lezzet - Nişanyan Sözlük. Arapça lḏḏ kökünden gelen laḏḏa(t) لَذَّة “tad, özellikle güzel tad” sözcüğünden alıntıdır.
Lezzet kelimesinin kökeni Arapça dilidir. Lezzet kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı leẕẕet şeklindedir.
Lokanta kelimesi, Türkçeye İtalyanca locanda sözünden girmiştir. Restoran sözcüğü ise Türkçeye Fransızcadan geçmiş bir sözcük (Fransızca: Restaurant) olup; "yenilemek", "onarmak" anlamlarına gelen restaurer kökünden gelmektedir.
yemek - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yé- veya ye- “yemek” fiilinden evrilmiştir. Eski Türkçe yé- fiilinden Türkiye Türkçesi +(A)mAk ekiyle türetilmiştir.
1. Tadı güzel, yenmesi hoş ve zevkli olan: Öyle lezzetli şekerdir bu şeker (Süleyman Çelebi). 2. Zevkli, hoşa giden: İşte bana bu belâların bir dakîkası şimdiye kadar yaşayışımdan lezzetli geliyor (Nâmık Kemal). Lezzetli heyecanlar ve tehlikelerle dolu…
İlgili 32 soru bulundu
lezzet - Nişanyan Sözlük. Arapça lḏḏ kökünden gelen laḏḏa(t) لَذَّة “tad, özellikle güzel tad” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça laḏḏa لَذَّ “tatlı idi” fiilinin faˁla(t) vezninde ism-i merresidir.
Türk Dil Kurumu'na göre orijinal kelimesi ''özgün, fabrikası tarafından yapılan ve taklit olmayan araç gereçler, otantik, alışılagelenden daha değişik, şaşırtıcı nitelikte olan'' gibi anlamlara gelmektedir. Fransızca original kelimesinden Türkçeye geçmiş bir sözcüktür. Aynı zamanda sıfat olarak kullanılır.
turşu - Nişanyan Sözlük. Farsça turş ترش “ekşi veya tuzlu” sözcüğünden +ī ekiyle türetilmiştir. Bu sözcük Avestaca tarşna- “kurumak, susamak” fiili ile eş kökenlidir.
köfte - Nişanyan Sözlük. Farsça kōfte کوفته “(havanda) dövülmüş, çiğnenmiş” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Farsça kōftan, kūs کوفتن, کوس “dövmek, vurmak” fiilinin +a ekiyle geçmiş zaman fiil sıfatıdır.
Köken 1. Osmanlı Türkçesi یمك (yemek) sözcüğünden devralındı, o da Ana Türkçe *jē- (“yemek”, eylem) sözcüğünden, yukarıdaki Köken 1'e bakın (yeme + -k).
"Şef" kelimesi, bir mutfağın yöneticisi olan chef de cuisine (Fransızca telaffuz: [ʃɛf.də.kɥi.zin]), teriminden türetilmiştir.
Fransızca menu “1. küçük şey, önemsiz, ayrıntı, 2. ayrıntılı yemek listesi” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Latince minutus “küçük, önemsiz” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Latince minuere “küçültmek” fiilinin +()t° ekiyle geçmiş zaman fiil sıfatıdır.
Menü kelimesi Fransız'ca dan dilimize geçmiş olup sözlük anlamı detay, ayrıntı anlamına gelmektedir.
Günümüzde Türkiye Cumhuriyeti'nde kullanılan Türkiye, Eski Fransızcadaki Turquie sözcüğünden türemiştir.
ticaret - Nişanyan Sözlük. Arapça tcr kökünden gelen ticāra(t) تجارة “tüccarlık, alışveriş” sözcüğünden alıntıdır.
Ticaret kelimesinin kökeni Arapça dilidir.
Farsça piyāz پیاز “soğan” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Orta Farsça aynı anlama gelen pidāz sözcüğünden evrilmiştir.
Farsça "tuzlu" anlamında "şûr" ve "yemek" anlamındaki "âbâ" birleşiminden. Şûr-âbâ'dan çorba olmuş. Tuzlu aş demek.
Pide kelimesinin kökeni Rumca dilidir.
Salatalık Turşusu (Kornişon Turşusu)
biri halsiz, boş bakınca karşıdaki insanın dile getirdiği deyim. ortaokulda bi arkadaşa turşu derdik. daima boş bakardı.. hoca: (derse girer. millet beden eğitiminden çıkmış, halsizdir.) ne bu ya turşu gibi olmuşsunuz.
Diskalifiye, elenmek ile aynı anlamı taşıyan bir sözcüktür. Ancak diskalifiye de bir yarışta yarışarak değil kusur işleme sonucu elenmektir. Yani diskalifiye olmak yarışamaz hale gelmektir. Spor dışı ve oyun dışı bırakılmak olarak da tanımlanır.
Demo, bazı kapalı kaynak kodlu ve ücretli yazılımların kısıtlı ve ücretsiz sürümlerinde verilen addır. Demolarda genellikle önemli işlevlerden bazıları kullanılamaz. Örneğin bir demo yazılım ile yapılan çalışmayı sabit diske kopyalamak mümkün olmayabilir.
Cevap: Bir işi yapabilmek için sarf edilen çaba, güç.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri