Buna göre lider kelimesine zıt olan kelime başsız kelimesidir.
LİDER KELİMESİNİN ZIT ANLAMLISI
Lider kelimesinin zıt anlamlısını öğrenmek bu kelimeyi daha iyi kavramak için gereklidir. Buna göre lider kelimesinin zıt anlamlısı 'başsız' kelimesidir. Başsız kelimesi günümüzde çok sık kullanılmasa da lider kelimesiyle cümle içerisinde karşıt anlamlı olarak kullanılabilir.
Türk Dil Kurumu açısından lider kelimesi için kullanılabilecek sözcük özellikle önder kelimesidir. Ancak alternatif olarak eş anlamlı şekilde reis, şef ile beraber kösem gibi kelimelerin de öne çıktığını ifade etmek mümkün.
Anlamları birbirinin tam tersi olan sözcüklere zıt anlamlı sözcükler denir.
Aynı anlama gelen iki kelimenin diğeri ise yabancı kelimenin Türkçe karşılığıdır. Bu kelimelerden birisi de önder kelimesidir. Önder kelimesinin eş anlamlı kelimeleri başçı, imam, lider, öncü, rehber, şef, yol başçı kelimeleridir.
İlgili 37 soru bulundu
Karşıt kelimesinin eş anlamlıları 'zıt', 'aykırı', 'aykırı' ve 'aksi' gibi sözcüklerdir. Bu sözcükler cümle içerisinde karşıt kelimesinin anlamı ile aynı şekilde kullanılabilir.
Karşıt kelimesinin TDK'ya göre Türkçedeki anlamına bakıldığında 'zıt' sözcüğü karşımıza çıkıyor. Bu yazılışı üzerinde karşıt kelimesinin için eş anlamlı olarak zıt sözcüğünü farklı cümlelerde değerlendirebilirsiniz.
Eş Sesli (Sesteş) Kelimeler Yazılışı ve okunuşları aynı olan ama anlamları birbirinden farklı olan kelimelere eş sesli kelimeler denir. Bunlar yalın hâlde olabildikleri gibi ek almış hâlde de olabilirler. Zıt (Karşıt) Anlamlı Kelimeler Anlamca birbirinin karşıtı olan kelimelerdir.
Cevap kelimesinin zıt anlamlısı nedir sorusunun cevabı soru ve sual kelimeleridir.
Zıt anlamlı kelimeler anlam bakımından birbirinin karşıtı kelimelerdir. Ancak bu tanım Türkçe'de yer alan her kelimenin zıt anlamı olduğu anlamına gelmez. Zıt anlamlı kelimeler genel olarak zarf ya da sıfat özelliği taşıyan kelimelerde yer alır.
Kalp, “yürek, hayat merkezi sayılan organ, duygu ve teessür merkezi olan gönül, bir şeyin ortası, merkezi, kalp hastalığı, sevgi, gönül olarak tanımlanmıştır.
Zor kelimesi için Türk Dil Kurumu açısından ele alınan eş anlamlı sözcük 'güçlük' ya da 'sıkıntı' şeklinde geçmektedir. Okunuşları ve yazılışları farklı olan bu kelimeleri aynı anlam üzerinden amaca uygun kullanabilirsiniz.
Ant kelimesine baktığımızda eş anlamlısı olarak yemin kelimesi karşımıza çıkmaktadır. Antın eş anlamlı kelimesi yemin olsa da farklı kelimelerde bu kelime yerine kullanılmaktadır. Buna göre kasem ve ahit kelimeleri de antın eş anlamlısı olarak tercih edilebilir.
Lider ya da Önder, bulunduğu çevreye yarar sağlayan, süregelen gelenekte köklü değişiklikler yapan ve çevreyi yönetmek için sorumluluğu; sezgi, zeka ve bilgiye dayalı karar ve uygulamalarla taşıyan kişiye denir. Lider; elindeki gücü kullanabilme kapasitesine bağlı olarak, çevresini etkileyen kişidir.
İyi kelimesinin zıt anlamlıları ise; kötü, berbat, bed, habis, fena olarak belirtilmiştir.
Yazılışları ve okunuşları farklı anlamları aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denmektedir.
Anlamları birbirinden farklı olan kelimeler zıt anlamlı olarak nitelendirilir. Manzum eserlerde sıklıkla kullanılan tezat sanatında da zıt anlamlı kelimelere yer verilir. Örneğin: ''Dünümü hatırlamam artık / Çünkü yarınım sensin'' (Dün - Yarın)
Zıt anlamlı kelimeler; anlam yönünden birbirinin tersi olan kelimelere verilen isimdir. Böylece bir kelimenin zıt anlamlısı O kelimenin tam olarak tersini ifade etmektedir. Dilimizde her sözcüğün zıt anlamlısı yoktur. Bu durumda zıt anlamı olmayan kelimeleri yakın anlamlı kelimeler ile ifade etmek mümkün olmaktadır.
Mucize kelimesi, kudretin zıddı olan “acz” kökünden türetilmiştir.
Çok kelimesinin zıt anlamlısı olan kelimede az kelimesidir.
Onay anlatan evet, olur, peki, tabii, elbette, lütfen, baş üstüne, hayhay gibi kelimelerden oluşmuş eş anlamlılar grubundan sadece evet ve pekinin sözcük anlamında onay kaydedilmiştir.
Küçük kelimesinin zıt anlamlısı büyük kelimesidir.
Türk Dil Kurumu sözlüğüne bakıldığında "özgür" kelimesinin zıt anlamları olarak karşımıza; bağımlı, köle ve tutsak kelimeleri çıkmaktadır.
Bu Sözlük Türk Dil Kurumu üzerinden alındığı zaman 'dış' sözcüğüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri