Yemeğin adı, İstanbul'daki popüler Beyti restoranının sahibi Beyti Güler'den geliyor. 1961'de İsviçre'yi ziyaret ettiği sırada İsviçreli kasap Möller'in et hazırlama yöntemini gördükten sonra kendi yemeğini oluşturmada ondan ilham aldı.
Tarihçe. Beyti Güler, 1740'larda Afşar İmparatorluğu'nun saldırısından sonra Semerkant'tan Kırım'a kaçan Türklerin soyundan gelmektedir. 1870'lerde Kırım Savaşı'nın ardından aile Romanya'da Dobruca'ya taşındı. Daha sonra aile 1935 yılında Türkiye'ye göç etti.
Beyti Güler, ilkokulu İstanbul'da okudu. Daha sonra Sultanahmed Erkek Sanat Okulu'nu bitiren Güler, liseden sonra babasının bakkal dükkanında ve fırında çalıştı ve 1945 yılında restoran işletmeciliğine başladı. Güler, halen Florya'da iki oğluyla birlikte Beyti Restaurant'ı yönetmektedir.
Bugün sizlere urfa yöresine ait bir lezzeti olan beyti kebabı nasıl yapılır onu araştırdık. İşte beyti kebabı yapmanın püf noktaları... Daha çok Adana ve Urfa yöresinde yapılan bu lezzet hem hamur işlerini hem de kebabı sevenlerin vazgeçemeyecekleri yemekler arasında yer alacak.
Köftesi için; kıyma, yumurta, rendelenmiş soğan ve sarımsak, yarım çay bardağı galeta unu, karabiber, pul biber ve tuzu derince bir kaba alarak yoğuralım. Köfteleri yassı ve uzun şekiller oluşturarak pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine yerleştirelim.185 derece ısınmış fırında 10-12 dakika fırınlayalım.
İlgili 21 soru bulundu
Aile. Soy, nesil. (Mimarlık) İçinde oturup barınılacak yapı.
Kuzu böbrek yatağı kemiğinden sıyrılıp rulo şeklinde sarılmasıyla elde edilir.
Kuzu kıymasını, sarımsakları,maydanozu, tuzu ve baharatları derin bir kapta yoğurun.
Kebabın Orta Doğu gibi yerlerde çok eski bir tarihi olsa bile, Türkler tarafından yaygın hale getirilmiştir. Türk usulü kebap şiş üzerinde yapılabildiği gibi, güveç, köfte ve diğer formlarda da olabilir. Kebap mutfağı dünyaya Müslümanlık etkisiyle paralel olarak yayılmıştır.
Hem de 70 yıldan beri yaşıyor... Beyti Güler çok renkli bir kişiliğe sahiptir. Başta Vehbi Koç olmak üzere İstanbul'un gelmiş geçmiş başarılı iş adamlarının sevgisini kazanmış bir girişimcidir.
Güler ailesi 1934 yılında Kırım'dan göç etmiş. Bakkallık ve fırıncılık yapan baba Abdulmuttalip Güler işleri bozulunca 1945 yılında 4 masa ve 20 sandalyeli bir lokanta açmış. Başlangıçta kuru fasulye, pilav satarken zamanla köfte ve ızgara et yapmaya başlamışlar.
1929 yılında Romanya'da doğan Beyti Güler, 1935 yılında ailesiyle birlikte Romanya'dan Türkiye'ye geldi. Bir süre Edirne'de ikamet ettikten sonra İstanbul'a taşınan Güler, ilkokulu İstanbul'da okudu.
Beyti genel olarak adana kebap içeriğiyle aynı olmakta birlikte, içinde fazladan maydonoz ve sarımsak bulunmaktadır.
ADANA MI ACI URFA MI? Sevilerek tüketilen yemeklerden olan Adana ve Urfa kebabından Adana kebabı acı olanıdır. Urfa kebabına göre Adana kebabı daha fazla acılı olur. Acı seven kişilerin kebap yerken tercih etmesi gereken kebap türü Adana kebaptır.
Fiyatı: ₺215,00
Beyti Kebap (1,5) yanında gelenler, soğan salatası, mevsim salatası, ezme, cacık, közlenmiş soğan , közlenmiş domates, közlenmiş biber, ızgara mantar, fındık lahmacun, yeşillik olarak sunumu yapılmaktadır.
Biz bu işi bildik bileli bu kebabın adı 'Adana'dır. Acı katılmayan kebaba da 'Acısız Adana' denir. Kıymanın içine sarımsak katıyorlar 'Beyti' diyorlar. Acı katmıyorlar 'Urfa' diyorlar.
Bulgur pilavı ve yoğurt eşliğinde sunabilirsiniz. Afiyet olsun.
1 Porsiyon (Orta) Beyti Kebabı 489,37 kaloridir. Beyti Kebabı içeriğinde 27,50 Karbonhidrat(g), 24,12 Protein(g), 30,73 yağ(g), 2,00 lif(g), 673,07 Sodyum(mg), 541,34 potasyum(mg), 113,60 Kalsiyum(mg), 141,95 A Vitamini(ui), 5,08 C Vitamini(mg), 2,77 ve Demir barındırır.
Bu tarifi köy yufkası ile de yapabilirsiniz. Öncelikle iç harcını hazırlayın. Kıymaya rondodan geçirdiğiniz soğan, sarımsak ve baharatları ekleyin suyu da ekleyip güzelce yoğurun 3'e bölün.
Açıklama: Migros Uzman Kasap kalitesi ve güvencesi ile özenle denetlenen kuzuların sırt bölgesinden elden edilen kemiksiz, yumuşak ve lezzetli bir ettir.
beyt / بيت
Ev, oda,hane.
Urfa yöresi ile özdeşleştirilen beyti, kuzu eti ile hazırlanır. Lavaş ekmeğinin içerisinde servis edilen bu yemek, protein ve demir bakımından oldukça zengindir. Yoğurt ve domates sosu ile servis edilir.
Türkçe sözcük, Ad halinde Dürme işi, silindir biçiminde kıvırma. anlamına gelir. Türkçe dilinden alınan dürüm kelimesi (halk ağzı) İçine türlü katıklar konularak sarılmış yufka ekmeği ya da ince pide. anlamındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri