Doğrulanmış Cevap. Domatesi ile ünlü olan şehrimiz Antalya'dır. Antalya ülkemizin güneyinde ve akdeniz iklimine sahip olması nedeniyle meyve ve sebze yetiştiricilğinde oldukça önemli bir yerdedir.
Domates yetiştiriciliğinde ülkemizde ilk sırayı yaklaşık %20,6 ile Antalya ili alır. daha sonra ,2 ile Bursa, %7,8 ile İzmir ili gelir.
Doğrulanmış Cevap. Domatesi ile ünlü şehrimiz ANTALYA şehridir. Akdeniz bölgesinde bulunur.
'Çanakkale domatesi' denince akla ilk, Kumkale Ovası gelse de Kösedere ve Tuzla bölgesi de domates yetiştiriciliğinde öne çıkan yerler konumunda. Bunun yanı sıra Kaz Dağları'nın eteklerinde bulunan Bayramiç ilçesinin köylerinde de üretilen domateslerin hasadı yapılıyor.
Ankara'nın Ayaş ilçesine özgü bir cins olan Ayaş domates, ülkemizin en verimli domates çeşitleri arasında yer alıyor. Tamamen doğal koşullarda ve ata tohumundan üretilen bu domates türü, ince kabuklara ve sulu bir yapıya sahip. Ancak ince kabukları, Ayaş domatesinin raf ömrünün de kısa olmasına yol açıyor.
İlgili 44 soru bulundu
Türkiye'de de en çok üretilen sebze konumunda olan domatesin, 2017 verilerine göre yılda 13 milyon tona yakın üretimi yapılıyor. Üretim yapılan bölgelerin başında Akdeniz ve Ege Bölgesi gelirken, şehirler olarak baktığımızda sırasıyla Antalya, Bursa ve Manisa gelmektedir.
Domates Nerede Yetişir? Domates ülkemizde en çok Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde yetiştiriliyor. Domatesin en çok yetiştirildiği iller arasında ise Antalya, Bursa ve Manisa sayılıyor.
Domates (Solanum lycopersicum), patlıcangiller (Solanaceae) ailesinden, anavatanı Güney ve Orta Amerika olan, meyvesi yenebilen otsu bitki türü.
domatesin anavatanının Güney Amerika'nın orta ve güney kısımları olduğunu bildirmiştir. Bugün kültürü yapılan domateslerin L.hirsitum, L. peruvianum ve. L. pimpinellifolium' dan faydalanarak geliştirildiği, ana materyalin ise L.peruvianum olduğu bilinmektedir.. edilmektedir.
Eskişehir'in Çifteler ilçesinde jeotermal su kaynağı kullanılarak üretim yapılan bir serada, yıllık ortalama 60 bin fide ile bin 200 ton domates yetiştiriliyor. Özellikle kış aylarında hava sıcaklıklarının sıfırın altına düşmesine rağmen, sıcak su sayesinde yılın her döneminde farklı çeşitlerde domates üretilebiliyor.
%40'lık örtü altı tarıma uygun arazisi bulunan Antalya domatesin en çok yetiştirildiği yerler arasında yer alır. 10 derece altında verimliliği düşen domates yetiştiriciliği ortalama yıllık sıcaklık değeri 22 olan Antalya bölgesinde yetişir. Domates yetiştiriciliğinde Türkiye'deki toplam üretimin %20'sini karşılar.
Yalova'nın bazı köylerinde yetişen pembe domatesler, İstanbul'da satılıyor. İstanbul'un pahalı yerlerinde kilosunu 10 liradan sattıklarını söylediler. Daha çok üretilirse, daha ucuza tüketilebilir.
Sebze ve meyve üretiminde Türkiye'nin en önemli merkezlerinden Bursa'nın salçalık domates üretiminde üs konumunda bulunduğunu dile getiren Aygül, şöyle konuştu: "Ülkemizin salçalık domates üretimi 4,5 milyon ton. Bunun 1 milyon tondan fazlası Bursa'da üretiliyor. Bursa'nın da önemli kısmını Karacabey karşılıyor.
9. Ayaş domatesi ülkemizin nitemetlerinden.
En lezzetli domates olarak biliniyor.
Yaklaşık 28 çeşit domates var.
genel olarak söylendiğinde ithal olmayan domates anlamı taşıyan, bölgesel/yöresel olarak söylendiğinde o yörede yetişen domates anlamına gelen sıfat tamlaması.
Piennolo Domatesleri İtalya, Campania, Vesivius bölgesinde 1850'li yıllardan beri yetiştirilen bir domates türüdür. Vesivius, Vezüv dağının eteklerinde bulunan bir yerleşim bölgesidir. Her volkanik dağ bölgesinde olduğu gibi Vesivius'da volkanik küllerden oluşmuş gevşek ve şevli bir toprak yapısına sahiptir.
Türkiye'de yoğun istek üzerine Antalya'da mor domates tarımı yapılmaktadır. Özellikle de Rus halkın çok severek tükettiği mor domates, Türkiye'de Akdeniz ikliminde kolayca yetişmektedir. Fideden büyüyen domatesler, meyve verip olgunlaşınca ve mor rengi alınca hasat edilmektedir.
Sarı Domates Nerede Yetişir? Güney ve Orta Amerika'nın yaygın bir yiyeceği olan sarı domates, ılıman iklimlerde kolayca yetişmektedir. Türkiye'de ise sera üretimi yaygındır. Saro boğa domatesi adıyla yetiştirilen sarı domates türü, genellikle Rusya topraklarında verimli şekilde yetişmektedir.
Türkiye domates salçası üretiminin %64`ü Bursa`da gerçekleşmektedir.
Bayraktar (1953) ve daha sonra Oraman'ın (1968) bildirişlerine göre domatesin Türkiye'ye gelişi 1770'ler civarına rastlamakta- dır. Önce Akdeniz Bölgesi'ne muhtemelen Adana'ya giren domates daha sonra İstanbul'a ve Marmara'ya geçmiş ardından da diğer bölgelerimize dağılmıştır.
Doğal marmande domates verimli çeşitlerden olmaktadır. Ancak, düz, kalın etli ve tatlı, lezzetli bir yapıya sahip olmaktadır. Kısımlar halinde ekim yapıldığı zaman daha çok verim alınmaktadır.
Sunagri Rio Grande Bursa Domates Tohumu Salçalık (10 Gr.) Salçalık olarak bilinen, sert, standart sanayi tipi, açık tarla yetiştiriciliğine uygun yer domatesi çeşididir. Meyveler yumurta şeklinde uzun konik görünümlü, kırmızı renkte, sert kabukludur. meyveler ortalama 95-100 gr. büyüklüğündedir.
ev hanımları tarafından salça yapımı için kullanılan domates türüdür, eliptik bir şekli vardır. salça yapımı için tercih edilmesinin sebebi etli bir domates olmasıymış. bursa ve çevresinde birçok salça fabrikası olması, bu domates türünün salça için uygun olduğu görüşünü destekler nitelikte olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri