Bir Michelin Yıldızı, çok iyi malzemelerin kullanıldığı, yüksek standartta ve belirli bir istikrarda yemeklerin pişirildiği restoranlara veriliyor. İki Michelin Yıldızı, restoranın şefinin karakterinin ve yeteneğinin yemeklere yansıdığı durumlarda takdim ediliyor.
Ali Güngörmüş, Michelin Yıldızı alan ilk Türk şef.
Bir MICHELIN Yıldızı, farklı tatlara sahip yemeklerin sürekli olarak yüksek standartlarda hazırlandığı, en kaliteli malzemeleri kullanan restoranlara verilir. Şefin kişiliği ve yeteneği ustalıkla hazırlanmış yemeklerinde kendini gösterdiğinde iki MICHELIN Yıldızı verilir; yiyecekleri rafine ve ilham vericidir.
1, 2 ve 3 olmak üzere yıldızlar hiyerarşiye sahip olur. Kendi kategorisinde en iyi olan restoranlar 1 yıldız, mükemmel bir mutfağa ve servise sahip olan ve güzergâh değiştirmeyi hak eden restoran 2 yıldız, özel bir mutfağa ve servise sahip olan ve tekrar gidilmeyi hak eden restoran ise 3 yıldız sahibi olur.
1 yıldız “Alanında çok iyi bir restoran” demek. 2 yıldız “Öyle mükemmel bir yemek ki kesinlikle rotanızı değiştirmenize değecek” anlamına gelirken, 3 yıldız “Fevkalade bir mutfak, özel bir yolculuğa değer” anlamını taşıyor.
İlgili 16 soru bulundu
Michelin Yıldızı Alan Türk Şefler
Bu değerlendirme sonucunda seçilen 53 restoran bir ödül töreniyle açıklandı.
Güvenli anket yolu ile yapılan oylamalarda her yılın en iyi 100 şefi seçilirken 2020'nin en iyileri de bu oylamalarla seçildi. Binlerce kişinin yer aldığı oylama ile listede Türkiye'den yalnızca Türk Şef Fatih Tutak yer aldı.
Michelin Rehberi'nin, restoranların ve şeflerin yaşamında çok önemli bir yeri var. Bunun sebebi dünyanın hemen her yerinde, mutfak içerisindeki en yüksek kalite standartlarını ve iyi yemeği temsil etme misyonuna sahip olması. Özellikle, Michelin Yıldızı uygulaması restoranlar için kritik bir öneme sahip.
Dünyada 480 restoranın Michelin Yıldızı bulunuyor. Bunların 349'unun tek yıldızı var. 81 restoranın 2 Michelin Yıldızı, 50 restoranın ise 3 Michelin yıldızı bulunuyor. Bu yıldız o kadar değerli ki Avrupa'nın gastronomi merkezlerinden Londra'da bile faaliyette 3 yıldızlı 3 tane restoran bulunuyor.
Bir Michelin Yıldızı, çok iyi malzemelerin kullanıldığı, yüksek standartta yemeklerin pişirildiği restoranlara veriliyor. İki Michelin Yıldızı, restoranın şefinin karakterinin ve yeteneğinin yemeklere yansıdığı durumlarda verilmektedir.
Seçkide yer alan restoranlardan Pandeli, Karaköy Lokantası, Alaf, Aheste, Tershane, Giritli, Calipso, Cuma, Sade Beş Denizler Mutfağı ve Aman da Bravo; Bib Gourmand ile ödüllendirildi. Neolokal bir de sürdürülebilir gastronomiye yönelik öncü yaklaşımından Michelin Yıldızı'nın yanı sıra Yeşil Yıldız da aldı.
Bir ülkede yıldızlı restoran olabilmesi için Michelin rehberinin o ülkede yayımlanıyor olması gerekiyor. Bu yüzden Türkiye'de Michelin yıldızlı restoran yok.
Uçucu mutfak tavrı ve olağanüstü İngiliz mutfağı ile tanınan Gordon Ramsay, tartışmasız dünyanın en ünlü şefidir. Kariyeri boyunca 16 Michelin yıldızı ile ödüllendirilmiş olmasına rağmen, şu anda yedi Michelin yıldızına sahip.
Michelin Rehberi, İstanbul'u yeni destinasyonu olarak belirlediğinden bu yana gastronomi sektörünü tatlı bir telaş almıştı. Nihayet 11 Ekim'de sonuçlar açıklandığında mutluluk ve gururu bir arada yaşadık. Restoranlarımızdan TURK 2 yıldız, Mikla, Neolokal, Nicole ve Araka 1 yıldızla ödüllendirildi.
Tekrar Dublin'e dönen Dede, 2017'de baş aşçı olarak 400 kişilik küçük bir kasaba olan Baltimore'daki bir restoranda çalıştı. 2018 yılında ilk Michelin yıldızını alan başarılı Türk şef, İrlanda'daki Restoranı'nda yaptığı yemeklerle ikinci Michelin yıldızını aldı.
MICHELIN Yeşil Yıldız nedir? Yeşil Yıldız, her yıl yenilenen bir ödüldür. Sürdürülebilir gastronomiye yönelik cesur, duyarlı ve son derece kararlı yaklaşımları nedeniyle kendilerini farklı kılan restoranları vurgular.
Michelin Rehberi (Fransızca: Guide Michelin) veya Michelin Kırmızı Rehberi; Fransız araba lastiği üreticisi Michelin tarafından otel mutfaklarına ve restoranlara verilen bir prestij ödülüdür.
Michelin Yıldızı nasıl alınır? Michelin Yıldızı, firmasıYa bağlı müfettişlerin değerlendirmeleri sonucunda veriliyor. Bu müfettişler, şirket tarafından gastronomi konusunda derin bilgisi, merakı ve tecrübesi olan kişiler arasından seçiliyor. Ayrıca bu işi de çok gizli bir şekilde yapıyorlar.
İlk Michelin yıldızını 2018 yılında alan Ahmet Dede, 2020 yılının Haziran ayında, kendi soyadını taşıyan 'Dede' restoranı açtı. Bu restoranda Türk lezzetlerini sunan Ahmet Dede, 2021 yılında tekrar Michelin yıldızı aldı.
Michelin Guide'ında 3249 restoranı bulunan Fransa'da bu restoranların 30 tanesi 3 yıldızlı, 74 tanesi 2 yıldızlı ve 534 tanesi ise 1 yıldızlı derecelendirmeye sahip. Paris, Bordeaux, Strazburg ve Lyon şehirlerinde bulunan Michelin Yıldızlı restoranlar, gastronomi dünyasının en iyilerinden.
Ahmet Dede kariyeri
Kısa bir süre sonra evliliği biten Dede, çeşitli yıldız sahibi restoranlarda deneyim kazanmış ve bu meslek aşkı sonunda ona Michelin yıldızını getirmiştir. 2018'de ilk Michelin yıldızını alan Dede, sonrasında kendi restoranını kurmuş ve bu restoran için de 2021 yılında Michelin yıldızı almıştır.
İki Michelin Yıldızı, restoranın şefinin karakterinin ve yeteneğinin yemeklere yansıdığı durumlarda takdim ediliyor. Üç Michelin Yıldızı ise kariyerinin zirvesinde olan ve yemek pişirme yöntemi bir sanata dönüşen şeflerin yönettiği restoranlara layık görülüyor.
Auguste Escoffier, 28 Ekim 1846 tarihinde Villeneuve-Loubet'de doğan ve Monte Carlo'da 12 Şubat 1935'de vefat eden, bir Fransız şef, lokantacı ve yemek muharriridi. Auguste Escoffier'ye, kendisinden evvel, Marie-Antoine Carême'e verilen "aşçıların kralı, kralların aşçısı" unvanı verilmiştir.
İngiltere, Galler ve İskoçya da Michelin yıldızlı restoranların bolca bulunduğu ülkeler arasında. Büyük Britanya'da Michelin yıldızlı 1211 restoran bulunuyor. Birçok kültürün harmanlandığı bu ülkeler, kendi yerel lezzetleri dışında diğer ülke mutfaklarının çok iyi örnekleriyle da bu yıldızları almaya hak kazanıyor.
Harika bir arkadaş ve 2 Michelin yıldızlı bir şef olmasının yanı sıra, muhteşem bir bisikletçi @arellanofernan ... Bugün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri