Bu türün de, bu şekilde kötü kokmasının sebebi, çürüyen et kokusuna sebep olan kimyasalların, aynı zamanda leş yiyici böcekleri (özellikle sinekleri) üzerine çekmesidir.
Ana vatanı Güney Afrika'dır. Adi kaktüslere benzerler. Yıldız şeklinde çiçekler açarlar. Çiçek açtıklarında ortaya kokuşmuş bir et, hayvan ölüsü kokusu yayarlar.
Sıcak ortamları seven bir bitki olduğu bilinmektedir. Uzun süre olmamak kaydı ile direk güneş ışığında kalabilir. Az sulama ve az bakım ile çok güzel çiçekler açar. Leş kaktüsü bakımı son derece kolay olan bir bitkidir.
Kaktüs yetiştirilirken ilkbahar, yaz ve güz mevsimlerinde haftada bir olarak düzenli sulama yapmak gerekir. Kış aylarında ise uzun güncel boyunca kaktüs suya gereksinim duymaz. Bu açıdan 3 ay boyunca susuz olarak canlı kalabilir.
Sık sulamaya karşı toleransı yoktur. Fazla suya maruz kaldığında çürüme yapabilir. Toprak kuruduğunda sulama yapılması yeterli olacaktır. Leş kaktüs doğru bakıldığında her sene çiçek açacaktır.
İlgili 33 soru bulundu
Nem, kaktüslerde yumuşama başlatır. Bu yüzden ilk yapılması gereken şey, kaktüsleri toprağından çıkarmak ve kuru zeminde 5-10 gün arası bekletmektir. Kaktüsün bol suya ihtiyacı yoktur. Ancak düzgün büyümesi için düzenli aralıklarla su verilmesi gerekir.
Kaktüslerin çiçeğinin ömrü ise 3 ile 4 hafta arasında değişmektedir.
Sıcaklık, ışık ve nem: Kaktüs, bolca güneş almayı ve sıcağı seven bir bitki olduğundan onu evin en çok güneş alan yerlerinde yetiştirmeye özen gösterin. Pencere pervazlarında ya da balkonlarınızda yetiştirebileceğiniz kaktüslerin yalnızca öğlen güneşine doğrudan maruz kalmasını engelleyin.
Saksıda yetişmeye adapte olan kaktüsler en çok 45 derece sıcaklıkta canlı kalabilir. Kış soğuklarında ise -20 dereceye kadar kendini koruyabilir. Saksıyı konumlandırırken rüzgardan uzak tutmanızda fayda olacak.
Kaktüs çiçeklerinin kış aylarında sulanmasına gerek yoktur. Eğer çok kuru olduğu düşünülüyorsa, az bir su verilebilir. Kaktüsler genellikle yaz aylarında gelişme gösteren çiçeklerden biridir. Yaz aylarında havanın ısınmasıyla birlikte sulama işlemlerine başlanabilir.
Ziraa kaktüsler fazla suyu, fazla nemi kesinlikle sevmezler. Fazla sulama ve nem kaktüslerde anından yumuşa başlatır. Bu durumda yapmanız gereken kaktüsleri hemen toprağından çıkarmak ve kuru bir zemin üzerinde 5-10 gün bekletmektir.
Yetiştirilen kaktüslerin, en verimli şekilde büyümesi isteniyorsa mutlaka her sene en geç iki senede bir toprakları değiştirilmelidir. Ayrıca büyüyen bitkinin boyutlarına göre saksı da değiştirilmelidir. Her yıl saksı değiştirilirken, bir önceki saksıdan 2 numara daha büyük saksı seçilmelidir.
Bu görüntünün sebebi kök çürümesidir. Aşağıdan yumuşamaya ve sararmaya ve de sonrasında kahverengiye dönmeye başlayan kaktüsün kökleri çürümüş demektir. Kaktüslerde kök çürümesinin sebebi de genellikle fazla sulama veya yanlış toprak seçiminden dolayı toprağın nemi fazla tutmasıdır. Yani yine sulama sorunlarıdır.
Yukarıda bahsettiğimiz Amorphophallus titanum ile boyut bakımından benzerdir ve tıpkı onun gibi leş yiyici böcekleri üzerine çeken bir koku salgılar. Bu konu, onun "leş" gibi kokmasına neden olur - ki isminin nedeni de budur.
Büyük, çiğ eti andıran çiçekleri, çürümüş hayvan ölüsü gibi kokar ve bu yüzden “leş kaktüs” denir. Bu bitkilerin bazı türleri, kurak iklimlerde yetiştirilebilen dayanıklı bitkilerdir ve çiçekleri nedeniyle süs bitkisi olarak yetiştirilirler. Leş kaktüs bakımı oldukça kolay türlerden biridir.
Leş kaktüsü çiçeği, Apocynaceae familyasına ait bir türdür. En güzel çiçeklere sahip çeşitleri ise stapelia, orbea, huernia gibi türleridir. Leş kaktüsü türleri yetiştiği coğrafyanın özelliklerine göre farklı şartlarda yetişir. Genellikle yaz aylarında çiçeklenen kaktüsler hızlı büyüme gösterir.
Hayvan gübresi yerine kaktüs bitkinize çiçek açtıran veya çiçek coşturan vitamin olarak bilinen gübreleri verebilirsiniz. Gübre vermek için ise genellikle ilkbahar ayını tercih etmelisiniz. Kaktüs bitkilerine kıs aylarında gübre vermenize gerek kalmaz.
Stres ve Gerginliği Azaltma: Kaktüs bakmak, gözleri yormadan uzak nesnelere odaklanma imkanı sağlayarak stresi ve gerginliği azaltabilir. Oksijen Üretimi ile Solunum Sağlığına Katkı: Kaktüsler, fotosentez sırasında oksijen üretirler, bu da iç mekanlardaki hava kalitesini artırarak solunum sağlığına katkıda bulunabilir.
Kaktüsü çoğaltmak için yavru kökü ile birlikte çoğaltmanız gerekmektedir. Kaktüsü bir bıçak yardımı ile yavru kökünden ayırın. Bu ayırma işleminde olabildiğince hassas olmanızda fayda vardır. Kaktüs için uygun olan toprağı temin ettikten sonra elde ettiğiniz bu kökü iyice derine ekin.
Son dönemlerde sıkça talep göre dikensiz kaktüsler 'skulent' olarak adlandırılmaktadır. Kaktüslerin doğal ortamı çöl olsa da evlerde daha uzun yaşamaları ve çürümemeleri için evde de bakılabilecek halde üretildiklerinden güneşe direkt olarak maruz kalmaları halinde tepki verdikleri görülmektedir.
Yılbaşı kaktüsü ya da yılbaşı çiçeği olarak bildiğimiz bu bitki de yatak odalarında bulunması faydalı bitkilerdendir. Kırmızı, pembe veya beyaz çiçekleri olan bu bitkiyi balkon veya pencere önlerinde büyütebilirsiniz. Ancak havaların soğumaya başlaması ile birlikte evlerinize, yatak odalarınıza almalısınız.
Kaktüsler kış aylarında çoğu bitki gibi uykuya geçerler bu nedenle bahar ve yaz aylarında bol ışıklı, güneş alan bir ortamda olmaları gelişimleri için çok önemlidir.
Kaktüs çiçeğinin anlamı genel olarak; sadakat, dayanıklılık, mücadele, savaş gibi anlamlarla yorumlanır. Kaktüslerin bakım istemeyen çiçekler olması, yapraklarındaki sulardan kendisini beslemesi, kaktüslerin mücadele eden ruhunu temsil eder.
İlkbahar, yaz ve sonbahar aylarında kaktüs yetiştirmek için en ideal ortam balkondur. Kapalı yerde kaktüs yetiştiriyorsanız odayı gün içinde sık sık havalandırmanız gerekmektedir. Gübre: Sukkulent ve kaktüslere asla hayvan gübresi verilmemelidir. Halk arasında 'vitamin' olarak bilinen suni gübrelerden vermeniz gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri