Omuz artroskopisi operasyonu yaklaşık 1-2 saat sürer ve hastanın durumuna bağlı olarak hastane yatış süresi değişebilir. Ameliyat sonrası iyileşme süreci ise kişiye özeldir ve genellikle fizyoterapi desteği ile hızlandırılabilir. Omuz artroskopisi genellikle lokal anestezi altında gerçekleştirilir.
Eğer hafif bir kas yırtılması meydana geldiyse burada iyileşme süreci 2 ila 3 hafta içerisinde değişiklik gösterir. Eğer kas yırtılması ciddi boyutlarda ise bu iyileşme süresi 6 haftaya kadar çıkabilir.
Kas yırtılması kendi kendine geçmez. Aksine yırtılan kası zorladıkça hastayı tedavi edilmesi zor bir sürece götürebilmektedir. Kas yırtığı fark edildiği anda cerrahi dışı işlemler ile tedavi planlanabilir ancak ihmal edildikçe cerrahi zorunluluğu söz konusu olabilmektedir.
Kas yırtılması olan bölgede hareket kısıtı yaşanması çoğunlukla söz konusu değildir. Ancak bu bölgede şişlik oluşur ve şiddetli ağrılar buna eşlik eder. Liflerin kopması sebebiyle kaslarda zedelenmeler oluşur ancak kaslar oldukça fazla kanlanan bir dokuya sahip olduğundan iyileşmesi hızlıdır.
Ara sıra genç sporcularda tendon, X-ışınlarında görülebilen, bağlandığı yerdeki bir kemik parçasını koparabilir. Ancak, normal röntgenlerde saf kas yaralanmaları görülemez. Bir MRG bazen yaralanmanın nerede meydana geldiğini ve tam bir yırtılma olup olmadığını belirlemeye yardımcı olabilir.
İlgili 16 soru bulundu
İkinci derece kas yırtılmaları: Kas liflerinde meydana gelen daha şiddetli gerilmelerdir. İlgili kas dokusunun olduğu bölgede ağrı, şişme ve morarma olur. 2-3 gün dinlenme ve buz müdahalesi ile sorun birkaç gün içinde kendiliğinden geçer.
İçerisinde yüksek oranda C vitamini bulunan kivi, kas zedelenmesi ve yırtılması ile ortaya çıkan ağrıları geçirir.
Kas yırtılması, halk arasında lif kopması ya da kas çekilmesi olarak isimlendirilen kas dokusunun bütünlüğünde kısmi veya tamamını kapsayan kayıp oluşmasıdır. Kas yırtılmaları kas dokusunun kapasitesinin üzerinde gerilmesi ani veya devam eden aşırı zorlayıcı aktivitelere maruz kalması sonrasında ortaya çıkar.
Kas ağrıları genellikle kasın çok kullanıldığı yerlerde görülür ve bu bölgenin çevresinde görülür. Kas ağrıları aniden değil daha yavaş bir şekilde ilerlediyse sinirsel bir hastalıkta söz konusu olabilir. Böyle durumlarda hastanenin nöroloji bölümünde muayene olunması daha sağlıklı olacaktır.
Kemik kırıklarında, kas yırtılması, kas kanamalarında, röntgende sonuç vermeyen gizli kırıkların tespitinde ve doğuştan ya da sonradan gelişen damar hastalıklarında mr yöntemine başvurulabilir.
Kaslar ve lifler yoğun bir şekilde gerilince kopma meydana gelir. Kopma sırasında vücuttan patlama tarzı bir ses duyma ihtimali de vardır. Üçüncü derece yaralanmalarda kas ve lifler işlevlerini yerine getiremez. Ayrıca şiddetli ağrının yanı sıra hem şişlik hem de tende renk değişikliği gibi durumlarda görülür.
Dizde şişme veya sertlik. Özellikle dizinizi bükerken veya döndürürken ağrı Dizinizi tamamen düzleştirmede zorluk. Hareket etmeye çalıştığınızda dizinizi kilitlenmiş ya da bir noktada takılmış gibi hissetmek.
Tam kat omuz kas yırtığı kendiliğinden iyileşmez. Omuz eklemi fonksiyonlarını sağlamak için bu yırtıklarda ve bazı kısmi yırtıklarda cerrahi tedavi gereklidir. Yaşlı hastalar ve cerrahi riski yüksek olan hastalar bu grup dışında tutulabilir.
Ağrının şiddeti ve hareket kısıtlılığının dikkat çekici olduğu hallerde eklem içi enjeksiyonlar yapılabilir. Bu dönemde ağrıyı arttırmayacak şekilde egzersizlere başlanması tavsiye edilir. Omuz kas yırtıklarının tedavisinde fizik tedavi yöntemlerin de faydalanılır.
Kas yırtığı en sık supraspinatus adı verilen kasta görülür, ancak tedavi edilmezse yıllar içinde diğer kaslar da etkilenip kopabilir.
Onarım sonrası 3-6 hafta sonrası tam istirahat ve devamında fizik tedavi ve fizyoterapi ile spora geri dönüş mümkündür. Bu sayfa bilgilendirme amaçlıdır.
Kas ağrısı, enfeksiyon, yaralanma ya da bir hastalık nedeniyle eklemlerde ortaya çıkan ve boyun, sırt ve bacaklar başta olmak üzere vücudun her yerini etkileyebilen sağlık sorunu belirtisidir. Ağrı hafif olabileceği gibi keskin bir şekilde de hissedilebilir.
Omuz ağrıları için hastanelerin Fizik Tedavi bölümlerinde yer alan doktorlar ilgilenmektedir. Fizik tedavi bölümünde yer alan doktorların, tedavi süreçleri ile ilgili muayene ve belirli rahatsızlığın belirlenmesi sürecinde, hastalara yardımcı olmaktadır.
Evre 1 yaralanmada ligament gerilir ve kısmen yırtılabilir fakat kemikler birbirinden uzaklaşmaz. Evre 2 yaralanmada ligamentler yırtılır, ağrı ve şişlik olur. Evre 3 yaralanmada ise kemikler birbirinden uzaklaşır, köprücük kemiği yerinden çıkabilir.
Omuz Yırtığının Belirtileri Nelerdir? Klinik olarak genellikle kolun dış kısmına vuran ağrıyla karakterizedir fakat ağrı, kulak seviyesinden el parmaklarına kadar uzanabilmektedir. Genellikle hastaları yırtıklarda doktora götüren en önemli bulgu gece ağrısıdır.
Hafif bir yırtılama veya gerilme 10 gün ila 3 hafta arasında iyileşirken, hamstring gerilmesi gibi şiddetli bir gerilme için 6 aya kadar sürebilir.
Kas onarıcı içeceklerin başında süt gelir. Süt kas yapıcı özelliğine sahip olan içeceklerden öne çıkan isimlerden biridir. Süt haricinde karpuz suyu, üzüm suyu, nar suyu gibi içeceklerde kas onarımı için sıklıkla tüketilen içeceklerden bir tanesidir.
Yüksek oranda özümsenebilir, kas tedavisine olduğu kadar kıkırdak, tendon, bağ ve kemik gibi eklem dokularının korunmasına da katkı sağlar. Bu nedenle, yüksek performans spor yapıyorsanız ve kas yırtılmalarına maruz kalIyorsanız Collagen Vital en uygun üründür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri