Aslında, bir açıdan haklıdırlar; liderlik doğuştan gelen bir özelliktir ama sadece bazı kişilerde olan bir ayrıcalık değildir. Herkeste vardır. Önemli olan, doğuştan sahip olunan bu cevheri geliştirmek, parlatmak ve kullanabilmektir. Bu da, eğitim-öğretim ve pratik yapmakla mümkündür.
Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, liderliğin doğuştan gelen bir özellik olduğunu belirterek, “Doğuştan gelen beyin kapasitesinin liderlik üzerindeki etkilerine bakıldığında genellikle zekâsı, hitabet gücü, bir veya birkaç konuda yeteneği diğerlerinden üstün olan kişilerin lider olarak öne çıktığını görüyoruz.
Doğuştan lider gibi bir tanımlama mümkün değildir. Bu sadece diğer insanları kolay etkileyebilen kişiler için kullanılan bir tanımlamadır. Herkes başkalarına yol gösterecek özelliklere zaten sahiptir ve lider olmak o kadar da zor değildir. Bu hedefi başarmak için eğitim ve öğrenme birlikte ilerlemelidir.
Özellikler Zamanla Gelişir
Sorumluluk, sosyal zeka ve empati gibi hayatları boyunca sessizce diğerlerini izleyerek ve etkileşerek geliştirdikleri özellikleri vardır. Liderlik özellikleri her zaman genetik değildir.
Herkesin lider olma fırsatı olsa da, liderlik herkes için uygun ya da gerekli değildir. Liderlik belirli bir grup bireyden sorumlu olma unvanına sahip olmaktan çok daha fazlasını gerektirir. İnsanlar, sadece liderlik pozisyonunda olan insanlar için başarılı olma fırsatının olduğuna inanmaktadır.
İlgili 36 soru bulundu
Abdulkadir Konukoğlu: Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, "Lider olunmaz, lider doğulur görüşüne katılıyor musunuz" sorusuna "Kesinlikle katılıyorum" diye yanıt veriyor. Konukoğlu, doğuştan geldiğini ifade ettiği liderlik yeteneklerinin zaman içinde geliştirilebileceğine inandığını da vurguluyor.
Liderin güç kaynakları ile ilgili en iyi bilinen çerçeve yasal (meşru) güç, ödüllendirme gücü, zorlayıcı güç, uzmanlık gücü ve karizmatik/benzeşim gücü olarak belirtilmektedir (French & Raven, 1959; Raven, 1993).
Liderlik sayesinde kişinin (çalışanın) görevi ve ilişkisel davranışları arasında doğru dengenin oluşturulması önemlidir. Lider, çalışma ortamında belli bir işin veya görevin başarılması yönünde kişileri yönlendirir. Eğer liderlik doğru biçimde geliştirilmişse, sonuçta etkili ve verimli bir çalışma ortamı oluşur.
Diğer bir deyişle, etik olmadan başarı da yoktur. Başarılı bir lider olmak için yeterli miktarda öz güvene sahip olmanız gerekir. Bir lider olarak, sizinle çalışan iş arkadaşlarınızın saygısını kazanmak için onlara her daim güven aşılamalı, gerekli durumlarda da atılgan tavrınızı göstermelisiniz.
Lider, bulunduğu bölgeye yarar sağlayan, elindeki gücü kullanabilme yeteneğiyle doğru orantıda çevresini etkileyen kişidir. Sorumluluk alır, zeka ve bilgiye dayalı kararlar verir. Yönetici ise bir birimin sorumlusu konumundadır. Bu görevle alakalı olarak tekrar eden, gözetim ve denetimde bulunan kişidir.
Lider ya da Önder, bulunduğu çevreye yarar sağlayan, süregelen gelenekte köklü değişiklikler yapan ve çevreyi yönetmek için sorumluluğu; sezgi, zeka ve bilgiye dayalı karar ve uygulamalarla taşıyan kişiye denir. Lider; elindeki gücü kullanabilme kapasitesine bağlı olarak, çevresini etkileyen kişidir.
Liderlik, iletişim sürecinin yaşandığı bir ortamda, önceden belirlenmiş hedeflere ulaşmak üzere yönlendirilmiş kişilerarası etkileşim sürecidir. Liderlik, karşılıklı davranış ve fikir birliği ile yapıyı harekete geçirmek ve bu hareketi devam ettirmektir.
Liderlik teorisi yönetim ve örgütsel davranış alanında liderlerle ilgili özellikleri, davranışları ve etkileri açıklamaya çalışan kuramsal bir çerçevedir. Başlıca liderlik teorileri arasında 'büyük insan' teorisi, özellik teorisi, davranış teorisi ve durumsal teoriler bulunmaktadır.
Yatırımcı sözlüğünde ise liderlik; şirket yönetiminin zorlu hedeflerini koyma ve bu hedeflere ulaşma; seri ve sonuç odaklı harekete geçme, rekabet edebilme ve diğer kişilere daha iyi performans göstermeleri için esin kaynağı olma kabiliyeti olarak tanımlanmaktadır.
Liderlik, tek başına değil insanlarla birlikte başarılı olma işidir. Çalışanların motivasyonunu sağlamak, onları teşvik etmek ve ilham kaynağı olmak, liderliğin temel görevlerindendir. Çünkü iyi motive olmuş çalışanlar, beklenilenin çok daha üstünde performans sergiler.
Liderlik çeşitleri dönüştürücü liderlik, etkileşimci liderlik, karizmatik liderlik, tam serbestlik tanıyan liderlik, etik liderlik, vizyoner liderlik ve kültürel liderlik olarak ayrılır.
Liderliği öğrenmenin kısa yolu yok maalesef. İnsan ne kadar zorluk çeker ne kadar engel aşarsa kendini hayata o kadar güçlü hazırlar. Her şirketin yöneticilerine bu mücadele gücünü aşılaması ve onların kendi “kişisel bilgeliklerini” inşa etmelerine imkan sağlaması gerekir.
Liderlikte Güç Kaynakları
Bunlar; ödül gücü, zorlayıcı güç, yasal güç, uzmanlık gücü ile karizmatik güçtür.
A: İşe adanmış lider - ilgisiz lider.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri