LGBT veya GLBT ya da LGBTQ+, 1990'larda LGB kısaltmasından sonra ortaya çıktı ve 1980'lerin ortaları ile sonlarından bu yana gey sözcüğü yerine kullanılarak LGBT topluluğunu temsil etmeye başladı. Birçok etkinci, gey topluluğu kullanımının eksik bir tanımlama olduğunu düşünerek LGBT topluluğu kullanımına geçti.
Bu kimi zaman LGBTT (lezbiyen, gey, biseksüel, transseksüel veya travesti) veya LGBTI (lezbiyen, gey, biseksüel, transgender, intersex), LGBT+QIA (Lezbiyen, Gay, Bisexsüel, Transexsüel, Queer, İntersex, Asexsüel), LGBTTIQ (Lezbiyen, Gay, Biseksüel, Travesti, Transseksüel, Intersex, Queer) biçiminde de kullanılmaktadır.
1900'lardan itibaren kullanılmaya başlayan "LGBT", eşcinsel hakları mücadelesinde kullanılan çatı kelimedir. Eşcinsel hareketi olarak adlandırılan LGBT hareketi, eşcinsel kelimesinin travesti, transseksüel ve biseksüelliği kapsamıyor oluşu nedeniyle çatı kelime olmaktan çıkmıştır.
Gay, lezbiyen, biseksüel, transseksüel, travesti gibi sözcüklerin birleşimi ile ortaya çıkmıştır. Eşcinsel hakları mücadelesinde kullanılan LGBT kelimesi eşcinselliği temsil etmektedir. LGBT, ilk olarak 1990'larda LGB kısaltmasından sonra ortaya çıkmıştır.
Yeni toplumsal hareketler içinde anılan LGBT hareketini, cinsel yönelimleri nedeniyle toplumdan dışlanan, bastırılan, marjinalize edilip çoğu zaman yok sayılan bireylerin farklılıklarıyla beraber toplumun eşit bireyleri olarak tanınmaları ve ayrımcılığa uğramamaları için yürüttükleri mücadele olarak tanımlamak ...
İlgili 19 soru bulundu
Bunlar Arjantin, Belçika, Birleşik Krallık, Brezilya, Danimarka, Fransa, Kanada, İspanya, İsveç, İzlanda, Lüksemburg, Hollanda, Norveç, Güney Afrika, Uruguay ve Yeni Zelanda'dır. Bu tam anlamıyla ayrımcı olmama durumu evlilik ve evlat edinme haklarını da kapsamaktadır.
Eşcinsellik nedir ? Cinsel yönelim kişinin hangi cinsiyete yönelik cinsel ve duygusal çekim duyduğuyla ilgili bir özelliktir. Eşcinsellik (homoseksüellik) bu çekimin kişinin kendi cinsiyetinden kişilere yönelik olmasıdır.
LGBTT: Lezbiyen, gey, biseksüel, transseksüel veya travesti. LGBTİ : Lezbiyen, gey, biseksüel, transgender, intersex. LGBT+QIA: Lezbiyen, Gay, Bisexsüel, Transexsüel, Queer, İntersex, Asexsüel. LGBTTIQ: Lezbiyen, Gay, Biseksüel, Travesti, Transseksüel, Intersex, Queer şeklinde de kullanılmaktadır.
LGBTI+ topluluğunun en ünlü sembolü, 1970'lerin sonlarından bu yana yaygın şekilde kullanılan altı çizgili gökkuşağı bayrağı.
Bayrakların her biri farklı renkte olmak üzere sekiz şeridi vardı ve her bir renk eşcinsel toplumun farklı bir bileşenini temsil ediyordu: kırmızı yaşamı, turuncu iyileşmeyi ve gelişmeyi, sarı güneşi, yeşil doğayı, çivit mavisi uyumu, mor maneviyatı, cam göbeği sanatı ve cart pembe cinselliği.
(Pratikte asla yasaklanmadı, 1988'de yasallaştı.)
Homofobi, eşcinsellere veya eşcinselliğe karşı duyulan nefret, önyargı, hoşnutsuzluk, korku veya ayrımcılıktır. Geniş manası ile diğer cinsel yönelimlere sahip olan LGBT kişileri de içerir. Sıfat olarak, homofobisi olan kişiler homofobik olarak anılır.
Birçok gökkuşağı bayrağının tasarımı "geleneksel" (kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, çivit mavisi ve menekşe) renk düzenini takıp etmektedir. Gökkuşağı bayraklarının kullanımı çok eski bir gelenektir; dünya çapında birçok kültürde çeşitlilik, içericilik, umut ve arzunun bir simgesi olarak gösteriliyor.
Lezbiyen, Gey, Biseksüel, cinsel yönelim; Trans, cinsiyet kimliği; İnterseks ise cinsiyet durumu/ka- rakteristiğidir.
Bu açıdan cinsel yönelim, dört kategoride incelenebilir: aynı cinsiyete ilgi duyma (eşcinsellik - homoseksüellik), farklı cinsiyete ilgi duyma (heteroseksüellik), iki cinsiyete de ilgi duyma (biseksüellik), hiçbir cinsiyete ilgi duymama (aseksüellik).
Birçok aktivist, gey topluluğu kullanımının eksik bir tanımlama olduğunu düşünerek LGBT topluluğu kullanımına geçti. Bu bazen LGBTT (lezbiyen, gey, biseksüel, transseksüel veya travesti) şeklinde de yazılır. 1900'lardan itibaren kullanılmaya başlayan “LGBT”, eşcinsel hakları mücadelesinde kullanılan çatı kelimedir.
Gökkuşağı bayrağı tam anlamıyla 1994 yılında LGBTi Onur sembolü haline geldi. 1994 yılında Stonewall ayaklanmalarının 25'inci yıl dönümünü anmak için Baker, 1.60 km uzunluğunda gökkuşağı bayrağı tasarladı. Gökkuşağı bayrağı günümüzde uluslararası LGBTi Onur sembolü olarak kullanılıyor.
1970'lerin sonlarında bu amblemi yaratan Amerikalı eşcinsel aktivist Gilbert Baker, ABD'nin bağımsızlığının 200'üncü yılını kutladığı 1976'da bu tasarımın ortaya çıktığını söylüyor.
GÖKKUŞAĞININ LGBT SEMBOLÜ OLMA TARİHİ
Baker, bayrağın 8 çizgili orjinal versiyonundaki her renge bir anlam yükledi: Yukarıdan aşağıya pembe cinsellik, kırmızı hayat, turuncu iyileşme, sarı güneş ışığı, yeşil doğa, turkuvaz sihir ve sanat, çivit mavisi huzur, mor ise ruhu temsil ediyordu.
Aktör LGBT Hareketi'nin raporuna göre, LGBT haklarında ilk beş ülke sırasıyla; Hollanda, Belçika, İsveç, Danimarka, İzlanda olurken, Türkiye 63. sırada yer aldı.
OutNow'un kurucusu ve yöneticisi Ian Johnson, "Resmi olmayan bilgilere göre Türkiye'de 3 milyondan fazla eşcinsel yaşıyor ve Türkiye, LGBT'lerin kendilerini en çok baskı altında hissettiği ülkelerden biri" diyor.
Galatasaray Spor Kulübü ise bugün (29 Haziran), Yönetim Kurulu Sözcüsü Remzi Sanver'in yaptığı açıklama ile Taylan Antalyalı'nın paylaşımından dolayı kendisinin yanında olduklarını ve her türlü desteği verdiklerini kamuoyuna duyurdu.
Femboy (alternatif olarak femboi olarak da yazılır), elbiseler, etekler ve/veya uyluk gibi geleneksel olarak kadınsı özellikler sergileyen bir erkeği ifade etmek için kullanılan modern bir argo terimdir. Kadınsı ve oğlanın bir portmantosu olarak da anılırmaktadır.
Kuir veya Queer, heteroseksüel veya cisseksüel olmayan insanlar için kullanılan bir şemsiye tabirdir. LGBT tanımlarını tekrar yapan; bunların cinsel olduğu kadar sosyolojik, entelektüel ve politik açılımlarıyla tarihsel, kültürel gelişimlerini de anlatan teoridir.
Skolyoseksüel (skoliosexual): Genderqueer/Non-binary ve transgender kişi ve ifadelere (na-trans olarak tanımlanmayan kişilere) karşı çekim duyan. Panseksüel: Biyolojik cinsiyete, cinsiyet kimliğine veya ifadesine bakmaksızın herkese karşı çekim duyan.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri