Yumurtanın sarısı tavuğun yediği besine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Yeşil bitkilerle, sarı mısırla veya yeşil mercimekle beslenen tavukların yumurtalarının sarısı koyudur. Çünkü bu besinlerdeki sarı renk pigmenti (daha çok karotenoid) konsantrasyonu oldukça yüksektir.
Yumurta sarısına rengini veren asıl maddeler ksantofil ve karotenoidlerdir. Yumurtlayan tavuklar bu maddeleri kendileri sentezleyemediği için dışarıdan yedikleriyle birlikte alırlar. Eğer yumurtlayan tavuk tahıl ve buğday ağırlıklı besleniyorsa, yumurtanın sarı kısmı daha açık renkte olmaktadır.
Yumurta kabuk rengi, tavuğun genetik yapısına göre belirlenir.Tavuk ırkına göre değişiklik gösteren pigmentler sebebiyle farklı renklerde yumurtalar oluşur. Yumurta kabuğunda kahverengi renge sebep olan ana pigment protoporfirin IX, mavi veya yeşil rengi oluşturan pigment ise biliverdindir.
Yumurtanın beyaz veya kahverengi olması besin değerini herhangi bir şekilde etkilemez. Her iki yumurtada aynı miktarda protein ve mineral içerir. Elbette tavuğun yediği yem yumurtanın besin değerinin oluşmasında fark yaratabilir, ancak rengi değil. Yumurtanın rengini belirleyen etken ise tavuğun cinsidir.
Tavuk diyetine eklenen yağ, sözde yumurtaların tadını daha iyi hale getirebilir. Mısır yağı veya sığır içyağı gibi şeyler yumurtaların tadını daha iyi hale getirebilir.
İlgili 32 soru bulundu
Tavuklardan daha fazla yumurta elde etmenin en iyi yolu tavukların iyi beslenmesi ve bakılmasıdır. İyi beslenmeyen tavuklardaki yumurta sayısı düşüktür. Tavuklar iyi yumurta vermeleri için karışık yem ile besletilmelidir. Verilebilecek yemler ise mısır, buğday ve arpadır.
Yumurtanın sarısı tavuğun yediği besine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Yeşil bitkilerle, sarı mısırla veya yeşil mercimekle beslenen tavukların yumurtalarının sarısı koyudur. Çünkü bu besinlerdeki sarı renk pigmenti (daha çok karotenoid) konsantrasyonu oldukça yüksektir.
Özgür tavuk yumurtasının beyazı, endüstri yumurtasına göre, daha sağlam ve daha susuzdur. Özgür tavuk yumurtasının sarısı daha dolgun ve rengi daha koyudur. Yılın belirli dönemlerinde (doğal, dönemsel değişim mevcuttur) doğal yumurtaların sarısı daha da dolgun olur ve rengi altınımsı turuncu renk alır.
Yumurtanın sarısında demir vardır. Yumurtaya uzun bir süre ısı uygulanırsa yumurtanın sarısının içeriğinde yer alan demir, yumurtanın beyazında bulunan hidrojen sülfür ile reaksiyona girer. Bu reaksiyon demir sülfür formunun oluşmasına neden olur. Yumurtanın sarısının dış yüzeyinin renk değiştirme nedeni budur.
Organik yumurtaların iç kısmı sarı renkte olmalıdır. İç kısmı kırmızı renkte olan yumurtalar kesinlikle alınmamalıdır.” Balcı, “'1' ile başlayan kod, gezen tavuk yumurtası kodudur.
Yumurta sarısının tonu doğrudan, yumurtlayan tavuğun beslenmesiyle bağlantılı. Eğer tavuk ağırlıklı olarak tahıllarla besleniyorsa yumurtanın sarısı açık bir tonda olur. Mısır, ot ve böceklerle besleniyorsa yumurta sarısının rengi turuncuya çalar.
Yani aslında yumurtaların son ana kadar rengi bile yoktur. Yumurta rengi farklı olsa da besin değeri, lezzeti ve pişme şekilleri bakımından iki renk yumurtanın da içi aynıdır. Her iki yumurtada da aynı miktarda protein, vitamin ve mineral bulunur.
Diğer bir deyişle tavuğun cinsi yumurtanın rengini belirliyor. Beyaz kulak memesi (evet yanlış duymadınız) olan beyaz tüylü tavuklar kuluçkaya yattığı zaman ortaya beyaz yumurtalar çıkarken kırmızı kulak memesine sahip ve kahverengi-kırmızı tüylü olan tavukların yumurtası çoğunlukla kahverengi oluyor.
1-Ligorin Tavukları: Dünya üzerinde en önemli tavuk türlerinden biridir. Bu hayvanın yumurta verimi oldukça yüksektir. Ortalama yıllık 300 adet yumurta verebilen bu tavuğun, zaman zaman verdiği yumurta sayısı 340 kadar çıktığı görülmüştür. Günümüzde yumurta verimi en yüksek olarak bilinir.
Cevap oldukça basittir. Tavukların cinsine göre yumurtaların rengi değişir. Yumurtalar farklı renklerde olabilir. Hatta marketlerde beyaz ve kahverengi yumurta oldukça yaygındır.
Çift Sarılı Yumurtalar ve Oluşumları Hakkında
Ona özel bir anlam yüklemek doğru olmaz. Tamamen tavuğun biyolojik yapısıyla alakalı bir yumurtlama biçimiyle ortaya çıkar. Diğer yumurtadan daha büyük olduğu ve çift sarı içerdiği için besin değeri iki kat fazladır.
Yumurtanın sarısı hemen dağılıyorsa o yumurta bayattır. Eğer akı hafif bir renge sahipse tazedir demektir. Taze yumurtaların sarısı parlaktır. Kırdığımız yumurtanın sarısının parlaklığı da taze olup olmadığını gösterir.
Tavuklar, genellikle arpa, mısır ve buğday gibi tahıllarla besleniyor. Bunun yanında meyve ve sebze de tüketebiliyorlar. Sevdikleri bitkisel yiyecekler arasında marul, lahana ve ot ilk sıralarda yer alıyor.
YAPILIŞI: 10 dakikalık bir sürede yumurtayı kaynattıktan sonra beyazını çıkartıp sarısını kaseye alın. Çatalla ezdikten sonra yoğurt ya da anne sütü tercih edin.
İçeriğinde bulundurduğu A, D, E, B grubu vitaminleri sayesinde oldukça besleyici özelliklere sahip mavi yumurtanın çeşitli faydaları bulunur. Demir ve çinko gibi birçok önemli minerali de içerisinde bulunduran mavi yumurtanın faydaları şu şekildedir: Mavi yumurta kansızlığın giderilmesine yardımcı olur.
'Gezen tavuk' kelimesi ise tavukların hangi besinlerle beslendiğine dair bir anlam içermez; sürekli olarak kafeste beslenmediklerine ve hareket etmelerine izin verildiğine işaret eder. Böylelikle, gezen bir tavuktan temin edilen yumurta organik olmayabilir. Böylelikle, her köy yumurtası da organik değildir.
Yeşil yapraklı sebzeler: Ispanak, pazı ve diğer koyu yeşil yapraklı sebzeler içerdikleri zengin folik asit sayesinde yumurta kalitesini artırıyorlar. Ayrıca genetik anormalliklere bağlı düşük riskini de azaltıyorlar. Brokoli: Yumurtlama için hayati önem taşıyan C vitamini ve folik asit açısından zengin bir besin.
Yumurta tembelliği için soğan kürü öneriliyor. Bunun yanı sıra yeşil sebzeler ıspanak, karalahana, brüksel lahanası, kuşkonmaz ile marul gibi yeşil sebzeler folik asit ve demir içerikleriyle yumurta kalitesinin artmasına yardımcı oluyorlar.
Kansızlıktan, sindirim sorunlarına, kadın hastalıklarından kalp hastalıklarına ve kansere kadar pek çok rahatsızlık için önerilen kuru incir kürünün genel faydaları şöyledir: Yumurta gelişimine yardımcı olur ve hamile kalmayı kolaylaştırır. Kaliteli yumurtaların artmasına yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri