Limon suyu, sirke, zeytinyağı, ince kıyılmış sarımsak ve tuz eklenir. Bir kavanoz içine soğuyan mantarlar eklenir ve üzerine tüm karışım dökülür. Ağzı kapalı olarak çalkalanır. Soğuk servis yapılır.Kavanozda 4 gün boyunca tutulabilir.
En yüksek ateşte hemen pişmesini sağlamak mantarın beyazlığını korumasında en önemli detaydır. Mantarlar yüksek ısıda pişerken mutlaka tencerenin kapağı açık olmalıdır. Bu şekilde suyu uçacağından yumuşayıp kararmadan hızla pişecektir.
Toplama işlemi yapılırken en dikkat edilmesi gereken zehirli mantarladır. Eğer kötü kokuyorsa ve tadı nahoşsa, küflenmiş ya da çürümeye yüz tutmuşsa, borucukları veya ayağındaki damar ağları kırmızıysa, etleri sararmış ya da ıslak ise o mantar tüketilmemelidir.
Mantar nasıl yıkanmalı sorusunun cevabı “Hayır”. Süngerimsi bir dokusu olduğu için mantar yıkanmaz. Bu süngerimsi dokunun özelliğinden dolayı, mantar suyla temas ettiğinde hem suyu içine çeker hem de suyla birlikte mantarın üstündeki kirler de içine nüfuz etmiş olur.
Suyunu süzdürdüğünüz haşlanmış mantarları, büyüklüklerine göre iki ya da dört parçaya bölün ve sote karışımına ilave edin. Mantarları eklediğiniz sote karışımını; tuz, karabiber ve kimyon ile lezzetlendirin. Yüksek ateşte 3- 4 dakika kadar soteledikten sonra ocaktan alın.
İlgili 41 soru bulundu
Mantarları önce sotelediğinizde suyunu salıp çekiyor, hem sulu kalmıyor hem de lezzeti yoğunlaşıyor. Sonrasında eklediğiniz ince kıyılmış soğan ise mantarın lezzetinin önüne geçmeden bir bütün oluşturuyor. Damak tadınıza göre soğan ile birlikte 1 diş ince kıyılmış sarımsak da ekleyebilirsiniz.
Yemek biraz sulu istenirse domateslerle birlikte 1 çay bardağı kadar su koyulur, yemek tam suyunu çekmeden ateş kapatılır. AFİYET OLSUN!
Zar Soyma Yöntemi
Mantarın su ile yıkanması sağlık açısından tehlikelidir; ayrıca lezzetini ve rengini de etkiler. Bu nedenle dış yüzeyindeki zarsı dokunun soyulması işinizi görecektir: Mantarın sapını hafif çevirip kendinize doğru çekin; kolayca çıkacaktır.
Kesinlikle hayır. Suya karşı bile bu kadar hassas olan mantarı asitik sirke ile yıkamak kesinlikle hiç iyi bir fikir değildir.
Gereğinden fazla miktarlarda mantar tüketilmesi, yorgunluk, halsizlik, mide sorunları ortaya çıkarabilir. •Çok fazla tüketiminde ayrıca alerji, cilt alerjisi ve baş ağrısı gibi sorunlar ortaya çıkarabilir. Özelliklede gebe kadınlar, hamilelik ve emzirme döneminde gereğinden fazla tüketmemesi gerekiyor.
Mantarın halk arasında yoğurt ile tüketilmemesi gereken bir besin olduğu bilinmektedir. Fakat bu inanış yanlıştır, mantar ile yoğurt birlikte tüketilebilir. Bunda dikkat edilmesi gereken husus mantarın zehirli türde olmamasıdır. Zehirli mantar hiçbir şekilde yoğurtla tüketilmemeli, yoğurt, mantarın zehrini gidermez.
Gelin mantarı ve sinek mantarı olarak bilinen kırmızı şapkalı ve beyaz benekli mantar, zehirlidir. Ülkemizde yetişen zehirli mantarlardan biri de kuzugöbeği ebesi mantarıdır. Şapkası kahverengi-kırmızı tonları arasında olan bu mantar, düzensiz ve kıvrımlı bir şekle sahiptir.
Hazırladığınız limonlu suya mantarları batırıp çıkararak nemli bir bez ya da bir kağıt havlu yardımı ile mantarın siyah bölgelerini kolaylıkla temizleyebilirsiniz. Bu sayede mantar çok fazla suya maruz kalmadan temizlenmiş olur. İstiridye mantarını da bu yöntemi kullanarak kolaylıkla temizleme şansı bulabilirsiniz.
Demir döküm ya da yanmaz yapışmaz bir tavayı ocağın üzerine alın. Kısık ateşte açın ve içerisine zeytinyağını ilave edin. Zeytinyağı kızdığında ve tava güzelce ısındığında içerisine doğranmış mantarları ilave edin. Orta ateşe alın ve üzerine az miktarda tuz atın ve bu şekilde bir süre pişmeye bırakın.
Mantarları 2-3 parçaya kesin. Sıvı yağı bir tencereye dökün Mantarları da ekleyerek suyunu salıp çekene dek pişirin. Tuz, karabiber ve kekikle tatlandırıp 2-3 dakika daha soteledikten sonra servis edin.
Pratik Mantar Sote (Görseldeki Güzelliğin Püf Noktasıyla) Tarifi Nasıl Yapılır? Mantarları saplarını koparmadan güzelce soyup limonla ovun, bir tavada tereyağını eritip içine mantarları ekleyin, 1 dakika sürekli tavayı sallayarak mühürleyin, ağzını kapatın.
Mantarların hızla suyunu salıp geri çekmesini sağlayın. Ardından son aşamada tuz ve karabiberini eklemeyi ihmal etmeyin.
Mantarlar piştikten sonra damak tadınıza göre tuz, karabiber, kırmızı pul biber ve kekik ekleyip, güzelce karıştırın.
Taze sıkılmış bir limon yüksek konsantrasyonda sitrik asit içerir ve bu madde mantara neden olan mikropların ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı olur.
Öncelikle mantar doğası gereği yapısı bozulmadan tüketilen besinlerdendir. Mantarın bazı bölgeleri soyularak yenebilir. Mantar saplarını mantarın şapka kısmından hafifçe çekerek ayırt edin. Daha sonra şapka kısmında siyahlıklar bulunur, bu siyah kısımları soyabilirsiniz.
Mantar enfeksiyonuna en iyi gelen uygulama hastalıklı bölgenin kuru tutulmasıdır. Tırnak makası, törpü, tarak, havlu, terlik, ayakkabı ve iç çamaşırı gibi kişisel eşyaların paylaşılmaması hastalığa yakalanma riskini azaltır.
Mantarlar yıkanır. Mantarın içine yarım limon sıkılıp ve limon içinde bırakılarak haşlanır, soğumaya bırakılır. Yoğurt çırpılır sarımsak tuz eklenir tava da tereyağ ile toz biber yakılır. Soğuyan mantarın üzerine yoğurt dökülür yaktığımız yağ da dökülür servis edilir.
Mantarın şapkası olan bölümde bulunan zar ise ince bir meyve bıçağı yardımı ile soyulur. Mantardaki zar kısmı kalktığı takdirde beyaz kısım da görülür. Nemli bir bez ile mantarın dışında kalan tabaka da son defa temizlenir. Mantarın en pratik ve kolay temizlenme şekli her mantarda rahat bir şekilde uygulanır.
Artık suyunu tamamen çeken mantara ince doğradığınız sarımsakları her tarafına gelecek şekilde dağıtın. Tuz, karabiber ekleyin. Son kez mantarı karıştırıp ocaktan alın. Son işlem olarak üzerlerine ince ince kıydığınız maydanoz ve taze kekiği serpin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri