Birçok birey kolayına geldiği veya alıştığı için yüz temizliğinde cilt bakım suları, jelleri yerine kalıp sabunları tercih etmektedir. Sabunlar cildi kurutabilmektedir. Cildin kuruması, uzun vadede olumsuz sonuçlara neden olacaktır. Cilt sabunla yıkandığında cilt çok fazla kuruyacaktır.
Yağlı bir cilde sahipseniz yağsız sabunları tercih etmeli, yağsız bir cilde sahipseniz ise yüzünüzü kurutmayacak nemlendirici özelliğe sahip sabunları tercih etmelisiniz. pH değeri burada çok önemlidir çünkü pH değeri düşük sabunlar cildinizi kurutarak çatlamasına yol açar.
Bu nedenle uzmanlar aile içi kullanım için kalıp sabunların zararsız olduğu görüşünde. Kalabalık ortamlarda sıvı sabun kullanmak daha faydalıdır fakat sıvı sabunlar da tamamen bakterisiz değil. Uzmanlar sıvı sabunların kalıp sabunlardan daha az bakteri taşıdığını kabul ediyorlar.
Yüzü Sabunla Yıkamak Zararlıdır
Yüzümüz için kullandığımız sabunlar ancak içeriği nedeniyle zararlı olabilir. pH değerleri cilt yapısına uygun olmayan, nemlendirici içermeyen, yüksek derecede kimyasal madde bulunduran ve kokulu sabunları kullanmak zamanla ciltte tahrişe sebep olabilir.
Ellerin yıkanması sonrası katı sabunun yüzeyinde kalan bakterilerden, sabunun üzerinde kalan köpüğünü su ile temizleyerek kurtulmak mümkün ve kolay, ancak özellikle bakteri alış verişinin çok yoğun olduğu hastane, okul, restoran, plaj, AVM gibi alanların tuvaletlerinde katı sabun kullanımından kaçınmak gerekiyor.
İlgili 32 soru bulundu
Ellerinizi yıkadıktan sonra, sabunun üstünde kalan ıslaklık nedeniyle bazı bakteriler sabunun yüzeyinde kalmayı sürdürüyor. Ancak kullanımdan sonra sabunun üstünde kalan köpüğü akıtmak, bu bakterilerden kurtulmak için yeterli. Bu nedenle uzmanlar aile içi kullanım için kalıp sabunların zararsız olduğu görüşünde.
Kalıp sabunlar, ciltteki kir ve bakterilerden kurtulmak için oldukça etkili. Eğer vücudunuz için de sabunla cilt temizliği sağlıyorsanız sabunu doğrudan bir life veya banyo süngeri üzerine sürün ve iyice köpürtün, ardından ıslak cilde uygulayın. Duştan sonra da cildinizi yeniden nemlendirmeyi unutmayın.
Yüzü, buz gibi suyla yıkamanın gözenekleri küçülttüğü sanılır ama bu doğru değildir. Sıcak su da, cildin nemini emerek daha çok kurumasına neden olur. İdeal olan, ılık su kullanmaktır. Ancak cildinizde kızarıklar varsa, kılcal damarlarınıza baskı yapması için soğuk suyla (buz gibi değil ama) yıkayabilirsiniz.
Bilindiği gibi sabun köpüren ve suyla etki halinde olan bir üründür. Dolayısıyla yüz sabunu kullanımı genelde suyla yüzün yıkanması şeklinde olmaktadır. Öncelikle yüz sabununu elimizde köpürtüp güzelce sanki el yıkar gibi yüzümüzü yıkayabilir. Ardından da güzelce bol su ile köpükler giderilir.
"Yüzü sık yıkamak sivilcelerin azalması anlamına gelmez, aksine çok sık yıkamak cildin kurumasına neden olur. Deri bunu dengelemek için daha fazla yağ üreterek bazen sivilcelerin artmasına neden olabilir.
Duş jeli, kullanım sonrası ciltte kaygan bir his bırakıyor. Sabun kullanımında ise bu his pek yaşanmıyor. Bu kayganlık hissinden hoşlanmıyor iseniz doğru ürün seçimi sabun olacaktır. Kullanacağınız vücut bakımı ürünlerinizin en önemli detaylarından birisi ise pH dengesidir.
- Katı sabunların PH değeri sıvı sabunlardan daha fazladır. Bu yüzden cildinizin kurumasına sebep olabilirler. Ancak gliserin içeriği olan katı sabunlar ise deri problemleri olanlar için faydalı olurken, deriyi nemlendirerek kaşıntıya iyi gelir.
Bir başka ifadeyle, sabunlar, yağ asitlerinin alkali tuzlarıdır. Herhangi bir yağ veya çeşitli yağların sodyum hidroksit (katı sabun), potasyum hidroksit ( sıvı sabun) ile etkileşimi sonucu oluşur.
- Kükürtlü sabun: Sivilceler için kullanımı tavsiye edilen doğal sabunlar arasında üst sıralarda göze çarpan bu özel sabun, sivilceleri ve akneleri kurutucu özelliğe haizdir. Antiseptik ve anti bakteriyel olan kükürtlü sabun, ciltte yağlanmaya neden olan yağ salgısını azaltır.
Pirinç sabununun en popüler faydalarından biri, cilt üzerindeki beyazlatıcı etkileridir.
"Kullanılan temizleme ürününün pH değerinin 5,5 olmasına ve sabun içermemesine özen gösterilmelidir. Bu özellikte olmayan ürünler cildi tahriş ederek cilt problemlerine yol açabilir. Çünkü cilt yapısı asidik olduğundan dolayı bazik özellikteki temizleme ürünleri cildin pH dengesini bozarak tahrişlere sebep olur."
Normal Cilt Bakımı
Normal cilt günde 2 kez hafif bir bebe sabunu ile yıkanmalı ve gül suyu veya benzeri bir temizleyici kullanılmalıdır. Gece yatarken derinin nemini sağlayacak su bazlı nemlendirici kullanılmalıdır.
Yüzü sert hareketlerle yıkamak, doğru bir davranış biçimi değildir. Bu şekilde yüz yıkamak, hassas ve narin olan yüz yapısına zarar verebilir. Ilık su ile yüzü yıkarken parmak uçlarıyla cilde dairesel hareketler eşliğinde masaj yapabilirsiniz.
Uzmanlar, ikinin sihirli sayı olduğu konusunda hemfikirler; sabah bir kez ve gece bir kez yıkamalısınız. Gece uyuduğunuzda cildinizde bakteri birikir, bu yüzden sabahları cildinizi yıkamanız gerekir.
Eğer geceleri yüzünüzü köpürtüp durulanan bir temizleyici ile yıkıyorsanız ve yağlı olmayan bir cilde sahipseniz sabahları sadece su ile yıkayabilirsiniz. Çünkü yatmadan önce yapılan cilt temizliğinin ardından gece boyunca yıkanması gereken herhangi bir şeyle temas etmezsiniz.
Başta cilt olmak üzere pek çok cilt ve saç sorununun çözmeye yarayan kil sabunu düzenli kullanılmalıdır. Düzenli kullanılan kil sabunu oldukça faydalı bir etki gösterir. Ayrıca kil sabunu düzenli kullanıldığında ciltte herhangi bir tahrişe de neden olmaz.
KATI SABUN KULLANIRKEN DİKKAT
Katı sabun kullanımına karşıda uyarılarda bulunan Sınırtaş, "Katı sabun üzerinde mikroorganizma barındırabiliyor.
Normal sabunlar gibi köpürtülerek kullanılan şeffaf sabunları özellikle ciltte masaj yaparak uygulamak daha etkili olacaktır. Kullanım amacına göre ciltte 5 ya da 7 dakika gibi bekletilerek ılık suyla durulamak yeterli olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri