LGS tercihlerini yaparken genel yüzdelik dilime bakılmalıdır. Çünkü X şehrindeki bir okula Y şehrinden de öğrenciler tercihte bulunabilir. Bu sebeple tercihlerde genel yüzdelik dilim dikkate alınmalıdır.
Sınavda aldıkları puanlara göre tercihlerini yapacak öğrenciler Genel yüzdelik dilim ve il yüzdelik dilimini baz alacaklar. İl yüzdelik dilimi öğrencinin aldığı puanın il genelindeki sıralamasını ifade ederken, genel yüzdelik dilim ise Türkiye genelini ifade ediyor.
Tercihlerde genel yüzdelik mi yoksa il yüzdelik mi kullanılır? Tercih yaparken öngörü olması amacıyla baktığımız okulların 2021 yılı taban yüzdelik dilimleri genel yüzdelik dilimdir ve merkezi yerleştirmede iller arası hareketlilikte olabileceği için genel yüzdelik dilim kullanılmalıdır.
Yüzdelik dilim, öğrencinin aldığı yerleştirmeye esas puan ile sınava giren tüm öğrencilerin içinde başarı sıralamasını gösteren değerdir. Adaylar, tercih işlemlerini yaparken genel yüzdelik dilim ve il bazında yüzdelik dilimlerden yola çıkarak geçtiğimiz yılın taban puanlarından faydalanacaklar.
Diğer bir deyişle adayın Türkiye genelinde veya ilde kaçıncı olduğunun yüzde olarak ifade edilmesidir.
İlgili 43 soru bulundu
Bu sene sınava1 milyon 30 bin 195 öğrenci girdi. Bu her bir yüzdelik dilim 10 bin 302 öğrenci var demektir. Devlet okullarının geçen sene hangi dilimden öğrenci aldıklarına bakarak fikir sahibi olacağız.
Kurt, “Merkezi yerleşmede yüzdelik dilimi 0.5 aralığında seçsinler. Son 5 yılın yüzdelik dilimlerine baksınlar” dedi. Font Boyutu: Hayallerindeki okula girmek için 2023 LGS'de ter döken bir milyondan fazla öğrenci için tercih zamanı geldi.
Sınava katılan 562 öğrenci tüm soruları doğru yanıtlayarak 500 tam puanla LGS birincisi oldu. LGS BİRİNCİLERİ HANGİ İLLERDEN?
Kısacası Taban puanlar her yıl değişebilir ancak yüzdelik dilime göre tercih yapmak daha sağlıklıdır. Yalnız yüzdelik dilimlerde değişebilir. Okul kontenjanları, yeni açılan okullar, bazı okul türlerini değişmesi, okul kapanması gibi durumlar yüzdelik dilimlerde değişmeye neden olacaktır.
E-Okul LGS illere göre yüzdelik dilimler tercihlerin başlamasıyla birlikte belli oldu. E-Okul üzerinden Türkiye ve İl Geneli Yüzdelik Dilimlere ulaşabilirsiniz. E-okul Giriş Kodu, Öğrenci T.C. Kimlik No ve Doğum Tarihi(GG/AA/YYYY) bilgilerini girerek aşağıdaki link üzerinden LGS il yüzdelik dilimleri görebilirsiniz.
Yüzdelik dilim, sınava giren aday sayısının 100'e bölünmesidir. Sınava bir milyona yakın aday girdiği için her yüzdelik dilime 10 bin öğrenci düşüyor. Yani yüzde 5'lik dilimdeyseniz, ilk 50 bin içindesiniz anlamına galiyor. Bir de bindelik dilimler var ki, onlar da 0.20, 30 gibi siralanıyor.
Tercih edilen okullardan hiçbiri gelmezse 1.nakil (24-28 Temmuz) ve 2.nakil (31 Temmuz-4 Ağustos) dönemlerinde tekrar tercih yapılmalıdır.
LGS tercih listelerini hazırlarken okulların taban puanları yerine yüzdelik dilimlerini dikkate almakta yarar var. Uzmanlara göre yüzde 1'lik dilimdeki bir öğrencinin yüzde 3'lere kadar tercih yapması yeterli ancak yüzdelik dilimler düştükçe açıkta kalmamak için tercih makasını geniş tutmak gerekiyor.
2023 LGS, en çok hangi yıla benzer diye soruluyor? Sınavın kapsamı yani öğrencilerin sadece birinci dönem konularından sorumlu olmaları bakımından pandemi döneminde yapılan 2020 LGS gibi. Öğrenci sayısı açısından ise 2022 LGS gibi. O yıl da sınava giren öğrenci sayısı 1 milyon 31 bin 199 olmuştu.
MEB tercih kılavuzu ile detaylar ilerleyen günlerde belli olacak. LGS TERCİH SIRASI ÖNEMLİ Mİ? 10'dan fazla seçeneği olan öğrenciler için yüzdeliğinin yarısından biraz daha yukarıdan (örneğin %5 ise %2'den) yazmak yararlı olacaktır. Alt sınır olarak ise 2 katı kadar (örneğin %5 ise %10) aşağı inilebilir.
Ancak gitmek istemediği bir okulu listeye eklemek yerine daha yukarıda (örneğin %6-7'de) tercih bırakılıp, yerel yerleştirme listesine odaklanılabilir. Tercih edilen okullardan hiçbiri gelmezse 1.nakil (25-29 Temmuz) ve 2.nakil (1-5 Ağustos) dönemlerinde tekrar tercih yapılmalıdır.
Uzmanlara göre sınav geçmiş yıllara göre daha kolaydı. 562 birincinin olduğu LGS'de sıralamalardaki yığılma dikkat çekiyor. Bu kapsamda, yüksek puan alan öğrenciler hedefledikleri okullara giremeyebilir.
2023 LGS'de puan hesaplama şu şekilde yapılır: Sınavda yer alan derslere ait doğru ve yanlış cevap sayıları belirlenir. Ardından bu sayılar LGS puan hesaplama formülündeki ilgili alanlara yazılır. Derse ait ham puan sayısı, testin doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının üçte biri çıkarılarak hesaplanır.
2023 LGS lise taban puanları ve boş kontenjan bilgileri MEB.gov.tr üzerinden sorgulanıyor.
Liselere Geçiş Sistemi (LGS), Türkiye'de Millî Eğitim Bakanlığı tarafından 2017-2018 eğitim öğretim yılı ile uygulanmaya başlanan ve her yıl yapılan liseye geçiş sınavı sistemidir.
Milli Eğitim Bakanı Selçuk, liselere yeni eğitim modeline ilişkin, "Bu sistemin ilk sınavı, 2024 yılında yapılacak." dedi.
Türkiye genelinde yapılan Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavında ilimizden 16 öğrencimiz 500 tam puan alarak birinci oldu. Adana'da yaklaşık 37 bin öğrencinin ter döktüğü LGS'ye giren öğrenciler arasından sınavda tüm sorulara doğru cevap veren 16 öğrencimiz Türkiye birincisi oldu.
LGS'nin iki nakil sürecinde de hiçbir okula yerleşemeyen öğrenciler için il/ilçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonlarınca Yerleştirme Başvurularının Alınması 8-16 Ağustos 2023 tarihleri arasında yapılacak.
Lise tercih süreci 19 Temmuz 2023 tarihine kadar devam edecek. Öğrenciler, "merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okullar", "yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar" ve "pansiyonlu okullar" olmak üzere üç grupta tercih işlemini gerçekleştirebilecek.
2023 yerel yerleştirme ile öğrenci alan ortaöğretim kurumları tercih rehberini sizler için derledik. 2023 Yılı Merkezi Sınav Puanı İle Öğrenci Alan Ortaöğretim Kurumları, 24 Temmuz 2023 tarihli Yerleştirmeye Esas 1. Nakil Yerleştirme sonuçlarına göre taban puan ve boş kontenjan bilgileri MEB tarafından açıklandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri