kadınlar, erken adet görenler, geç menopoza girenler, kısırlığı olanlar veya kısırlık tedavisi görenler ile genital bölgeye talk uygulayanlar risk altındadır.
Yumurtalık kanserinin en büyük belirtisi ileri safhalarında ise karında ele gelen kitle, aşağı doğru basınç hissi, karında sıvı birikmesi, karın şişliği, çevredeki organlara bası yapmasına bağlı olarak idrar ve bağırsak şikayetleri görülür. Yumurtalık kanserinin bazı türlerinde hormon düzensizlikleri görülebilir.
Yumurtalık kanseri belirtileri nelerdir? Yumurtalık (over) kanserleri ile birlikte ortaya çıkan en sık şikâyetler şişkinlik problemi, karnın özellikle alt kısmında rahatsızlık hissi, iştahta azalma veya devamlı tokluk hissi, hazımsızlık, mide bulantısı ve kilo kaybı şeklinde sıralanabilir.
İlgili 32 soru bulundu
Yukarıda belirtildiği gibi yumurtalık kanserleri erken dönemde bulgu vermediklerinden, özellikle menopoz sonrası yıllık jinekolojik muayene ve kasık ultrasonografisi, hastalığın erken tanısını sağlayabilir. Bu çerçevede menopoz sonrası kontroller önemlidir.
Jinekolojik muayeneyle birlikte Ca-125 düzeyinin kan testinde yüksek olması yumurtalık kanseri tanısını desteklemektedir. Bu durumda kesin tanı da ameliyat ile konulmaktadır. Şüpheli yumurtalık kitlesi olan hastalarda ameliyat sırasında hızlı patoloji (frozen inceleme) yapılması çok önemlidir.
Yumurtalık kanseri için geliştirilmiş bir tarama testi bulunmamaktadır. Düzenli jinekolojik muayenelerde yapılan ultrasonla yumurtalık bölgesinde büyüyen kitlelerin tespiti ile erken evrede tanı sağlanabilir. Daha ileri evrelerde şişkin karın ve karın altı ağrıları ile yapılan jinekolojik muayenede de tespit edilir.
Genellikle menopoz sonrası görülen ama bu yaş grubuyla sınırlı olmayan yumurtalık kanseri sinsice yayılan ölümcül bir kanser türü. Üreme çağındaki kadınlarda, hatta genç kızlarda bile görülebilen bu hastalığın teşhisi için yumurtalıklarda rastlanan her türlü kist ve kitlenin dikkatle değerlendirilmesi gerekiyor.
Hipofiz bezindeki tümörler, yumurtalık ya da rahimdeki kist, miyom, tümörler adet düzensizliğini getirmektedir. Rahim dokusunun kalınlaşması, rahim veya rahim ağzındaki polipler ve nadiren kanser adet düzensizliğini beraberinde getirmektedir. Bu sorunlar çözüldükten sonra adet düzensizliği de ortadan kalkmaktadır.
Karın şişkinliği olarak da adlandırılan karın şişliği, karaciğer kanserinin tipik belirtilerinden biridir. Karaciğer kanseri nedeniyle karın çeşitli nedenlerle şişebilir. Tümör büyümesi: Bir karaciğer tümörünün ilerlemesi, karaciğer kanseri olan kişilerde karın şişmesinin ana nedenidir.
Her yaşta görülebilmesine rağmen en sık 60-64 yaşlarında görülür.
Rahim ağzı kanseri genellikle orta ve ileri yaş kadınlarda görülse de, herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir. Hastalığın orta ve ileri yaşta kadınlarda sıklıkla görülmesinin sebebi, rahim ağzı kanseri oluşumunun 10-15 yıl gibi uzun bir sürede meydana gelmesidir.
Genç yaşlarda da görülüyor
Genellikle 30-50 yaş civarında ortaya çıkan rahim ağzı kanseri son yıllarda genç kadınlarda da görülmeye başlamıştır.
Yumurtalık kanseri riskiniz yüksekse, doktorunuz düzenli olarak transvajinal ultrason ile birlikte CA-125 kan testi yaptırmanızı önerebilir. Yumurtalık kanseri olan kadınların %80'i veya daha fazlası yüksek CA-125 seviyelerine sahiptir.
Karın da şiddetli ağrı ve karnın şişliği, dolgunluk hissi, bulantı kusma, gaz, ve bacak ağrısı gibi diğer rahatsız edici problemler de görülür. Yumurtalık kanseri normal kadın doğum muayenesinde teşhis edilemeyebilir, ancak büyümüş olan bir yumurtalık doktorun dikkatini çekebilir.
Hiç cinsellik yaşamamış bakire kadınlarda, rahim ağzı kanserinin görülme olasılığı yüzde 0'dır.
Yumurtalık kanseri; kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden biridir. Aynı zamanda da tedavi süreci oldukça zordur. Günümüzde her 100 kadından yaklaşık 2'sinde görülen yumurtalık kanserinin tanısında geç kalınmaktadır ve hastalık teşhis edildiğinde kanserin ilerlemiş olduğu görülmektedir.
Yumurtalık kanseri ağrı yapar mı? Bel, karın ve kasıklarda ağrı, regl dönemi harici geçmeyen karın ağrısı bu kanser türüne işaret eden belirtiler olabilir.
Bunlar şu şekilde sıralanabilir: Dayanılmayacak boyutta karın ve kasık ağrıları, normal dışı seyreden bel ağrıları, karında anormal şişlik meydana gelmesi, adet düzensizliğinin olması, cinsel ilişki sırasında ağrı olması, göğüslerde ağrı olması, kasık bölgesinde ele kitle gelmesi, aşırı halsizlik ve bulantı.Yumurtalık ...
Yumurtalık kanserlerinin neredeyse %30'u jinekolojik muayene esnasında tesadüfen fark edilir. İleri dönemde ise vajinal kanama, karında fazla şişlik, karında asit birikimi gibi problemler kendini gösterir.
Bu sebeple her yıl düzenli olarak jinekolojik muayeneye girmek olası bir durumda erken tanı konulması için büyük bir rol oynar. Erken dönemde tanı konulması ve uygun tedavi yönteminin belirlenmesiyle yumurtalık kanseri %90 oranında iyileşir.
Yumurtalık kanseri kasık ve karın ağrısı şeklinde belirti verebiliyor. Bazen kolik tarzda karın ağrısı ve şişkinlik bağırsak (kolon) kanserinin habercisi olabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri