2023 AV YASAĞI NE ZAMAN BİTİYOR? 15 Nisan'da başlayan av yasağı 31 Ağustos 2023 Perşembe tarihinde son bulacak. Balıkçılar 1 Eylül'de vira bismillah diyerek balık sezonuna başlayacak.
Nisan ayında en fazla avlanan balıklar kalkan, levrek, mercandır. Mayıs: Gümüş, izmarit, mercan, mersin, mezgit, levrek, kaya balığı en lezzetli balıklardır. Mayıs ayı deniz canlıları ve balıklar açısından çok zengin çeşitlilik gösteren bir aydır.
İlimiz sınırları içerisinde bulunan iç sularımızda 5/1 Ticari numaralı ve 5/2 Numaralı Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi hakkındaki tebliğ hükümleri gereğince 15 Aralık 2022 – 31 Mart 2023 tarihleri arasında Turna (Esox lucius) balığı avcılığı yasaklanmıştır.
Balık sezonu sona erdi. 15 Nisan itibariyle denizlerde avlanma yasağı başladı. Yasak 31 Ağustos'ta sona erecek. Denizlerde avlanma yasağı 15 Nisan 2023 itibariyle başladı, yasak 31 Ağustos 2023 tarihinde son bulacak.
İlgili 19 soru bulundu
Balık sezonu açıldı mı, av yasağı kalktı mı? 1 Eylül itibariyle av yasağının kalkmasıyla birlikte vatandaşların özlediği balıklar tezgâhlarda yerini aldı. 15 Nisan'da başlayan av yasağı geçtiğimiz Cuma günü son buldu ve balık severlerin balık hasreti sona erdi.
Denizlerde 15 Nisan'da başlayan av yasağı 1 Eylül itibarıyla sona erdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı av sezonu açılış programı sonrası balıkçılar 'Vira Bismillah' diyerek denize açıldı. 4 buçuk ay süren av yasağı sonrasında atılan ilk ağlar balıkla doldu.
İç Sularımızda Balık Av Yasağı 1 Mart 2023 Tarihi İtibariyle Başladı
Sazan, Kadife, Şiraz ve Yayın gibi iç su balıklarının av yasağı 15 Mart 2023 Çarşamba günü başlayacaktır. 5/1 ve 5/2 Numaralı Ticari ve Amatör Avcılığı Düzenleyen Tebliğlere göre; iç sularımızda 15 Mart-15 Haziran tarihleri arasında yasak uygulanacaktır.
Erkeklerde maksimum uzunluk 90 – 100 cm; maksimum ağırlık ise 5 – 8 kg.dır. Buna karşın dişilerde ise maksimum uzunluk 150 cm; maksimum ağırlık ise 35 kg.dır. AV YASAĞI: Tüm iç sularda 15 Aralık-31 Mart tarihleri arasında avcılığı yasaktır.
Yani yakala bırak şeklinde levrek avı yapılmaktadır. Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte levrekler Karadeniz bölgesinden marmara ve ege bölgelerini kullanarak akdeniz'e göç ederler ve akdenizde Aralık ayı ile birlikte yumurtaya girerler.
Levrek balıkları, canlı yemler veya yapay yemler ile donatılmış oltalarla avlanabilir. Canlı yemler arasında küçük balıklar, karides veya yengeç gibi deniz canlıları bulunabilir.
Kıyı suları, sahiller, haliçler, lagünler akarsuların denize döküldüğü yerler doğal yaşam alanıdır ve hatta geçici olarak akarsuların içlerine girebilirler. Tüm Akdeniz ve ona bağlı Karadeniz, Marmara, Ege denizlerinde, Akdeniz dışında Norveç ve Senegal arasındaki Doğu Atlantik kıyıları doğal yayılım alanıdır.
Ocak, Şubat, Mart: Kış aylarında hamsi, mezgit, barbunya, istavrit ve kefal balıkları tutulabilir. Nisan, Mayıs, Haziran: İlkbaharda çipura, levrek, tekir, sardalya ve torik gibi balıklar tutulabilir. Temmuz, Ağustos, Eylül: Yaz aylarında palamut, orkinos, çipura, levrek, torik ve lüfer gibi balıklar tutulabilir.
Denizlerde av sezonu 1 Eylül Cuma günü itibariyle başlayacak.
1 Eylül'de başlayan denizlerde av sezonu 15 Nisan'da sona eriyor. 15 Nisan'da başlayacak olan yasak sonrasında denizlerde; büyük kayıklar, gırgırlar ve troller ile balık avlanılamayacak. Denizlerde av yasağı başlıyor, yasak öncesi denize açılan balıkçılar artık son ağlarını atıyor.
Bu belgenin alınması veya avcılık sırasında bulundurulması zorunlu değildir.
Kıyı balıkçılığı yapanların mümkün oldukça uzun kamışları tercih etmeleri, balık tutma alanını genişleteceğinden daha verimli olur. Tekne balıkçılığı için ise kısa kamışlar daha uygundur. - Olta kamışının tasarımı kullanıcıların dikkat etmesi gereken önemli özellikler arasında yer alır.
“MADDE 20 – (3) Donanımlı sportif dalışlarda ve dalış teknelerinde avcılık için kullanılan zıpkın ve benzeri araç ve gereçler bulundurulmaz, kullanılmaz ve su ürünleri avcılığı yapılmaz.”
“5.628 TL.
Amatör Balıkçılık kurallarını düzenleyen 5/2 Numaralı Tebliğ kurallarına aykırı olarak avcılık yapan kişilere 1380 sayılı Su Ürünleri kanununun 36. maddesinin k-3 bendi gereğince 2023 yılı için 1.654 TL İdari Para Cezası düzenlenmekte ve su ürünlerine el konulmaktadır.
Av yasağı genellikle balıkların üreme döneminde uygulanır. Örneğin, Türkiye'de 2023 yılı için belirlenen av yasağı takvimine göre, 15 Nisan-31 Ağustos tarihleri arasında uygulanmaktadır. Av yasağı tarihleri, balık türlerinin neslinin devamı için koruma amaçlı olarak belirlenir.
Ocak ayında uskumru, lüfer, palamut, istavrit, Şubat ayında kalkan, tekir uskumru, lüfer, Mart'ta kefal, levrek ve kalkanın en lezzetli zamanı. Nisan'da ise kalkan mercan, levrek, kılıç ve kırlangıç yenmeli.
Törende konuşma yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Murat Genc; “Bilindiği üzere bakanlığımızca yürütülmekte olan balıkçılık politikaları gereği av sezonu her sene 15 Nisanda kapanıp 1 Eylülde açılmaktadır. İlimizde 38 adet balıkçı barınağı bulunmaktadır.
AV SEZONU NE ZAMAN BAŞLADI? 2023-2024 av dönemi 26 Ağustos'ta bıldırcın, üveyik, alakarga, küçük karga, ekinkargası, leşkargası, karabatak, saksağan, yaban domuzu ve çakal avı ile başladı.
01.09.2023 tarihinde sona erecek avlanma yasağının bitişi ile 2023-2024 Su Ürünleri Avlanma dönemi başlayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri