Kıyma ve sakatatı buzdolabında 1-2 gün, dondurucuda 3-4 ay saklayabilirsiniz. Pişmiş et ve et yemeklerini buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklayabilirsiniz.
Et yaklaşık beş dakika kadar ısıtın. Toplam süre etin büyüklüğü ve miktarına göre değişir. Ayrıca, taze pişmiş bifteklerin kabarık ve keskin kenarlarını elde etmenizde mümkün. Tek yapmanız gereken şey et tekrar ısıtıldığında, ocakta hızlı bir şekilde kızarmaktır.
Pişen et soframızda, oda sıcaklığında mümkün olduğunca kısa süre tutulmalı (en fazla 2 saat), tüketilemeyecek kısımlar buzdolabına alınmalıdır. Buzdolabında saklanan pişmiş ürün tüketileceği miktarlarda ısıtılarak, kalan kısım ise 3-4 gün içinde tüketilmelidir.
Ancak bazı yiyeceklerin tekrardan ısıtılarak tüketilmesi ise ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirir. Etli ve tavuklu yemekler, etler, yumurtalar üzerinde kolaylıkla bakteri üreyebilen yiyecekler arasında yer alıyor.
Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan et yemekleri, hem sıcak, hem de soğuk bir şekilde servis edilebilir. Fırın ve tencerede pişirilen etler genellikle sıcak servis edilirken, çiğ veya az pişmiş etler soğuk bir şekilde tüketilir.
İlgili 35 soru bulundu
Kıyma ve sakatatı buzdolabında 1-2 gün, dondurucuda 3-4 ay saklayabilirsiniz. Pişmiş et ve et yemeklerini buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklayabilirsiniz.
Yemeklerin en fazla 1 kere ısıtılması gerekir.
Yemeğin ısıtıldığı, kokusunun gelmesi ile anlaşılacaktır. Pişirilen ya da kavrulan et derin dondurucuda en fazla 3 ay, çiğ kıyma ise 4 ay saklanabilir.
Öyle besinler var ki pişirildiği gibi tüketilmesi gerekiyor. Çünkü ikinci kez ısıtılıp tüketildiğinde zehirleme olasılığı çok yüksek. İşte uzmanlara göre ikinci kez ısıtılıp yenildiğinde zehirleme olasılığı yüksek o besinler: Ispanak, mantar, yumurta, tavuk, kereviz, pancar, patates, pirinç.
Pişmiş et ve et yemeklerini buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklayabilirsiniz.
Ayrıca pişirmeden soğutmaya kadar geçen süre de önemlidir. Genel olarak yiyecekleri bir kereden fazla ısıtmak iyi değildir. Artan yemekler 1 defadan fazla ısıtılmamalıdır. Birkaç kez yapmak bakterilerin çoğalmasına neden olur çünkü büyüme için ideal sıcaklık 5-65 ºC arasında sağlanır.
Bonfile, kuşbaşı, biftek gibi parçaları buzdolabında 3-5 gün, sakatat ve kıymaları ise 2 ay kadar buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Kemikli etler ise önce küçük parçalara ayrılmalı, streç filme sarılmalı, ardından buzdolabı poşetine konulmalıdır.
Pişmiş tavuk buzdolabında 3 gün kadar bozulmadan durabilir. Bu süre 5 güne kadar çıkabilir. Ancak gıda zehirlenmesi yaşanmaması için dikkat etmekte fayda vardır. Pişmiş tavuğu buzlukta saklamak ise daha garanti olmaktadır.
Mangalda pişen etin suyu ve yağının kömüre damlamasıyla oluşan dumanların yeniden etin üzerine yapışmasının kanserojen etkiye yol açtığını vurgulayan Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Alper Ata, aynı nedenle, sacda pişirilen ette de kanser riskinin arttığını kaydetti.
Etin yumuşamasını sağlamak için hazırlayacağınız sosa mutlaka limon suyu, sirke ya da yoğurt suyu gibi asidik bir malzeme ilave etmelisiniz. Bu sayede etin protein yapısında değişiklik olacak ve yumuşayacaktır.
Tavuk yeniden ısıtıldığında kötü reaksiyon gösteren proteinlere sahiptir. Soğuk tavuk ısıtıldığında sindirim sorunlarına yol açabilir.
1- TAVUK :
Tavuk, en fazla buzdolabında saklanan yiyeceklerdendir, çünkü çabuk bozulmaz ve ısıtıldığında da tadını korumaktadır. Ama tavuk aslında ya taze pişmiş ya da soğuk olarak tüketilmelidir. Tavuğu tekrar ısıtmak, protein kompozisyonunun değişmesine dolayısı ile de düzgünce sindirilememesine sebep olmaktadır.
Sabah kahvaltıların vazgeçilmezi protein kaynağı yumurta tekrar ısıtılmaması gereken besinler arasında yer almaktadır. Yumurta, yumurta içeren yemekler ve sosların tekrar ısıtılmasıyla yumurtanın protein yapısı parçalanır ve içerisindeki su miktarı azalmaktadır bununla birlikte gıda zehirlenmesine sebep olabilmektedir.
Pişirdiğimiz yemekleri daha sonra yenmek üzere buzdolabına olabildiğince çabuk kaldırmalıyız. Dışarıda beklediği süre arttıkça içinde zararlı bakterilerin üreme ihtimali artıyor. Hele de sıcak günlerde... Tabi yeni pişmiş, çok sıcak, yeni kaynamış bir yemek de hemen buzdolabına kaldırılmamalı.
Bu nedenle yemek piştikten 2 saat sonda buzdolabına kaldırılmalı. Sıcak havalarda bu süre daha uzun sürebilir. Soğuk havalarda yemek tezgahta birkaç saat kaldığında bozulmaz ancak sıcak havalarda pişirdiğiniz yemeğin bozulmaması için saatlerce bekletmemeniz çok önemli.
Patates piştikten sonra tekrar ısıtıldığında yada oda sıcaklığında uzun süre bırakıldığında, toksit etki yaratıp besin zehirlenmesine neden olabiliyor. Besin değerlerini yüksek ısıda kaybeden patatesi bekletmeden tüketmenizi tavsiye ederiz.
Kurban etinin sıcakta bozulabildiği biliniyor. Ayrıca kurban etiyle ilgili dikkatli olunması pek çok konu bulunuyor. Et en fazla üç gün buzdolabında tutuluyor.
Et, oda sıcaklığında en fazla 3-4 saat tutulmalıdır. Daha fazla bekleyen ette şişme ve morarma meydana gelerek kısa sürede bozulabilir.
➽Eti kavrulmuş veya haşlanmış olarak dondurucuya koyabilirsiniz. Haşladığınız etin suyunu süzüp uygun kaplara koyup dondurucuya kaldırın. ➽Pişmiş kıymayı derin dondurucuda 1-2 ay, etleri 2-3 ay saklayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri