liderlik tarzları temel değişkeni ise; etkileşimci liderlik, dönüşümcü liderlik, karizmatik liderlik, stratejik liderlik ve hizmetkâr liderlik olmak üzere beş alt boyutlarından oluşmaktadır.
Liderlik çeşitleri dönüştürücü liderlik, etkileşimci liderlik, karizmatik liderlik, tam serbestlik tanıyan liderlik, etik liderlik, vizyoner liderlik ve kültürel liderlik olarak ayrılır.
Çağdaş liderlik tarzları içerisinde en çok dikkati çekenler dönüştürücü (transformasyonel), etkileşimci (transaksiyonel) ve karizmatik liderlik tarzlarıdır. Çağdaş liderlik tarzları içerisinde üzerinde en çok durulan ve en çok dikkati çeken liderlik tarzlarından birisi dönüştürücü liderlik tarzıdır.
Liderlik; “Örgütü amaçlarına ulaştırmak için yöneticinin taşıması gereken yönetsel yetki ve kişisel yeterliliğin ürünüdür”. Liderlik; “örgütün amaçları ile personelin beklentileri ve gereksinimlerini uyumlaştıran ve bunları davranışa dönüştürme yeteneği bulunan yönetsel beceriler bütünüdür”.
İlgili 27 soru bulundu
5. düzey liderler, ikili bir yapıya sahiptir. Ilımlı ama kararlı, alçakgönüllü ama korkusuz. Kendi çıkarları ya da ünleri yerine şirketin başarısı konusunda kafa yormaları ve şirkete olan tutkuları ile 5. düzey liderler, şirketlerinin kendilerinden sonraki neslin daha da başarılı olmasını isterler.
Liderlik türleri şunlardır: Otoriter (otokratik) lider. Demokratik (katılımcı) lider. Karizmatik lider.
Liderlik çeşitleri denildiğinde ilk olarak üç tip liderlik göze çarpmaktadır. Bunlar; otokratik, karizmatik ve demokratik lider çeşididir.
Liderlik teorisi yönetim ve örgütsel davranış alanında liderlerle ilgili özellikleri, davranışları ve etkileri açıklamaya çalışan kuramsal bir çerçevedir. Başlıca liderlik teorileri arasında 'büyük insan' teorisi, özellik teorisi, davranış teorisi ve durumsal teoriler bulunmaktadır.
Yeni nesil liderlik anlayışı sadece lider statüsünde çalışanları değil tüm şirketi ilgilendiren bir konu durumundadır. Bu yenilikçi anlayışta kurum içi ilişkiler ekip ruhunu harekete geçirir. Geleneksel liderlik anlayışındaki emir ve komuta zincirinin aksine ekibe rehberlik etme anlayışı geliştirilir.
Liderlik stilleri, liderlerin çalışanlarıyla etkileşim kurmak için kullandıkları davranışlardır. Onların motive etme, yön verme ve hedeflere ulaşma tarzları budur. Liderlerin, hangi stili en sık kullandıklarını belirleyecek olan şey kişilik özellikleridir.
Bu liderlik rolleri; vizyoner liderlik, öğretimsel liderlik, kültürel liderlik, dönüşümsel liderlik, toplumsal liderlik, örgütsel liderlik, etik liderlik ve politik liderlik şeklinde sıralanabilir.
Liderlik, insanları ortak bir hedefe ulaşmak için harekete geçirme becerisine sahip olan ve bu amaç doğrultusunda, kendi güç ve motivasyonunu başkalarına da aktarabilen kişinin özellikleridir. Etkili liderlik, çevresindeki insanları, belirli bir hedef doğrultusunda beraber çalışmaya teşvik ve motive etmekle ilgilidir.
Liderin güç kaynakları ile ilgili en iyi bilinen çerçeve yasal (meşru) güç, ödüllendirme gücü, zorlayıcı güç, uzmanlık gücü ve karizmatik/benzeşim gücü olarak belirtilmektedir (French & Raven, 1959; Raven, 1993).
Liderlik davranışları, ekiplerine etkin bir şekilde liderlik etmek, onları motive etmek ve hedeflerine ulaşmak için liderlerin yönetim tarzlarına dahil ettiği tüm eylemler ve davranışlardır.
Doğal Lider, seçilmeyen ancak grubun ortaya çıkardığı lider modelidir. Resmi yetkisi olmadığı halde grup üzerindeki etkinliği yasal liderden daha fazladır. Grubu olumlu yönlendirebileceği gibi yasal lidere karşı kışkırtabilir de.
Bu liderlik rolleri; vizyoner liderlik, öğretimsel liderlik, kültürel liderlik, dönüşümcü liderlik, toplumsal liderlik, örgütsel liderlik, etik liderlik ve politik liderlik seklinde sıralanabilir.
Liderlik Uygulamaları Envanteri ise beş farklı alt boyutu içermektedir ki bunlar. a) sürece meydan okuma, b) paylaşılmış vizyona ilham verme, c) eylem yönünde diğerlerini teşvik, d) rol/model olma ve e) yürekleri cesaretlendirme olarak sıralanabilir.
Lider, bulunduğu çevreye yarar sağlayan, sorumluluk alan ve elindeki güç ile bilgilerini harmanlayarak kararlar alan kişidir. Yönetici, bir departman veya birimin sorumlusu olan, ekipleri gözetmek ve denetlemekle görevli olan kişidir.
Antonakis, Avolio ve Sivasubramaniam (2003: 265) laissez-faire (tam serbesti tanıyan) liderliği, “liderin karar vermekten kaçındığı, sorumluluktan vazgeçtiği ve yetkisini kullanmadığı liderlikle ilgili bir tür işlemin yokluğu” şeklinde tanımlamıştır.
Karizmatik liderlik, yöneticilerin bir vizyon ve misyon duygusuna sahip olmasıdır. Karizmatik liderliğin diğer özellikleri ise saygı, güven ve sadakattir. Bu liderler, izleyenlerin kendi kişiliği ile çok güçlü özdeşim kurmasını sağlamış ve izleyenlerin üzerinde yoğun duygusal izlenimler bırakmışlardır (Çelik, 2000).
Lider ya da Önder, bulunduğu çevreye yarar sağlayan, süregelen gelenekte köklü değişiklikler yapan ve çevreyi yönetmek için sorumluluğu; sezgi, zeka ve bilgiye dayalı karar ve uygulamalarla taşıyan kişiye denir. Lider; elindeki gücü kullanabilme kapasitesine bağlı olarak, çevresini etkileyen kişidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri